Kötelező olvasmány a menekültügy idején

Kötelező olvasmány a menekültügy idején

Ha háború lenne nálunk című könyvet pár évvel ezelőtt olvastam. Már akkor is nagyon megfogtak Janne Teller merész kérdésfeltevései. Igazán aktuálisnak viszont az elmúlt időszak eseményei után kezdtem érezni. Sőt, úgy gondolom, mindenki számára kötelező olvasmánnyá kellene tenni a menekültügy apropójából.

covers_176270.jpg

A rövid kis írást a menekültekről folyó közbeszéd durva hangneme ihlette. A tanulságos, de mégsem szájbarágós politikai tanmese zseniálisan tart ferde tükröt elénk, elkényelmesedett európaiak elé, akik sokszor nem tudjuk beleképzelni magukat mások helyzetébe.

  • Mi lenne, ha nekünk, európaiaknak kellene például Egyiptomba menekülnünk egy hazánkban dúló háború elől?
  • Mi lenne, ha magyarok és osztrákok civakodnának az afrikai menekülttáborokban?
  • Mi lenne, ha az arab világ lenne a béke szigete és az európai ember lenne ott a másod- sőt harmadrendű ember?
  • Mi lenne, ha nekünk kellene lemondani lassan minden vágyunkról, amely még reálisnak tűnt a régi életünkben?
  • Mi lenne, ha nem az lenne a legnagyobb gondunk, hogy milyen plazmatévét vásároljunk, hanem hogy miként szerezzünk hamis papírokat a családunknak, amivel aztán elmenekülhetnek a szörnyűségek elöl?

A könyv azért is alkalmas a beleélésre, mert a szövegét minden kiadott nyelvén – így magyarul is – igyekeztek az adott ország viszonyaihoz igazítani. (“Vigyázni kell ezekkel a magyarokkal. Nem lehet bennük megbízni.”). Ráadásul igazán frappáns már a könyvecske útlevélre emlékeztető borítója is, amit a belső bélyegszerű illusztrációk tesznek még “hitelesebbé”.

A történet egyes szám második személyben megszólított főhőse egy tizennégy éves fiú, ám nevét nem tudjuk, bárki lehet: te is. A gondolatébresztő kis kötet fő üzenete is ez:

  1. Te is lehetsz szegény, üldözött, kirekesztett.

  2. Mindez veled is megtörténhet.

Persze legyinthettek a híradó terrorista híreire (“hiszen úgyis olyan messze vannak tőlünk”). Homokba dughatjátok a fejeteket a menekült kérdéssel kapcsolatban, és belesüppedhettek a biztonságosnak ítélt kis világotokba. De két dolgon azért gondolkodjatok el: “Minden ember egyenlőnek teremtetett” és “Ne tedd embertársadnak azt, amit nem kívánsz magadnak.”

Facebook Comments