Az antiszemiták már a zsinagógában vannak

Az antiszemiták már a zsinagógában vannak

Tehet-e arról valaki, hogy testvére, Petrás János egy nyíltan rasszista, homofób, antiszemita zenekar, a Kárpátia frontembere? Valószínűleg nem – a családját, ugye, ritkán választhatja meg az ember.

Tehet-e arról valaki, hogy férje egy virtigli antiszemita, aki ha a helyzet úgy kívánja, izraeli zászlót éget, ha a helyzet úgy kívánja, nagy nyilvánosság előtt zsidózik egy ízeset? Valószínűleg nem, bár az együttélés ténye egy ilyen emberrel felveti annak a lehetőségét, hogy a kedves feleség mégis csak közösséget vállal vele, ergo elfogadja, mi több legitimálja hites ura, Döbrentei Kornél antiszemitizmusát.

pm_1.jpg

De még ha el is tekintenénk a fent említett két aprócska életrajzi ténytől, akkor is nehezen tudok továbblépni a harmadik kérdés felett, miszerint

meg lehet-e hívni fellépőnek a Zsidó Kulturális Fesztiválra egy olyan énekest, aki fellépett azon a Magyar Szigeten,

ahol többek között az Egészséges fejbőr, a Magozott cseresznye, a már fent említett Kárpátia , tehát nem kicsit neonáci zenekarok adja a talpalávalót a suttyó náci közönségnek? Vagy aki ugyancsak örömmel fellép a Hazatérés templomában egy olyan rendezvényen, melynek házgazdája a szintén nettó antiszemita Hegedűs Lóránt lelkész?

Nehezen tudom elképzelni, hogy az imént felsorolt művészeti tevékenységek a merő véletlenségből vagy netán nagyfokú tudatlanság következményeként kapcsolódnának erősen szélsőjobboldali rendezvényekhez – kiváltképpen a már említett családi háttér mellett.

A Zsidó Kulturális Fesztivál főszervezője, Böjte József nyilatkozata szerint hecckampányt folytatnak azok, akik

ellenvéleményt fogalmaznak meg Petrás Mária meghívása miatt.

A fent felsorolt tények tükrében talál mégsem az. Bár az is lehet, hogy mindezen információk nem álltak Böjte úr és a többi szervező rendelkezésére, amikor összeállították a meghívott művészek listáját.

Tehetnek-e valamit ilyen információk tükrében a szervezők azért, hogy ne egy szélsőjobbbarát énekesnőt kérjenek fel a régi zsidó dal, a Szól a kakas már eléneklésére a Zsidó Kulturális Fesztiválon? Petrás Máriának ezzel a múltjával mégis mi keresnivalója lehet így a zsinagógában és a zsidó fesztiválon?

Még mindig azt lehetne mondani, hogy tévedtünk.

Még mindig lehetne azt mondani, hogy nem voltunk elég körültekintők. Már ha értik a tisztelt szervezők, hogy mi is valójában a baj.

Krantz A. István 

Facebook Comments