Orbán Viktor teljes szereptévesztése – A menekültügy 4 fő tanulsága

Orbán Viktor teljes szereptévesztése – A menekültügy 4 fő tanulsága

Ez volt az elmúlt 10 nap. Orbán csak annyit tanult belőle, hogy az USA lebombázta Líbiát, ahonnan jönnek a menekültek. (Pedig Magyarországra nem jönnek a menekültek Líbiából.) Orbánnak még az is eszébe jutott, hogy külfödön irányítják a sajtót. (Ehhez kommentár se kell.) Valamint, hogy a külföldiek a 

a nép ellenében politizálnak.

Ők azok. Hát megvannak. Azonnal egy Békemenetet! Ezek a mondatok a magyar miniszterelnök teljes szerepzavaráról árulkodnak, pedig akadt volna számára levonandó tanulság bőven.

Nézzük, mi mit tanultunk belőle!

orban_viktor.jpg

1. Először is le kell szögeznünk: a kormány hazudott.

Ezt maga Orbán Viktor is elismerte, amikor Brüsszelben arról beszélt: “senki sem akar a menekültek közül Magyarországon, vagy Kelet-Európában maradni“. De akkor vajon miért állította ennek ellenkezőjét a saját kormánya 2 hónappal korábban? Ti. hogy a menekültek majd elveszik a magyarok munkáját.

Nem vették el, nem veszik el, nem akarnak itt maradni. Szó nincs bevándorlásról, csak átvándorlásról.

Emellett a kormány hazudott abban, hogy a menekültek

  1. gazdasági bevándorlók (főként háborús országokból jönnek),
  2. terroristák vannak köztük (egyetlen esetről sincs tudomás),
  3. fertőzéseket terjesztenek (szintén nem bizonyosodott be).

Ráadásul jellemzően tiszteletben tartották Magyarország törvényeit és kultúráját. Ha ugyan a kormány és szélsőjobboldali, porschés, futballnáci közönsége által képviselt kultúrán van mit tiszteletben tartani.

2. Európa nem akarja, hogy Orbán megmentse.

A kontinens tagországainak vezetői rég látott határozottsággal reagáltak a magyar kormány teremtette helyzetre, és utasították el az idegengyűlölő Fidesz-KDNP-s (és jobbikos) álláspontot. Az osztrák kancellár egyszerűen hazugnak nevezte Orbánt, és azt mondta, aki azt állítja, hogy szöges dróttal megoldja a menekültproblémát, s utána ekkora káoszt teremt, az politikailag diszkreditálja magát“.

A német lapok Magyarország kizárását követelték az Unióból, a volt amerikai nagykövet idegengyűlölőnek, a brit Guardian rohadt rezsimnek nevezte Orbán rendszerét, amely ellen közösen kellene föllépni. A svájci ellenzéki vezető pedig a magyar miniszterelnököt tiltaná ki a sajtok, a hegyek, az órák és a bankok országából. (Nyilvánvalóan Orbánnak az utóbbi fájna legjobban.)

Mindennek dacára Orbán nem tanul, butább, mint egy kiselefánt, és miután kiderült, hogy Magyarországról nem tudja kitiltani a menekülteket, mert nem ide jönnek, hát megszabná az osztrákoknak és a németeknek, mit tehetnek:

Le kellene zárni Európa határait, egyúttal Németországnak és Ausztriának világosan ki kellene jelentenie, hogy több menekültet nem fogad be.

Erre a szereptévesztésre és arroganciára már nincsenek is szavak.

Egyedül Angela Merkel nem rúgott bele a hétvégén Orbánba, de esett is a népszerűsége, mivel a németek 86(!) százaléka támogatja a krízishelyzetben lévők megsegítését, a kancellár viszint nem foglalt elég határozottan állást az ügyben.

