A Több fényt! kiállítás olyan, mint a Csodák Palotája – sötétben

A Több fényt! kiállítás olyan, mint a Csodák Palotája – sötétben


Szkeptikusan léptem be a Több fényt! című kiállításra. Hiszen hogyan lehet a fényt kiállítani?

Valahogy úgy képzeltem, mint az IKEA csillárosztályát, ám kellemesen csalódtam. Az interaktív tárlat olyan volt, mintha a kivilágított Csodák Palotájába léptünk volna be éjszaka.

tobb-feny-megnyito-01-1600.jpg

A kiállítás sötét tereit rengeteg neon, lézer, LED-égő és projektor világította be. Minden kiállított installáció, vibráló fény egy újabb érdekesség volt, ami percekre odakötött, megbabonázott minket:

a kiállított alkotások úgy vonzottak bennünket, mint bogarat a fény.

A 3D-s ismétlődő, kaleidoszkópszerű fényjátékot percekig bámultam. Ebben a plafonról lógó 3D-s szemüvegek voltak segítségünkre.

dsc01327.jpg

Hasonlóan interaktív volt az a duplán vetített szöveg is, amit csak akkor tudtunk elolvasni, mikor felváltva eltakartuk a két vetítő fényének útját.

dsc_9085_exact726w.jpg

Fotó: Bódis Krisztián

A kedvencem az a sötétszoba volt, amihez egy fehér overált kellett felvenni. Az orrunkig sem láttunk, mikor azonban elértük a színes fények hatókörét, szivárványszínűvé váltunk.

tobb-feny-megnyito-01-1600.jpg

Lézerfénnyel átértelmezésre került a szenthármasság is:

son.jpg

father.jpg

A vallási témánál maradva viszont a legpolgárpukkasztóbb szoba az volt, ahol a  UV-festékkel lefestett DIOR-imádó Madonnák és koponyák néztek le ránk.

zavar-04.jpg

A kiállításban az is tetszett, hogy a nem csak elvont kiállítási tárgyakat/fényeket láthattunk, hanem fotókon és installációkon keresztül kicsit megismerkedhettünk a budapesti díszkivilágítás kezdeteivel is.

kepes-001.jpg

 

sztojanovics-a-006.jpg

A Több Fényt! tárlat egyaránt bemutatja a természetes és mesterséges, külső és a belső fények teremtette helyzeteket, beltéri installációkat és kültéri éjépítészetet. A tárlat többek közt olyan múzeumokból kölcsönzött kiállítási tárgyakat, mint a Budapesti Történeti Múzeum vagy a Magyar Elektrotechnikai Múzeum. Valamint a hazai művészek alkotásait mutatja be, akik ezeken keresztül teszik föl a kérdést:

„Mit jelent számunkra a fényben való lét?”

komoroczky_03.jpg

Tagadhatatlan, hogy az alkotások nagy része olyan elvont, hogy sokszor még a címből sem igazán tudtuk kitalálni, mit is akart kifejezni vele a művész. Az azonban biztos, hogy az itt kiállított fények még a konzervatív gondolkodású műkedvelőket és a kultúrára kevésbé fogékony szemlélődőket is odaszögezi egy-egy alkotás elé.

05-balna-mengyanandras-560x495.jpg

Fotók forrása: Budapest Galéria, címkép: Fényművész Folyóirat

A kiállítást augusztus 23-ig nézhetitek meg az Új Magyar Galériában a Bálnában. Részletek ITT.

Facebook Comments