Senki nem szólhat bele, mit kezdenek Rogán utolsó nagy üzletével

Senki nem szólhat bele, mit kezdenek Rogán utolsó nagy üzletével

Nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás lett a déli Klotild Palota felújítása. Az erről szóló kormányhatározat-tervezet a kabinet honlapján jelent meg.

A Párizsi Udvar után a déli Klotild Palota felújítását is nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségűvé nyilváníthatja a kormány. Ez azt jelenti, hogy minden engedélyt soron kívül kell majd kiadnia a hatóságoknak és nem nagyon szólhat bele senki abba, amit a beruházó eldöntött.

klotild-del.jpg

Az épületet egyébként a török tulajdonban lévő Melis Investment Kft. szerezte meg a belvárosi önkormányzattól 2,15 milliárd forintért. Az üzlet alig egy éve köttetett, és alig másfél hónappal az önkormányzati választás előtt.

Ez volt az utolsó nagyértékű ingatlan, amit még a Rogán Antal vezette önkormányzat dobott piacra

Juhász Péter együttes képviselő akkori nyilatkozata szerint

áron alul.

Az értékbecslést a Rubovszky György résztulajdonában álló cég készítette, ennek a társaságnak a becslései alapján értékesítették az elmúlt években nevetséges áron a belvárosi ingatlanokat

Érdekesség, hogy a szintén Rogán által eladott Párizsi Udvar ugyancsak nemzetgazdasági szempontból kiemelt beruházás lett. 

A kiemeltté nyilvánítás révén

  1. nem kell építészeti-műszaki tervtanácsi véleményt beszerezni,
  2. nem kell településképi véleményezési eljárást lefolytatni,
  3. településképi bejelentési eljárásnak sincs helye.

A nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházássá nyilvánítás elősegítené a kiemelt városképi helyszínen található műemléképület helyreállítását, felújítását, hogy még vonzóbbá tegye a fővárost a turisták és az utazók számára és elősegítse a turizmus fellendülését Magyarországon” – ezzel indokolják a kiemeltté nyilvánítást. Ami persze nem magyarázza meg, hogy miért nem enged a kormány beleszólást a felújításba. Sőt,

éppen a városképet jelentősen befolyásoló szerepe követelné ki, hogy az építészeti hatóságoknak vétójoguk legyen a felújításban vagy átépítésben.

A Váci utca 34-36. szám alatti déli Klotild-palotát 1899-ben építtette Klotild főhercegnő, északi ikerpárjával meghatározza a Ferenciek tere arculatát.

Mind a Párizsi udvarban, mind pedig a déli Klotild palotában öt csillagos szálloda lesz.

(Kép: Városszíve blog)

Facebook Comments