5 lépés, amit meg kell tennie egy Orbán-hű alkotmánybírónak

5 lépés, amit meg kell tennie egy Orbán-hű alkotmánybírónak

Korábban már megírtuk milyen (Fidesznek kedvező) szakmai hibákat kell elkövetni ahhoz, hogy valakit alkotmánybírónak válasszanak. Most pedig azt vesszük sorra, hogy már alkotmánybíróként, milyen lépéseket kell tenni azért, hogy kedvenc kormányunk elégedett legyen. 

alkotmanybirak-mti.jpg

Szívós Máriát 2011-ben választotta a fideszes országgyűlés az Alkotmánybíróság (AB) tagjává. Köszönhetően annak, hogy a bírónő háromszor is kritika nélkül jóváhagyta Hagyó Miklós előzetesben tartását egy olyan rendőrségi jelentésre hivatkozva, amelyről kiderült, hogy nem létezik.

A nyomozati bíróból előléptetett Szívós azóta alkotmánybíróként is a Fidesz érdekeit nézni, és minden a demokrácia és jogállamiság szempontjából fontos alkotmánybírósági döntéshez különvéleményt fűz, amelyben kifejti miért is nem ért egyet az adott határozattal.

  • Amikor az AB 2011-ben először mondta ki, hogy a bírósági ügyek áthelyezése alkotmányellenes (így a BKV-ügy Kecskemétre helyezése is), Szívós Mária egyedüliként fogalmazott meg különvéleményt. Azaz csak ő tartotta jogszerűnek, hogy a Fidesz által választott bírók hozzanak döntést a koncepciós perekben. 
  • Szívós természetesen különvéleményt fogalmazott meg akkor is, mikor 2012-ben az AB visszamenőleges hatállyal is kimondta, hogy jogsértő az ügyek áthelyezésére. Szívós tehát a kritikák ellenére mindvégig kiállt a BKV-ügy áthelyezése mellett, holott a bíróság kijelölésének joga miatt az OBH szabályozását és Handó Tündét is sok bírálat érte. 
  • Kirúgatta volna korábbi munkatársait. Ellenezte ugyanis azt is, hogy a bírák kötelező nyugdíjazását megakadályozza a taláros testület. Holott ha nem léptetik elő alkotmánybíróvá, 2012 év végén neki is nyugdíjba kellett volna vonulnia.

Ha valaki tehát alkotmánybíróként – Szívós Máriához hasonlóan – a Fidesz kedvére akar tenni, nincs más dolga, mint kiállni az alkotmányellenes ügyek mellett, illetve különvéleményt fűzni a jogállamot védő döntésekhez. Ennyi a nagy titok.

Facebook Comments