Az új algoritmus a legnagyobb festők stílusát is leutánozza Van Gogh-tól Picassóig

Az új algoritmus a legnagyobb festők stílusát is leutánozza Van Gogh-tól Picassóig

Különböző képszerkesztő programokban biztosan találkoztatok már olyan funkcióval, ami a fotóitokat olajfestmény vagy éppen képregényszerűvé változtatta. Nos az új neurális algoritmus ennél egy kicsivel többet is tud. Gyakorlatilag bármilyen nagy festő stílusát leutánozza, és egy előre megadott képet “átfest” abba a dizájnba.

A németországi Tübingen Egyetem kutatói fejlesztették ki az új, különleges “mély tanulásos” algoritmust, ami képes arra, hogy leutánozza a legnagyobb festőzsenik stílusát is, és átültesse azt egy tetszőleges képre.

computer-deep-learning-algorithm-painting-masters-12.jpg

computer-deep-learning-algorithm-painting-masters-6.jpg

computer-deep-learning-algorithm-painting-masters-7.jpg

A neurális hálózat képes arra, hogy szétválassza és újrakombinálja a képek tartalmát illetve stílusát, ezzel pedig bámulatos képeket, mondhatni művészeti alkotásokat hoz létre. (Nem kísérlem meg levezetni, hogy konkrétan hogyan működik az algoritmus, ezt részletesen elolvashatjátok a kutatók tanulmányában.)

Az úgynevezett “mély tanulásos” algoritmust korábban már használták többek közt a Google képfelismerő alkalmazásoknál is. Sőt talán még emlékeztek is rá, hogy korábban ennek segítségével prezentálták, milyen szürreális dolgokat álmodik a mesterséges intelligencia:

8743007_f87a2419c2871e005eff6370f51e3dfd_wm.jpg

Már csak az a kérdés, hogy ezek a virtuális alkotások a festészet halálát, vagy a festészet egy új korszakának kezdetét jelentik.

Facebook Comments