A Jurassic World nem a folytatása, hanem a majmolása a Jurassic Parknak

A Jurassic World nem a folytatása, hanem a majmolása a Jurassic Parknak

A Jurassic Worldben nagyjából képről képre végignézhetitek újra a Jurassic Park 1-et. De legalább a folyamatos visszautalgatások és párhuzamok miatt a szereplők és a sztori is sablonosra sikerült. A Jurassic World olyan, mintha az eredeti majmolása, vagy saját maga paródiája lenne.

SPOILER!

dino.jpg

Mivel nem volt jobb programunk, gondoltuk beülünk a Jurassic Park 2B World premierjére. Tudjátok, ez az az új dínós film, aminek már legalább 10 különböző trailerét láthattátok a bemutató előtt.

A történet ott folytatódik, ahol a Jurassic Park 1 abbamaradt. A parkban történt katasztrófa után 22 évvel megnyitott az azóta sikeresen üzemelő Jurassic Word.

A történet új főszereplője a génmódosított szuper erős, szuper okos T-rex hibrid. Amit azért fejlesztettek ki, mert ugye már csak a mutáns dínók nyűgözik le igazán a közönséget. Úgy tűnik nem tanultak a korábbi park tragédiájából. A génmódosítás mellékhatásaival most sem számoltak, ami miatt végül is elszabadulnak a dínók.

A felvezetést egyébként eléggé túlhúzták. A Jurassic Parkban 1-ben még érdekes volt meghallgatni a borostyánról, moszkítóról és genetikáról szóló előadást. Másodszorra azonban már senkit sem érdekel, miért jött létre a park, és hogy csinálják a dinókat. Mondjuk ezt relatíve gyorsan el is ütik azzal, hogy titkos. A dínópark és a karakterek bemutatása viszont tényleg a végtelenbe nyúlik.

Az akciójelenetben a Jurassic Park 1-hez hasonlóan a Worldben is a dínó állatkert igazgatójának két rokongyereke kerül bajba. Azzal a különbséggel, hogy most nem egy Attenborough-karakter hanem egy vörös hajú domina tesz meg mindent, hogy épségben visszaszerezze a kölyköket. Bryce Dallas Howard úgy rohangál a dungelben magassarkújában, hogy azt Sarah Jessica Parkert is megirigyelhetné.

jurassic-world-super-bowl-10.jpg

Ebben segít neki a dínó szelídítő Chris Pratt, aki hozza a szokásos vagány hülyegyerek imídzset, miközben a Velociraptorok alfa hímjének képzeli magát. Az idomárkodás azonban úgy tűnik, nem nagyon jön össze neki, legalábbis a film elején. Egyébként az akciójelenetek akciói sem voltak túl fordulatosak. Legalább ötször megismételték az “elbújunk – odaszagol a dínó – elmegy – de mégis lecsap, és jól megijeszt” jelenetet.

chris-pratt-velociraptor-jurassic-world.jpg

Akárcsak a Jurassic Park 1-ben, mikor rájönnek, hogy már tényleg nagyon nagy a gáz, bevetik a fegyvereseket is. Akiket – akárcsak a Jurassic Park 1-ben – halomra ölik a dínók. A főgonosz mutáns T-rex-et pedig – akárcsak a Jurassic Park 1-ben – természetesen csak egy másik dínó győzheti le.

Nézzétek meg ezen a videón is, mennyire hasonlít a Jurassic World trailere az eredeti Jurassic Park filmre:

Végül az epikus összecsapásban dínó fog össze dínóval és emberrel, hogy legyőzzék a mutánst. Sőt, kommunikálnak is egymással, és szinte vártam volna, hogy a győztes dínók kezet fogjanak a végén.  

Mielőtt félreértenétek,  egyáltalán nem az apró logikai bakikon akadtam fenn, amelyekkel amúgy

tele van a film.

Sokkal zavaróbb volt az, hogy a filmhez úgy akartak pluszt adni az eredeti Jurassic Parkhoz képest, hogy telepakolták teljesen felesleges, ráadásul sablonos érzelmi jelenetekkel. A gyerekek utáni rohanás közben például egy laza negyedórára leállnak halálba simogatni egy haldokló hosszúnyakút. Valamint csókolózni is van idő, miközben a fejük felett repülő dínók vadásszák le a látogatókat. De van itt “nem az én kasztom vagy” szerelmi cívódás, elvált szülők probléma és okostojás öccs – leszarom bátyj konfliktus is.

Talán ezt akarták ellensúlyozni a poénokkal, amelyek azokban legtöbbször elég elcsépeltek voltak. Nem azt mondom, volt mondjuk két poén, amin nevettem, de azokat sem mondanám eredetinek.

640_jurassic_world_embed1.jpg

A Jurassic Worlddel az alapvető probléma az volt, hogy hiába operáltak új elemekkel, csak a Jurassic Park utánzása lett belőle. A Jurassic Park nem azért volt sokunk kedvence, mert még kicsik voltunk, amikor láttuk. Új volt, dínós volt és

ami dínós, az menő.

A Jurassic Wordben viszont arra játszottak, hogy még egy bőrt lehúzzanak a dínótémáról, és nem is titkoltan szinte ugyanarról az alaptörténetről. Megpróbálták elsütni mégegyszer ugyanazt a poént. De nem jött be.

Ja, és nehogy kifelejtsem: akárcsak a Jurassic Park 1-ben, ebben a filmben is voltak kapzsi tudósok és katonák, akik kimenekítették a szigetről a dínógéneket, bebiztosítva ezzel a Jurassic World 2-t.

Facebook Comments