Napi 28 utassal zakatol a Felcsút-expressz

Napi 28 utassal zakatol a Felcsút-expressz

Az amúgy Európai Unió elleni kirohanásairól ismert Orbán Viktor most hatszázmillió forintot markol ki az európai uniós polgárok zsebéből, hogy egy vasútat építtessen a kertje végéig.

A terv sokkal ördögibb, mint első pillantásra gondolnánk.

Mert tegyük fel, hogy Németországban, Dániában vagy éppen Franciaországban elterjed az adófizetők között, hogy a magyar kis vezér szemérmetlenül baromságokra fecsérli az ő nehezen megtermelt adójukból összejött pénzt.

  1. Lesz ám felháborodás nyilvánvalóan.
  2. Erősödik az EU-ellenes retorika.
  3. Lesznek kellemetlen megjegyzések a betyárkodó, hátrafelé nyilazó, nyereg alatt húst puhító gazdasági bevándorlók, akarom mondani, a magyarok ellen.

Több sem kell majd a magyar kis vezetőnek, rögtön ujjal mutogathat rá, hogy

itt minket nem is szeretnek.

Akkor mi is teszünk a szabályaikra, a szokásaikra. Ide a pénzt, osztán lelépni – szotyihéj kiköp. Mire ifjú Lomniczi Zoltán és a CÖF felvonulást hírdet, amely szerint Orbánnak igenis joga, mi több kötelessége, hogy vonatot építtessen a házáig, ez a magyar nép hőn kifejezett kívánsága.

Már csak azért is, mert rövidesen Felcsút búcsujáró hely lesz, ahová tömegek zarándokolnak majd, s ahol a kis vezető nemcsak a gázszerelőjének adja oda a fél országot (a lányáról egyelőre nem tudunk), hanem bűnbocsánatot is lehet nyerni, hitelkártyát is elfogadunk.

felcsindo.jpg

Az indóház már készen áll

Amúgy, ez a  felcsúti vonat remek ötlet, és tényleg szinte aprópénzből megvan. Az EU polgárok összedobnak 600 milliót, nekünk már alig kell 150-et beletenni. A beruházásért felelős Mészáros Lőrinc képviselte alapítvány maximum, ha 100 milliót keres a dolgon. De ebből is látszik, hogy Mészáros gazda takarékos ember, aki megfogja még a fillért is, és ilyen apróságokért is lehajol.

És most nézzük egy kicsit a számokat. Az eredeti tervben még úgy szerepelt, hogy napi 2500-7500 utassal számolnak a Felcsút-expresszen. Szerényen vegyük mi ennek nagyjából a közepét, napi 5 ezer utast, ezt szorozzuk be a napok számával és máris kiderül, hogy

évente kb. 1,8 millió utas tolongana itt.

Ami az 1800 lakosú Felcsút esetében igazán impozáns szám. 1,8 millió utas az már valami, azért érdemes vonatsínt fektetni, váltót építeni, mozdonyt szerezni, vonatkcsikat vásárolni, sorompót beüzemelni és a többi.

Aztán később valakinek feltünt, hogy azért lehet ebben a számban egy pici túlzás. Ezért finomítottak rajta, már csak azért is, mert időközben meglett a pénz, minek ekorát füllenteni. Így szerényen tízezerre korrigálták az utasok számát.

Évente tízezerre.

Ez valószínűleg közelebb áll a valósághoz, ha  ugyanis ezt elosztjuk napok számával, akkor kb.

napi 28 darab utas jön ki.

Ehhez elég már naponta csak egyetlen iskolai osztály kivezényelnie a KLIKK-nek, lelkes tanerők vezetésével, és a terv teljesítve van. „Ha jobbra néztek, akkor azt a panorámát láthatjátok, amit a mi kis vezetőnk is, amikor itt ringott gyermekkora bölcsője.  Látjátok, ha valaki jól tanul, nem felesel a tanárjával, tornaórán mindig van kék tornanadrágja, akkor milyen sokra viszi. Ha balra néztek, ott a stadionja. Most, ha megint jobbra, akkor József főherceg egykori birtoka, amelyik ma már szintén a mi kis vezetőnk kényelmét szolgálja, hogy még többet tehessen az olyan kis nebulókért, mint ti vagytok. Pistike ne vágja pofákat, hozd ki az ellenörződet, mit képzelsz te itt.”

Szóval a napi 28 gyerek (plusz két kisérő) könnyen és vidáman meglesz. Igaz, hogy

a bevétel így alig 6 millió forint lehet évente

– illetve, az iskolásoknak járó kedvezmények miatt még ennyi se, de ez már legyen az EU és a magyar költségvetés dolga. Ez a hatmillió természetesen a fenntartás töredékére sem elég. De kit érdekel, ha végre a kis vezető ott állhat majd piros kis tárcsájával az állomáson, és sípolhat a mozdonyvezetőnek, amint indulást jelez neki.

Sokkal jobb ez, mint egy terepasztal, mert azt a nagyszobában valamelyik gyerek még felrúgja. Itt meg örülnek a népek a játéknak. Komoly államtitkárok magyarázzák el, hogy miért marha jó nekünk ez az egész. Mészáros barátunk is keres egy kicsit. És a nép is újr meglátja, hogy ha valaki nagyon akar valamit, akkor a – még ha lopott pénzből is –, de meglehet.

Az akarat diadala. Orbán módra.

D.J.

Facebook Comments