A pénzcsináláshoz nagyon ért, mostantól ő figyeli Matolcsy kezét

A pénzcsináláshoz nagyon ért, mostantól ő figyeli Matolcsy kezét

A Magyar Nemzeti Bank az az intézmény, amely

  1. pazar irodaházat vásárol a belvárosban,
  2. luxusvillát a Várhegyen,
  3. kastélyt valahol a Tisza mellett.
  4. Irdatlan összegeket költ a tervek szerint oktatásra,
  5. különösen a Matolcsy-féle víziók terjesztésére.
  6. Itt az örökös legfőbb ügyész felesége 5 milliós havi fizetést kaphat, mint személyzeti igazgató,
  7. ahol alaposan kistafírozták az elnökhöz hű személyzetet.

A példákat még hosszan sorolhatnánk, de minek is. Közben az MNB

magába olvasztotta a pénzügyi- és bankfelügyeletet.

Igaz, a Questor és BudaCash ügyekben

százmilliárdok párologtak el,

de az ilyesmi bárkivel előfordulhat.

Nos, ennek a Magyar Nemzeti Banknak lesz egy felügyelő bizottsága, amely ellenőrzi majd az MNB gazdálkodását. Vizsgálódásai eredményéről a tulajdonos Országgyűlést tájékozatja – nem túl nagy hatáskör. De kétségtelen, a felügyelőbizottsági tagok sok mindenbe beleláthatnak.

papcsak_ferenc.jpg

Ezek után nem is csoda, hogy

a különösen megbízható Papcsák Ferencet jelölik az FB élére.

Ő aztán tényleg a megfelelő ember a megfelelő helyre. Tőle aztán Matolcsy egészen nyugodtan aludhat még akkor is, ha egy szép nap, mint egy zsebórát, elveszíti az egész MNB-t, vagy felteszi rulettre és elbukja. Papcsák – ide a rozsdás bökőt – simán megmagyarázza majd ezt is. Az ő közgazdasági zsenijével. (Amúgy, az ellenzék egyetlen képviselőt küldhet az FB-be. Na, az is pont jobbikos a fideszes többségi döntés szerint. De erről majd legközelebb.)

Vissza Papcsákhoz. Róla éppen most derült ki, hogy Zuglóban, ahol korábban polgármester volt, a közétkeztetési költségeket egy Fidesz-közelinek nevezett cégnél majd’ húsz százalékkal le lehetett alkudni. Az ezek szerint nem túl előnyös szerződést Papcsák két nappal az önkormányzati választások előtt írta alá. Na,

ő fog most felügyelni.

Egy biztos, Papcsák Ferenc az a politikus, aki nagyon ért a pénzcsináláshoz. Természetesen, messze nem ő a legnagyobb cápa. Sok-sok olyan embert ismerünk, aki a politika-közeli világban ügyesen mozogva nála nagyságrendekkel nagyobb pénzeket keres. Csakhogy Papcsák nem tartozik a szemérmes versenyzők közé, így az ő néhány rongyos tízmilliója időnként jobban szúrja a szemet, mint mások kevésbé feltűnő milliárdjai – írtam róla a Magyar szürke 48 árnyalata című könyvemben.

Bibó kollégista volt ő is. (Mint a köztársasági elnök, a miniszterelnök, a parlament elnöke vagy a bíróság első embere, az adóhatóság vezetője, és így tovább.) 1997-ben lépett be a Fideszbe, 1998-ban indult először az országgyűlési választásokon, de akkor még nem győzött, ezért egy Szabolcsi megyei közgyűlési tagsággal vigasztalta magát. Sőt, azért a BÁV-Zálog Pénzügyi Rt.-ben valamivel több, mint egy éven át felügyelőbizottsági tag, az Állami Privatizációs és Vagyonkezelő Rt.-ben pedig igazgatósági tag is lehetett.

A 2002-es Fidesz vereség után azzal vádolták, hogy ügyvédi irodája, amelyik 240 milliós megrendelést kapott az Informatikai Kormánybiztosságtól,

valójában nem is végezte el azt a munkát, amit leszámlázott.

