A Fidesz 4 legnagyobb hazugsága menekültügyben

A Fidesz 4 legnagyobb hazugsága menekültügyben

 

Mivel ebben a nyitott és barátságos országban egyre több a hazugság az ügyben, különösen az országot vezető nyitott és barátságos kormány, az azt uraló pártok és politikusok, illetve kifejezetten a nyitott  és barátságos miniszterelnök részéről,

ideje hát, hogy rendet vágjunk a dologban.

migr_1.jpg

Légi úton érkező migránsok

1. A plakátkampány az embercsempészekhez szól.

Erről Orbán beszélt pénteki szokásos interjújában. Az nyilvánvaló volt, hogy a kampány nem a migránsokat célozza meg, hiszen azok jellemzően nem beszélnek, nem értenek magyarul. Nem túl hatékony tehát éppen ezen a nyelven megszólítani őket. (És most a megszólítás stílusától elegánsan tekintsünk el.) Hacsak nem éppen a határontúli magyarokhoz szól a plakát. De a kontextust tekintve ez nem túl valószínű. Mint ahogy a nyelvi problémák okán az sem, hogy a közel-keletiek lennének a célcsoport.

Kell tehát valami magyarázat, amelyik elfedi, hogy a megszólítottak áttételesen a magyarországi választók, akik jellemzően ezen a nyelven értenek.

Az értelmetlenséget Orbán azzal próbálta feloldani, hogy az embercsempészeknek szól. Akikre szintén nem nagyon jellemző a magyar nyelvtudás. De mégha értenék is a nyelvet, akkor meg az nem világos, hogy

miért aggódik a kormány a magyar embercsempészek munkájáért?

Emellett, tekintve, hogy a plakátkampány 400 millió forintba kerül, nem lett volna olcsóbb ennél még az is, ha az embercsempészeket személyesen keresi meg Pintér Sándor?

2. Nincs semmi probléma a plakátok hangnemével.

Ezzel többen is érveltek kormányoldalról, leginkább Lázár a csütörtöki KormányinfónAusztriában, Spanyolországban, Dániában, Svájcban és Nagy-Britanniában is indult hasonló kampány – ez igaz. Azonban Svájcban például nem a kormány, hanem egy populista-jobboldali párt, az SVP, a helyi MIÉP indította (bár az igaz, hogy Magyarországon mára a Fidesz vált a MIÉP-pé), Dániában meg nem azt írták a plakátra, hogy nem vehetik el a helyiek munkáját, hanem ellenkezőleg, azt hogy dolgozniuk kell.

Tőlünk nyugatabbra, a valódi célországokban a szociális ellátótrendszerre nagy nyomást helyez a további migráció; Magyarország viszont konzultációnak nevezett

hecckampányra is többet költ, mint menekült-ellátásra.

3. Több 100 ezer bevándorló érkezik Magyarországra.

Orbán szerint ha egy baloldali kormány lenne most hatalmon, akkor már menekültek százezrei lennének az országban.

“Három év múlva már nem tudnánk, hogy Párizsban, Londonban, vagy Budapesten vagyunk.”

Ez orbitális hazugság. Három év alatt akkor sem érkezne Magyarországra több százezer migráns, ha kifejezetten ide invitálnánk őket. Egyszerűen azért, mert csak tranzitország vagyunk:

nem itt keresik a boldogulásukat.

A menekülthullám már tavaly megháromszorozódott, csak akkor a magyar rendőrség akadály nélkül átengedte őket Ausztria felé. Ezt december óta a – német-osztrák tiltakozás miatt – már nem lehet megtenni, ezért a jelennek meg a Magyarországon menekültstátuszért folyamodók között. Mivel azonban őrizetbe venni és bezárni a vonatkozó szabályok szerint nem lehet őket, az eljárás megindítása után 1-3 napon belül, úgyszólván tehát azonnal továbbindulnak a valódi célországok felé.

Ha ezekből fizikailag vissza is lehetne zsuppolni őket, mint ahogy ez nem lehetséges, akkor sem maradnának tovább Magyarországon, hanem

ismét visszamennének Berlin vagy Stockholm felé.