3. Teljesen követhetetlen, zavaros, inkompetens az Orbán-kormány menekültpolitikája.

  1. Senkit nem akar beengedni, de tavaly ősztől mindekit regisztrál.
  2. Uszít a közmédiában és óriásplakáton, pedig tudja, hogy senki nem akar itt letelepedni.
  3. Európáért aggódik, miközben augusztus végéig mindekit kiengedett Ausztriába.
  4. Kerítést épített a szerb határra, de azon mindekit átengedett.
  5. Nem akarja, hogy itt maradjanak, de egy hete lezárta a magyar-osztrák határt.
  6. Szigorította a Btk-t, de megsértette saját törvényeit, amikor átengedte az osztrákok embermentő konvoját.

Ebben vágjon valaki rendet.

Ha lehet találni egy épeszű magyarázatot, akkor az az, hogy Orbán minden lépését megelőzhette egy informális osztrák-német fenyegetés a határzárról. De ez még önmagában nem volna elég, bizonyára kellett hozzá a bajor jobboldal (a CSU) biztatása, hogy tartson ki, majd Merkel is megpuhul, és akkor ő lesz a hős, akik egyszerre megjövendölte és kikövetelte a zéró tolarenciát.

De ez már nem tud bekövetkezni, miközben a menekülthullámnak még messze a vége. Korántsem várják tízmilliók, hogy idejöhessenek, és elvehessék az európaiak munkáját/segélyét, de százezrek még vannak odakint, akiket nem fog tud megállítani Orbán, bármilyen szépen kéri is. Ha a szerb határon lévő kerítéserőd idővel megállítaná őket, akkor kerülnek kicsit a románok vagy a horvátok felé, és

ugyanoda jutnak.

A jelenlegi helyzet az, Magyarország nem fogadta el, hogy olyan határállam legyen, mint Olasz- vagy Görögország, ahonnan az Unió országai elosztják egymás között a menekülteket. Orbán voluntarizmusa miatt Magyarország még át is vállalja a görögöktől a terhek egy részét, miközben nem igényelt forrást Brüsszeltől, és amit ajánlottak, azt nem hívta le. Valamint az orsztrákok ismét lezárták a határt, és az ide érkező menekülteket senki nem osztja tovább. 

Ha magyar hatóságok kidobnak valakit ajtón, az majd betöri az ajtót, vagy visszajön az ablakon.

Ez azért nem olyan bonyolult belátni. Mostantól újabb káosz várható.

4. És ebből még csak belpolitikai hasznot sem húzott.

Prőhle államtitkár kimondta, mit gondolnak a kormányban az eddig agyondícsért kommunikációs offenzíváról:

a magyar társadalom óriási szolidaritást mutat a menekültek iránt, tehát hogyha a plakátkampánynak érdemi hatása lett volna a magyar társadalomra, akkor ez most nem így lenne.

 

Hasonlót mutattak a felmérések is. Megnégyszereződött ugyan a Magyarországon a bevándorlástól tartók aránya, de még minidg csak 13 százalékon áll. Emellett ugyan magas, de április óta érdemben csökkent(!) az idegenellenesek aránya. Nem véletelen tehát, hogy olyan volt a nemzeti konzultációnak nevezett uszítás, amilyen: meggyőzni igyekezett a kormány az állampolgárokat, és nem kikérni a véleményüket.

A tematizáció kétségtelenül sikeres volt, az országot polarizálni tudták, és addig se a Fidesz-kormány ügyeiről esett szó. Ám a párt támogatottsága érdemben nem javult. Talán megállt a csökkenés, és stabilnak látszik a vezetés, de éppen ugyanekkora előnyről buktak már három országgyűlési és egy halom önkormányzati választást is tavaly október óta.

Eddig a plakátokkal és a kerítéssel sikeresen keltették a problémát felismerő, határozott és cselekvő kormány illúzióját, mostantól az a kérdés, hogy

a választók az elmúlt 10 nap és a következő hetek történéseiben az orbáni menekültpolitika teljes kudarcát látják-e, vagy a szemetelő menekültek lesznek a felelősek a helyzetért.

 

Facebook Comments