Tízmilliókat fizettek ki a kirúgott államtitkároknak

Tízmilliókat fizettek ki a kirúgott államtitkároknak

A kormány nyilvánosságra hozta, hogy az elmúlt másfél évben mennyi pénzt fizetett ki szabadságmegváltás címén az állami vezetők részére. (Több tíz millió forintot.) A juttatásban csak azok részesülhettek a jogszabályok alapján, akik távoztak posztjukról.

A legtöbb pénz Hegmanné Nemes Sárának, illetve Vályi Nagy Vilmosnak jutott: a fejlesztési tárca korábbi államtitkárai több mint félmilliót kaptak.

penz.jpgAz Egyenlítő blog átböngészte a kormány honlapján közzétett adatokat.  A minisztériumonkénti bontás szerint a legtöbbet az igazságügyi tárca költötte: csaknem 30 milliót fizetett ki 12 távozó államtitkárnak, illetve helyetteseiknek. De hogy pontosan ki és mennyi pénzt kapott, nem derült ki az összesítésből. 

A második legnagylelkűbb a külügyi tárca volt, amely csaknem 22 millió forintot fizetett ki ezen a címen, de kimutatásukban nem részletezték, kinek mekkora summa jutott. Annyi derül ki, hogy 14 államtitkár illetve helyettes államtitkár részesült a pénzből.

A külügyben tavaly tudottan nagy volt a fluktuáció.

Először Navracsics Tibor tartott kisebb tisztogatást a Martonyi-érához képest, majd Szijjártó Péter cserélte le az államtitkárokat.

A harmadik legtöbb szabadságmegváltási pénzt a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium fizette ki, ott 11 államtitkár, illetve helyettes államtitkár csaknem 20 millióhoz juthatott hozzá. Ennél a tárcánál a politikai tisztséget betöltő volt vezetőket néven is nevezik.

  1. Hegmanné Nemes Sára 543 927,
  2. Horváth Attila Imre 453 273,
  3. Kovács Pál 407 946,
  4. Vályi-Nagy Vilmos 543 927,
  5. Völner Pál 407 945 forintot vihetett haza.

Tíz távozó államtitkár illetve helyettes államtitkár csaknem 18 millióval távozhatott a Miniszterelnökségről, itt az egyetlen megnevezett korábbi államtitkár Győri Tibor, aki nem egészen 100 ezer forintot kapott ki szabadnapjai megváltásaképp. Aligha lehetett tehát ez a forrása az üzleti életben is motorozó Fidesz-kádernek

a Habony Árpáddal közösen gründolt médiacége alapításához.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma közel tízmillióval váltotta ki a ki nem vett szabadnapokat. Itt is megnevezték a politikai tisztséget betöltőket. E szerint

  1. Doncsev András 181 309,
  2. Halász János 543 927,
  3. Hoffmann Rózsa 135 982,
  4. Dr. Klinghammer István 407 945,
  5. míg Dr. Szócska Miklós 407 945 forintot kapott.

A nemzetgazdasági tárca nyolc távozó vezetője 9 993 786 forinttal távozhatott. Az FVM öt prominense 4 260 790, míg a honvédelmi tárca távozói 2,4 millió forintot kaptak.

Facebook Comments