Majd’ 20 ezerbe fáj csak belépni a kormányváróba

Majd’ 20 ezerbe fáj csak belépni a kormányváróba

Elírás miatt tűnt úgy, hogy akadt olyan állami vezető, aki mindössze 590 forint közpénzt költött a repülőtéri kormányváróban, mert 2011 óta csak a belépés oda 15600  forint, vagyis  egy kávé elfogyasztása nélkül is 19812 forintot kell leszurkolni a létesítmény üzemeltetőinek. 

Nemrég az Egyenlítő blog írt arról, hogy külföldi utanként tízezreket költenek el állami vezetők a reptéri kormányváróban még akkor is, amikor még aznap hazajönnek, mint amikor elmentek.

A kormány honlapján közzétett összeállítások közül csak a Miniszterelnökség tüntette fel a kormányváró használatával kapcsolatos költségeket, így az ő adataikból mazsoláztunk. A kancellária listáján Perényi Sigismund Péter helyettes államtitkár volt a rekorder, aki 64 ezer forintot közpénzt költött egyik külföldi alkalmából a váróban. Akadt sok olyan vezető, aki nem vette igénybe egyáltalán a szolgáltatást, de

az átlagos költés 20 és 50 ezer forint között mozgott.

A kancellária válaszából az is kiderül, ki is veheti igénybe manapság a kormányvárót:

  1. az összes miniszter,
  2. államtitkár,
  3. helyettes államtitkár,
  4. a kabinetfőnök,
  5. illetve a kormánybiztosok.

kormany_varo.jpg

Megkérdeztük a Miniszterelnökséget, mégis

miből tevődnek össze a kormányváró használatával kapcsolatos költségek.

A Kormányzati Információs Központ tájékoztatása szerint már annak nem csekély költsége van, ha a miniszter, államtitkár, avagy az arra jogosult beteszi a lábát a kormányváróba.

  1. Alapesetben ugyanis 15600 forint plusz áfa, vagy 19812 forint csak belépni a helyiségbe.
  2. Ehhez jön még a fogyasztás költsége.

Ráadásul, ha 48 órával az utazás előtt rendelik meg a kormányváró használatát, akkor 25 százalék, míg ha 24 órán belül, akkor 50 százalék felárat fizettetnek az érintett állami szervezettel az alapdíjon felül, így kerülhet majd 30 ezer forintba is akár csak a bebocsátás is.

Akkor is fizetnie kell ugyanakkor egy egy állami megrendelőnek, ha lemondják a kormányváró-használatot. 

Facebook Comments