Mit művelnek Orbán emberei a kormányváróban?

Mit művelnek Orbán emberei a kormányváróban?

Időről-időre napvilágot lát, hogy mekkora összeget utaztak el az állami vezetők. Van azonban egy tétel, aminek nem nagyon jár utána sosem a sajtó, ez pedig a reptéri kormányváró használata.

kormany_varo.jpg

Az állami vezetők nem csekély része jogosult a repülőtéri kormányváró használatára. Itt nem meglepő módon luxuskörülmények között, a legjobb ételek és italok mellett készülhet az állami vezető külföldi útjára. A kormány honlapján nemrég nyilvánosságra hozott adatokból úgy tűnik, mintha

csupán a Miniszterelnökség venné igénybe ezt a szolgáltatást.

Vannak olyan vezetői a Miniszterelnökségnek, akik utazásai során nem használják a kormányvárót, így nem merül fel ezzel kapcsolatos költség. Akadnak szerény vezetők, akiknél egy-egy kormányváró-használat nem haladja meg az ezer forintot, de nem ritkák a több tízezres számok sem az összesítésben.

  1. L. Simon László államtitkár például egy mindössze egynapos németországi útja alkalmából 44 ezer forintért használta a reptéri helyiséget.
  2. Kovács Zoltán kormányszóvivő két útján nem vette igénybe a lehetőséget, viszont akadt egy olyan decemberi útja, amikor még utazása napján visszatért Budapestre, de csaknem 40 ezerért használta a kormányváró szolgáltatásait.
  3. A rekorder Perényi Sigismund Péter helyettes államtitkár, aki egy egynapos belgiumi útja alkalmából több mint 64 ezer forintért dorbézolt a kormányváróban.
  4. A legszerényebben pedig Dányi Gábor Zoltán dőzsölt az exkluzív helyiségben: a legkisebb számlája 590 forint volt, de azért neki is akadt 23 ezres cehje.

Az Egyenlítő blog az Átlátszó segítségével közérdekű adatigénylést nyújt be a Miniszterelnökséghez, hogy részletezzék, miből tevődnek össze a kormányváró használatával kapcsolatos költségek.

Érdekessége a listának, hogy miután Lázár János miniszter az utazási botránya óta maga fizeti a külföldi útjait, az ő esetében kormányváró-használati díj sincs feltüntetve a közzétett listában, pedig

miniszterként még magánútjai esetében is jogosult a kormányváró használatára.

(Kép: innen)

Facebook Comments