(Itt álljunk meg egy pillanatra. 1996-ban nyitotta Solymáron az ügyvédi irodáját, és amilyen szerencséje van, pillanatokon belül, igen jólfizető munkát kap az az ügyvéd az államtól, aki a kormányzó párt tagja, országgyűlési képviselőjelöltje, megyei közgyűlési tagja azért az furcsa, még ha zsenik is dolgoztak ott.. Jó, van ilyen. Csak úgy mondjuk.)

Egyébként az akkori elszámoltatási államtitkár, Keller László jelentette fel. Ez később még bír némi jelentőséggel. Keller szerint „Az Informatikai Kormánybiztosságnak benyújtott teljesítés-igazolásokon a gyanú szerint olyan ügyvédek és ügyvédjelöltek nevét is feltüntette, akik nem végeztek munkát, az igazolásokon a valóságnak meg nem felelő óramennyiséget jelölt meg.”

Papcsák szerint természetesen politikai bosszúról van szó, amelyben politikai megrendelésre részt vesz a rendőrség is. Végül a bíróság bűncselekmény hiányában felmenti, de két társát, Sík Zoltán egykori informatikai kormánybiztost és Ormos Zoltán ügyvédet pénzbüntetésre ítéli.

Apróbb ügyekkel is vádolják.

  1. Amikor már képviselő és polgármester egyszerre, kiderül, duplán veszi fel a költségtérítését. Természetesen mindez csak tévedés – az egyiket kénytelen visszautalni és a párt etikai bizottsága is elmarasztalja.
  2. Aztán azért került vitába egy bulvárlappal, mert az luxusautónak nevezte a listaáron 14 milliós Chrysler 300C kocsiját.
  3. Aztán, amikor ezt lecserélte egy 20 milliós Mercedes-Benz CLS 350 CDI-re a kalandos Chyrsler annak a cégnek az ügyvezetőjénél landolt, aki előtte egy 700 milliós zuglói önkormányzati bölcsőde- és óvodafelújítást nyert el.

És ami az utazásokat illeti.

  1. Papcsák elnöke volt az  Interparlamentáris Unió Közép-Ázsiai Baráti Tagozatának. Ilyen minőségben például a 2013. október 23-át Kazahsztánban köszöntötte a kis vezér szívének oly kedves keleti nyitás jegyében.
  2. De többször járt Kubában is állami delegáció tagjaként – és ez már üzletileg is érdekes.

Bár korábban a Fidesz csúnya szavakkal illette mindazokat, akik a kommunista Castro Kubájába akár csak nyaralni mennek, Papcsák nemcsak a magyar állam által finanszírozott útra hívta meg kubai állami tárgyalópartnerét, hanem ott üzleti ajánlatot is tett.

Nevezetesen egy Havanna óvárosában lévő szép épület rendbehozatalára tett ajánlatot a delegáció, egy bonyolult konstrukció keretében. A lényeg annyi, hogy az állami tulajdonú Magyar Export-Import Bank Zrt. (Eximbank) és a Magyar Exporthitel Biztosító Zrt. (Mehib) adott volna pénzt. Cserébe a kubaiak is adtak volna valamit. Hogy mit, azt pontosan nehéz megmondani, talán hogy egy magántárság működtette volna az épületeket szállodaként. Aztán, hogy annak a magántársaságnak meg kik lettek volna a tagjai? Ki tudja.

A tárgyalások egy darabig jól haladtak, Papcsák többször visszatért Kubába, ilyenkor a delegációval, amelynek tagja volt önkormányzati kolléganője is, az elegáns havannai Hotel Meliá Habanában szálltak meg. A szépen induló üzletből később

mégsem lett semmi.

Az épület ugyanis UNESCO-védelem alatt áll, és a szabályok szerint az ott termelődött profitot csak az óváros felújítására lehet felhasználni. Így már Papcsákot sem érdekelte az egész.

Mindenesetre most új kalandok után nézhet az MNB felügyelőbizottságának az élén.

Dési János

(Kép: Mandiner)

Facebook Comments