Addig nem lehet őket megállítani, amíg Ausztria föl nem épít egy vasfüggönyt a nyugati magyar határon. Ezért a probléma megoldása összeurópai elképzeléseket igényel. Magyarország önállóan nem tud lépni az ügyben, de nem is kell neki. Nem megoldás se az őrizetbe vétel, se egy szerb-magyar határzár, se a visszatoloncolás Szerbiába. Ugyanazért, amit már fejtegettünk. Mi akadályozná meg őket, hogy ismét átkeljenek?

De Magyarországon csak akkor lenne több százezer menekült egyszerre, ha a Fidesz-kormány őrizetbe venné őket, és táborokba koncentrálná. De az biztosan nem emlékeztetne se Londonra, se Párizsra.

4. Akinek nem tetszenek az idegenellenes plakátok, és nem akarja látatlanban megbélyegezni a migránsokat, az mindjárt egy óriási menekülttábort szeretne Magyarországból, ahol szomáliai, iraki, afgán és albán milliók élnek néhány magyar mellett.

Ez eddig csak implicit volt, nehéz lett volna azzal érvelni, hogy az ellenzék menekültek százezreit akarja Magyarországra hozni (noha a gazdasági bevándorlók szervezett betelepítése nem volna példa nélküli a magyar történelemben). Orbán viszont a föntebb említett interjújában explicitté tette, most már könnyebb rá azt mondani, hogy

ez egyszerűen hazugság.

Kétségtelen, vannak (és nem kis számban) a nemjobboldalon moralisták és szépségkirálynő-választára készülő jelöltek (tudják, világbéke, meg a szegénység fölszámolása), itt van egy különösen szép példányuk, de korántsem ez a jellemző.

Aki Steiner-módra érvel, ugyanazt a logikai hibát, az általánosítást, az elsietett következtetést követi el, mint a jobboldal, csak inverz módon. Utóbbiak egyes emberek vétkeit terjesztik ki teljes csoportokra, Steiner szerint meg minden nagyon jó lesz, mert javul a streetfood-választék.

De az ilyenek kevesen vannak, a Fidesz ismét logikátlan, mikor a nirvána-világban élő, ködszurkáló idealistákat összekeveri a menekültkérdésben folytatott politikáját ellenzők egészével (bár az kétségtelen, hogy a moralista-idealisták is ebbe a csoportba tartoznak).

Azonban jóval erősebb érvek szólnak az orbáni fasisztoid, “Magyarország a magyaroké”-kampány és politika ellen, mint az emberjogi virággyerekeké.

  1. Először is az, hogy ez összeurópai probléma, Magyarországnak mint tranzitnak, és nem célpontnak van dolga vele.
  2. Másodszor, félnivalónk nincs: nem akarják elvenni a munkánkat. Kb. azért, mert nekünk sincs.
  3. Harmadszor. Mégha az előző kettő nem is lenne igaz, idegengyűlölő hecckampányra és konzultációnak álcázott uszításra akkor sincs szükség: a helyzetet a kormánynak kell kezelnie diplomáciai-adminisztratív úton. 

Konzultációra legfeljebb akkor lenne szükség, ha a helyzet változása mellett dönt a kormány, és ahhoz keresne támogatást. De az meg nem nagyon valószínű.

Pedig, ha az ET a jövő héten kiáll a kvóta-rendszer mellett, és Magyarországnak be kell fogadnia néhány száz, néhány ezer bevándorlót, még az is igen messze áll az Orbán vizionálta néptömegektől és százezrektől. Még az se a világvége: attól még Magyarország a magyaroké maradna.

Mivel se munkát, se megélhetést nem tud biztosítani Magyarország jelenlegi polgárainak sem, az esetleg befogadott migránsok is hamarosan továbbállnának London és Berlin felé,

követve a magyarokat, csak akkor már legálisan, magyar útlevéllel tehetnék.

A helyzet csak akkor változna érdemben, ha Magyarország vonzó célpontot jelentene, ha normális ország volnánk. Például egy érdekcsoport nem foglalta volna el az államot, és nem fölöznék le oligarchák a gazdasági hasznot. Ha ez megváltozna.

De ilyen illúzióink rövidtávon azért ne legyenek.

Facebook Comments