Az Unió adjon több pénzt, amúgy meg kussoljon. Vajon honnan ismerős ez?

Az Unió adjon több pénzt, amúgy meg kussoljon. Vajon honnan ismerős ez?

Össze lehet-e egyeztetni a német precizitást a balkáni – hmm temperamentummal? A hétvégi görög népszavazás megint az jelzi, hogy valószínűleg nem. Vagy nem könnyen. Vagy legalábbis, akarni kell mindkét félnek.

A görögök többsége önérzetesen megsértődött, hogy nekik a németek ne magyarázzanak.

Adjanak pénzt, azt ne kérjék vissza,

amúgy meg kussoljanak. Ennyi az egész.

A statisztikákból tudjuk, hogy

  1. Görögország össznemzeti teljesítménye vagy 25 százalékot zuhant az elmúlt években,
  2. az emberek negyede munkanélküli,
  3. a fiatalok majdnem a felének nincs hivatalosan munkája

Hát mitől lennének boldogok?

sea_1.jpg

De ettől még tény, a görög gazdaság nem termel ki több pénzt. Ha jön az önálló valuta, akkor az a maradék befektetések elinflálását jelenti, de ellátási gondok, áruhiány, tovább növekvő munkanélküliség, elmaradozó turisták tömegei sem lehetetlen ma már.

Ki szívja meg tehát megint? Ki más? A keményen dolgozó görög kisember. Ez már csak ilyen.

A gazdaságban nincsenek csodák. Azt a pénzt, azt az értéket, amit nem termeltünk meg csak kölcsönből tudjuk elkölteni. Ha a kölcsönt nem adjuk vissza, akkor nyilván elég nehéz lesz olyan jó marhát találni, aki újra ad. Ennyi. Lehet számolgatni, meg ügyeskedni, vagy reménykedni, hogy valamire az is elég, ami saját erőből összejön. De az biztos, hogy kevesebb nyugdíj, fizetés, szabadság és szieszta a dolog vége.

Ha a gazdaságban nincs is csoda, a politikában gyakran előfordul.

A „nép” nem feltétlenül racionális.

Főleg, ha demagóg politikusok gátlástalanul hülyítik. Nem kell messzire menni, tessék csak körbenézni Magyarországon. Az egészségügyi reformot szét lehetet bombázni, hogy aztán mára már csak ez a mind reménytelenebbül működő maradjon – de úgy hogy már ötlete sincs senkinek, mit is lehetne vele kezdeni.

Akinek pénze van – és a Mészárosok, a Garancsik világában azért akad ilyen is – az külföldön gyógykezelteti magát vagy drága magánklinikákon. A többiek meg miért voltak olyan barmok, hogy bedőltek a hülyítésnek? Így jártak. Jártunk. Kész.

Az Európai Unió – már ha volna szeme – néz, mint borjú az újkapura Ok, nyugaton sem fenékig tejfel, ott is aratnak rendre a populisták, de azért mégis.

Természetesen Görögországban holnap is fel fog kelni a nap, a tenger kék lesz, az elmúlt hónapokban nagy tételben vásárolt luxus autókba bizonyára csak jut egy kis üzemanyag.

Görögország azonban vegetálni fog,

hosszú-hosszú évek kellenek majd, hogy kikeveredjen ebből az egészből. Eléldegél majd itt az Unió perifériáján, ahol kiszámíthatatlan a holnap – és még csak szemrehányást sem nagyon tehetnek legtöbben másnak a történtekért.

A tanulságokat persze most levonhatnánk, de minek. Úgyis teljesen egyértelmű a dolog.

Csak nekünk még szép kék tengerünk sincs.

D.J

(Kép: gorogoszag.network.hu)

Facebook Comments