Amikor a bíró a szellemekben és egyéb nem létező dolgokban hisz

Amikor a bíró a szellemekben és egyéb nem létező dolgokban hisz

Szívós Máriának a Fővárosi Bíróság tanácselnökeként sokszor volt döntő szerepe előzetes letartóztatások jóváhagyásában és meghosszabbításában. Pont ezért

nem túl szerencsés, ha egy ilyen nagy hatalommal rendelkező személy hisz a szellemekben, vagy legalábbis a nem létező dolgokban.

Szívós ugyanis háromszor is kritika nélkül jóváhagyta Hagyó Miklós előzetesben tartását egy olyan rendőrségi jelentésre hivatkozva, amelyről kiderült, hogy nem létezik.

o-ghost-facebook.jpg

(A kép természetesen illusztráció)

A BKV-ügyben a volt főpolgármester-helyettes előzetes letartóztatását elrendelő, majd meghosszabbító végzések a “szökés és elrejtőzés veszélyét” jelölték meg, mint a fogva tartás szükségességét igazoló okot. A másodfokon eljáró bíróság Szívós Mária tanácselnök vezetésével erre a “szökési adatra” hivatkozva, rendelte el az előzetes letartóztatást. Majd az előzetest ugyanezeknek az indokoknak az automatikus megismétlésével hosszabbította meg háromszor is Szívós. Hagyó így összesen kilenc hónapot töltött előzetes letartóztatásban az “adat” alapján.

Ezzel a bizonyos “szökési szándékra utaló adattal” pedig csak annyi a gond, hogy nem létezik. 

Hagyó védője hiába kérte, hogy bocsássák rendelkezésére a letartóztatás alapjául szolgáló bizonyítékokat. Az a mai napig nem került elő. A kérelmét az ügyészség indoklás nélkül elutasította, sőt az erre benyújtott panaszra sem kaptak választ Hagyóék.

Az iratismertetés során derült csak ki, hogy semmiféle ilyen dokumentum nem létezik. Azóta persze több hivatalos végzés is kimondta, hogy nem találtak szökésre utaló adatot. (Hagyó házi őrizetbe helyezésének elrendelésekor; a szabadlábra helyező végzésében; az Emberi Jogok Európai Bírósága is hiányolta ezt a bizonyos adatot, mikor megállapították, hogy fogva tartása alatt embertelenül bántak Hagyóval.)

Ez nagyjából olyan, mintha Hagyónak azért kellett volna kilenc hónapot ülnie, mert a bírónő szellemeket lát, vagy valamiféle természetfölötti lények sugdosnak tanácsokat a fülébe.

Tudom, hogy vannak olyanok, akik hisznek a szellemekben, és más megmagyarázhatatlan dolgokban, de itt szó sincs megmagyarázhatatlan dolgokról. Gondolják végig logikusan a következőket.

  • Tényleg szökési szándékra utal az, hogy Hagyó 6-8 hónapja tudott a nyomozásról, arról, hogy az eljárásban közel másfél tucat gyanúsított meghallgatására került sor, azonban nem hagyta el az országot?
  • Aki szökni akar, az rendszeresen nyilatkozik, folyamatosan jelzi jelenlétét, igazolja, hogy nem akar elszökni?
  • Szökni akar az, aki nem él a diplomata útlevele által biztosított lehetőséggel, pedig még a mentelmi jog is védi?
  • Szökésre utal, ha már a letartóztatás előtt jelezte a BRFK-nak, hogy bármikor és bárhol a hatóságok rendelkezésére áll?

A történtek után a kétharmados fideszes országgyűlés a Strasbourg által is megerősített “szakmai hibák ellenére” az Alkotmánybíróság tagjává választotta Szívós Máriát, aki ebben a pozíciójában is mindent megtesz, amit egy Orbán-hű alkotmánybírónak meg kell tennie. Innen nézve azt hiszem meg is van, miféle “szellemek” sugdoshattak Szívós fülébe…

Facebook Comments