Az ügyészség elfelejthette, hogy ők találták ki a nokiás dobozt

Az ügyészség elfelejthette, hogy ők találták ki a nokiás dobozt

Ismét hihetetlen fordulat bontakozott ki a BKV-per tárgyalásán. Az egész ügy gerincét adó nokiás dobozról végre az ügyészség is elismerte, hogy nem létezett. Mindezt azok után, hogy gyakorlatilag

ők találták ki az egészet.

2_0.jpg

Akik követték a Hagyó-ügy eseményeit azoknak talán nem is annyira meglepő a fordulat. Hiszen a nokiás doboz sztori számtalan ellentmondása már sokaknak szemet szúrt. Arról nem beszélve, hogy Balogh Zsolt gyakorlatilag már két és fél évvel ezelőtt visszavonta a korrupciós pénzekkel tömött nokiás dobozról szóló hamis vallomásait. Itt volt az ideje, hogy az ügyészség is elgondolkozzon azon, hogy ezt akkor így már talán

mégsem lehet folytatni.

De fussuk is végig a nokiás doboz (és a Hagyó-per) figyelemre méltó kronológiáját. Egyből kitűnik, hogy az ügyészség – finoman szólva – rendhagyó módon kezelte a nokiás dobozokkal kapcsolatos vádat.

  1. 2010. március 6. A választások előtt egy hónappal a Magyar Nemzetben megjelenik az első Balogh-interjú “Nokia-dobozban adtam át a pénzt Hagyónak…” címmel.
  2. 2010. május 14. Hagyót a mentelmi jogának lejárta napján azonnal őrizetbe veszik.
  3. 2010. augusztus 30. Három és fél hónappal később már meg is gyanúsítják. Előtte azonban se őt, se a pénz állítólagos forrását nem hallgatják meg a nokiás dobozokkal kapcsolatban.
  4. 2012. február 21. Megtörténik a vádemelés is. A vádirat tartalmazza a nokiás dobozok ügyét, azonban „nokiás dobozokról” nem is esik szó.
  5. 2012. október 9. Meglepő fordulat: Balogh nem tartja fenn korábbi terhelő állításait, visszavonja a nokiás dobozos vallomását.
  6. 2012. november 9. Balogh vallomására tekintettel az ügyészség nyomozást indít vesztegetés miatt, azaz a nokiás doboz ügyében.
  7. 2015. február 13. Mint arról az Egyenlítő blog beszámolt, már a vádira sem tartalmazza a nokiás dobozok ügyét.
  8. 2015. március 12. Balogh az újabb peren tett bírósági vallomásában megerősíti a visszavonást: nem volt nokiás doboz.
  9. 2015. június 23. Az ügyészség megszünteti a vesztegetés miatt indított nyomozást, mivel annak “adatai alapján nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése”.
  10. 2015. június 30. A BKV-per keddi tárgyalásán az ügyészség is elismeri, hogy bizonyíthatatlan a nokiás dobozos állítás.

Az időrendből azonnal kitűnik, hogy az ügyészség

csak azután indította meg a nyomozást

az állítólagos vesztegetés miatt, hogy Balogh visszavonta az erről szóló vallomását. Addig egyetlen tanúvallomással alátámasztottnak vélték a dolgot, mintha elfelejtették volna, hogy a korábbi megbízott vezérigazgatót ők maguk vették rá zsarolással és megfélemlítéssel arra, hogy hamis vallomást tegyen.

Nem elég, hogy a Polt-féle ügyészség szervilis és politikai érdekeket szolgál ki, még dilettáns is. Nem jutott eszükbe, hogy a nokiás dolgot ők maguk találták ki. 

Aki kicsit is jobban figyelt az eseményekre, könnyen összerakhatta a képletet. A nokiás doboz legendája és Hagyó Miklós akkori MSZP-s polgármester-helyettes meghurcolása tökéletesen kapóra jött a 2010-es választások előtt. Nem csak a Fidesznek, hanem az akkor főpolgármesteri székbe kívánkozó Tarlósnak is. A másik párt besározásával pedig egyenes út vezetett az ország narancsba borulásához és a kétharmadhoz.

És hogy Magyarországon  milyen könnyű valakire rábizonyítani, hogy bűnös? Korábban már megírtuk, milyen egyszerűen tarthatnak valakit ok nélkül előzetesben.

Úgy tűnik, most valami rés keletkezett a pajzson. Hiszen az eddigi gyakorlat szerint, ha a politikai érdek úgy kívánta, a rendőrség, a bíróság és az ügyészség remekül összejátszott. Hogy egy klasszikussal éljünk:

“Mutasson nekem egyetlen embert ebben a tetves országban, akire ha kell, 5 perc alatt nem bizonyítom rá, hogy bűnös! Magára is, magamra is, mindenkire!” (Bacsó Péter: Tanú)

Facebook Comments