Pikáns történetbe bukott bele a Vona fejére nőtt jobbikos

Pikáns történetbe bukott bele a Vona fejére nőtt jobbikos

A Fidesz-Jobbik küzdelem értelme mindössze annyi, hogy ki képes megszerezni a szélsőjobboldali érzelmű szavazókat. Az idegenellenes gyűlöletkampánnyal a Fidesz most elég jól áll éppen e harcban, de azért, már csak a statuálás végett is, időnként le-lecsap egyes jobbikosokra. (Kovács Bélán, akinek még a választási kampányban mentek neki, és személyesen Orbán szapulta, nem igazán találtak eddig fogást. Talán nem is volt cél, hogy a gyanú szerint az oroszoknak dolgozó európai uniós képviselőt elintézzék a nagy Putyin-barátság idején.)

Az e heti célpont – mert azért óvatosan nyomják a fideszesek is, nagyvadra nem mernek lőni, inkább csak érzékeltetni akarják, ki a nagyobb szélsőjobber – egy bizonyos

Kiss Róbert, aki egy időben a Jobbik Munkásőrségének, a magyar Gárdának volt a „főkapitánya”.

Kisst most azzal gyanúsítják, hogy pénzért fuvarozgatott volna menekülteket.

Hegyesre fent közleményben ment neki a Fidesz és kis pincsije, a Fidelitas vagy micsoda.

(Nem, nem a rasszizmus, az erőszakosság, a homofóbia és a többi miatt – azért az ezen ügyeket kedvelőket mégsem lehet megbántani vagy elriasztani, de ez egy másik kérdés.)

mg.jpgItt még együtt: középen, kigombolt mellényben Vona és Kiss

Hogy e szép nyári napokon se unatkozzunk, vessünk egy pillantást erre a bizonyos Kiss Róbertre.

Volt neki már egy lebukása – igaz, az persze még egy kis nőügyecske volt.

A felszínen történt események azt mutatják, hogy a Magyar Gárda nevű képződmény vezetőjének, ennek a bizonyos Kiss Róbertnek azért kellett távoznia tisztségéből, mert előkerült egy felvétel, amelyen szenvedélyesen csókolózik egy helyes fiatal lánnyal. A Youtube-ra kitett filmet (a filmet többször leszedték, de itt még látható) elsőként a Stop.hu tette közzé, azzal a megjegyzéssel, hogy ha valóban Kiss Róbertet ábrázolja a felvétel – valóban őt ábrázolta – akkor az azért kínos, mert az illető hölgy nem a gárdakapitány felesége. Persze, az ilyesmi a legjobb körökben is előfordulhat. De a kínossági faktort növelte, hogy Kiss – aki több nyilvános fellépése alkalmával, nemcsak testőrszerű egyénekkel körülvéve jelent meg, de a feleségét is magával vitte –

előszeretettel tartott szép beszédeket az „Isten, haza, család” témakörében.

Persze ez az ügy sem teljesen előzmény nélküli. A szélsőjobb sajtóban korábban is előkerültek találgatások arról, hogy Kiss főkapitány csalja a feleségét. Volt, aki még azt is tudni vélte, hogy a szerencsés leányzó egy bizonyos Emese.

Persze megint készen volt a válasz. Az Új Magyar Gárda Országos Sajtóirodája fellengzős aláírást viselő levél szerint „Kiss Róbert magánéletével kapcsolatos állítások minden alapot nélkülöznek, a főkapitány bajtárs példás családi életet él. Ezt a rágalmat abba a Ron Werber-féle rágalomhadjáratba soroljuk, mely többek közt Vona Gábor családi életét is alaptalanul be kívánta mocskolni. A főkapitány bajtárs jó hírnévhez való jog megsértése miatt a jogi válaszlépések lehetőségét megvizsgálja.”

A jobbikos Barikád című újságban is előkerült a kérdés:

„– A cikkek utalnak arra, hogy egyesek szerint egy gárdista lány a blogjában félreérthetetlen utalásokat tesz arra, hogy intim kapcsolatot tart fenn önnel.

