8 nagykutya, akit Orbán ügyészsége nem tudott hamis vádakkal elkaszálni

8 nagykutya, akit Orbán ügyészsége nem tudott hamis vádakkal elkaszálni

Az ügyészség előszeretettel dicsekszik azzal, hogy a váderedményességi mutatója 95-96 százalék körül mozog. Vagyis a bíróság ilyen nagy arányban ítéli el a megvádolt személyeket. Ez ugye elvileg az ő munkájukat dícséri. Van azonban ezzel egy kis bökkenő. Pontosabban nem is egy bökkenő.

20141211polt-peter2.jpg

Először is mit várunk azoktól az ügyészektől, akik jutalmat kapnak azért, hogy az Orbán-éra érdekeit szolgálják? Nyílt titok, hogy az orbánista ügyészek összejátszanak a szintén Orbán-hű nyomozókkal és bírákkal. Így nem is olyan nehéz elérni azt a 95 százalékot.

Nagyon ciki viszont a helyzet akkor, ha még így sem sikerül elkaszálniuk az Orbán-kormány politikai érdekeit sértő politikusokat és államigazgatás vezetőket.  A nagy közérdeklődést kiváltó ügyekben ugyanis a vádhatóság rendre kudarcot vall, mondhatni impotens.

Íme 8 nagykutya, akit Orbán ügyészségének nem sikerült a hamis vádakkal elkaszálni:

  • Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal egykori főigazgatója –  9 eljárást is indítottak ellene. A kilenc ügyből hétben visszavonhatatlanul megállapították ártatlanságát, így az UD Zrt.-ügyben is. Csak jogosulatlan adatgyűjtés miatt ítélték pénzbüntetésre, illetve már csak a titkos kémperben kérdéses, hogy megállapítják-e a bűnösségét.
  • Szilvásy György egykori szocialista titokminiszter. Szintén érintett volt a titkos kémperben, egy másik ügyében pedig éppen a napokban született meg az ítélet, miszerint nem tett hamis vallomást bizonyos facsemeték értékesítésével összefüggésben. Számlákkal igazolta, hogy ő állta a cechet. Ezen kívül két másik büntetőeljárást is kezdeményeztek ellene, és azok is felmentéssel zárultak. Vagyis kiderült, hogy például az UD Zrt. kapcsán sem élt vissza a hivatali hatalmával.
  • Kocsis István,  a Magyar Villamos Művek Zrt. volt vezérigazgatója. A 14 milliárd forintos hűtlen kezelés ügyében – igaz még nem jogerősen -, de őt is felmentette a bíróság. Az ítélet szerint tehát nem okozott vagyoni hátrányt az MVM-nek és a Paksi Atomerőműnek.
  • Molnár Gyula, Újbuda volt szocialista polgármestere. A Kúria jogerősen őt is felmentette. Nem állta meg a helyét a vád, miszerint befolyásával visszaélve átjátszott egy ingatlant egy magáncég tulajdonába.
  • Schwartz Béla, Ajka szocialista polgármestere. Több mint húsz büntetőeljárást indítottak ellene, többek között hűtlen kezelés és zsarolás miatt. A húsz ügy közül eddig csak egyet bukott el, azt is csupán rágalmazás miatt.
  • Hunvald György egykori MSZP-s erzsébetvárosi polgármester. Milliárdos, bűnszervezetben elkövetett ingatlanpanamával vádolták, az ítélet szerint azonban csak egy kisebb súlyú hivatali visszaélés történhetett.
  • Tátrai Miklós, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. volt vezetője. A bábolnai ménesbirtok értékesítése kapcsán felmentették.
  • Hagyó Miklós volt MSZP-s főpolgármester-helyettest. A BKV-ügyben bűnszervezetben elkövetett vesztegetéssel, zsarolással, hűtlen kezeléssel és más bűncselekményekkel vádolják. Ítélet azonban még a vádirat benyújtása után három és fél évvel sem született. Holott a vád már egyértelműen összeomlott. A vádlottak és tanuk kényszervallatással kicsikart hamis vallomásokról beszéltek a bíróság előtt. Balogh Zsolt pedig már két és fél éve visszavonta a nokiás dobozokról szóló meséjét. Sőt idén márciusban ezt megerősítve bocsánatot is kért az érintettektől a hazug vallomás miatt.

Az ügyészség tehát 8 nagykutya ügyeiben is elbukott. Kérdés, hogy ennek örüljünk-e, mert ez mégis csak felcsillantja a reménysugarat, hogy létezik még igazságszolgáltatás Magyarországon. Vagy sírnunk kellene-e azért, hogy ezek a mondvacsinált ügyek egyáltalán eljuthattak a bíróságig.

Facebook Comments