2 varázslatos ír rajzfilm, ami a Magyar népmesékre emlékeztet

2 varázslatos ír rajzfilm, ami a Magyar népmesékre emlékeztet


Hihetetlenül szép történeteket mesélnek el egyedi, részletgazdag látványvilágba csomagolva Tom Moore ír rajzfilmjei. Nagyon régen láttam már ilyen gyönyörűen illusztrált, különlegesen kidolgozott, megható meséket.

Azért is nőttek a szívemhez, mert motívumai nagyon emlékeztetnek a Magyar népmesék világára.

song_of_the_sea2.jpg

A zenéjük olyan meditatív és magával ragadó, hogy még a órákkal később is ezek a dallamok szóltak a fejemben.

Bárcsak még több ilyen stílusú mesét tudnék nektek ajánlani!

Kells titka (Secret of Kells)

310193.jpg

  • A 9. században, valahol Írország egy távoli részén fekszik az erődítményjellegű kellsi apátság, ahol a 12 éves Brendan éli csendes mindennapjait. Keményen dolgozik szerzetestársaival együtt, hogy a viking fosztogatások ellen megvédjék magukat és az apátságot. Aidan testvér feltűnésével, aki híres kódexfestő, s akinek a birtokában egy különleges, de befejezetlen kódex van, nagy kaland veszi kezdetét, melyben Brendannak főszerep jut.

Nem is csoda, hogy a Magyar népmesékre emlékeztet, hiszen javarészt a Kecskeméti Rajzfilmstúdióban készült. 

A népi motívumok hamisítatlanul a magyar népmesék tollvonásait idézik: hol keretezik a képet, hol pedig belesimulnak a film világába, és meghatározóak a geometrikus ábrázolások is.

A Kells titkát 2009-ben a legjobb európai animációs filmnek jelölték, 2010-ben pedig Oscar-díj jelölést is kapott.

hero_eb20100331reviews100339983ar.jpg

secret_of_the_kells_inspired_by_jtown67-d4xwdff.jpg

maxresdefault_1_1.jpg

A tenger dala (Song of the Sea)

 song-of-the-sea-1.jpg

  • A tenger dala csodálatos mese Benről és kishúgáról, Saoirse-ről, aki az utolsó fókatündér. A két testvér kalandos útra indul egy ősi, varázslatos legenda nyomában, hogy hazatérhessenek tengerparti otthonukba. A film az ír folklorból merített inspirációt: a mitológiai selkiek a tengerben fókaként élnek, de a szárazföldön emberré válnak.

A szereplők mozgása és a történet ritmusa itt is  ismerős, hiszen a Kecskeméten készült Kells Titka óta inspirálja a rendezőt a szintén itt rajzolt Magyar Népmesék. Olyan különleges és egyedi az egész rajzfilm, mintha

Hayao Miyazaki japán animéit európai szimbólumrendszerbe csomagolták volna.

Tom Moore rajzfilmjét idén szintén Oscar-díjra jelölték a legjobb animáció kategóriában, a zenét szerző Bruno Coulais pedig Césár-jelölést kapott.
tenger4.jpg

song_of_the_sea_embed.jpg

song-of-the-sea-2.jpg

Moore ír meséit tehát nem csak gyerekeknek ajánlom, hanem minden felnőttnek is, és alig várom már a rendező új rajzfilmjét.

Facebook Comments