– Igen, én is olvastam. Fontolgatjuk is a jogi lépéseket ebben az ügyben. Én a magam részéről nem is szeretnék magyarázkodni, ez nevetséges. Igaz az utóbbi időben kevesebb időt tölthetek a családommal, mint szeretnék, ettől függetlenül megnyugtatok mindenkit, a házasságom rendben van. Nincs szükségem semmiféle gárdistalányokra, szeretem a feleségemet.

– A felesége hogyan fogadta a hírt?

– A feleségem meglehetősen edzett már, hiszen annyi mocskot zúdítottak a nyakunkba az elmúlt években, hogy nehéz meglepni. Mindent megbeszélünk. Neki én elsősorban nem a Gárda főkapitánya vagyok, hanem Kiss Róbert, magánember. Így ő lenne az első, aki megérezné a változást. És ehhez nem kellene semmiféle blog vagy újságcikk.”

Na ja, a gárdakapitány is valahol mégiscsak ember. De szép is ez.

Érdekes, hogy Kiss Róbertnek mégis a Jobbik házi hecclapja, a Kurucinfó ment neki nagy erővel. Már korábban is bírálták (esetünkben ez egy erős eufemizmus) Kisst, amiért Müller Niki, nyilvánosságra került pornós múltja ellenére gárdistaruhában, a gárdistákkal akciózott, miközben a kapitány erről nem akart tudomást venni.

És akkor itt ez a történet. A csókolódzós videó.

Kiss Róbert meglehetős gyorsasággal mondott le a posztjáról.

De a „kremlinológusok” azt állították, a Jobbik vezetésének állt érdekében a mind kínosabb „bajtárs” eltávolítása. Kiss ugyanis több dologban vitázott a pártvezetéssel – az ilyesmit pedig errefelé nem szokás szeretni.

Sok jel utal arra, hogy Kisst saját emberei dobták fel. Ugyanis F. Emese – aki szintén gárdistaként szolgálta az eszmét – és Kiss románcáról többen tudtak a félkatonai, többször betiltott szervezeten belül.

És Kiss elkövette azt a hibát, hogy megpróbált Vona Gábor fölé nőni.

Ráadásul, az akkor már közép felé húzást tervezgető pártvezetésnek nem volt szüksége egy erőszakos, nehezen kezelhető emberre – sokkal inkább olyanra, aki nem rondít bele a cukiság-kampányukba. A részben volt jobbikosokból gründolt, még a Jobbiknál is jobbosabb Magyar Hajnal Mozgalom hasonló nevű hírportálján hosszú fejtegetés jelent meg 2013 nyarán arról, hogy egészen bizonyos, hogy Vonáék valamiféle provokációja állt a csókolódzós videó mögött.

Azt állították, hogy a felvétel, magát megnevezni nem kívánó operatőre, ezt bevallotta nekik. És miért?

„A Jobbiknak, amelynek sikerében oroszlánrészt vállaltak az oroszlános mellényesek, a választások után már kellemetlen volt a betiltott gárda léte új formájában is (Magyar Nemzeti Gárda lett a név 2010-ben). A rendszerhez idomuló pártnak mindig kellettek a bátor radikálisok voksai, de a radikálisok és eszméik valójában sohasem. Ezért Kiss lemondása után Vona sorozatban megvétózta a gárdisták által megválasztott új országos főkapitányt, Ináncsi Józsefet, aki nem a párt kiszolgáló egységeként kívánta működtetni a mozgalmat. Majd látva, hogy e fronton nem tud eredményt elérni, nem tudja megbuktatni Ináncsit, mert őt mégis mindig újraválasztják bajtársai, 2010 végén Vona létrehozta a közvetlen pártirányítás alatt álló Új Magyar Gárdát” – írtam a Melyik a Jobbik? című, most megjelent kötetemben.

Kiss Róbert – bár egy ideig a Jobbik szakértője volt, állítólag a csendőrséggel kapcsolatban – ma már hivatalosan nincs kapcsolatban az éppen cuki korszakát élő szélsőjobb párttal. Kissnél megakadt a lemez: a tapolcai időközi parlamenti választás jobbikos győzelme után a volt főkapitány az egyik szélsőjobbos portálon azon kesergett – idézi most Czene Gábor a Népszabadságban –, hogy a „Jobbik életre kelt, de meghalt a radikalizmus. Nem volt már szó cigánybűnözésről, zsidó bevándorlásról, kaftánokról…”

Dési János

Facebook Comments