Azt hitte, ha nevet változtat, eltitkolhatja múltját Tarlós tanácsadója?

Azt hitte, ha nevet változtat, eltitkolhatja múltját Tarlós tanácsadója?

Lerántották a leplet nemrég Dr. Szabadváriné múltjáról. Talán emlékeznek rá, ő az a BKV-ügyben is érintett ügyész, aki jelenleg dr. Szabadvári Péter Ottóné néven Tarlós főtanácsadójaként dolgozik kiemelt bérezéssel és jutalmakkal. Azonban nem mindig ezen a néven tevékenykedett. Érdekes módon pont akkor vette fel férje nevét, amikor Tarlós szárnyai alá került.

De miért érezte szükségesnek a névváltoztatást? Azt hitte, ha megváltoztatja nevét, eltitkolhatja a múltját? Nem tudni pontosan, mi járthatott Szabadváriné fejében, annyi azonban bizonyos,

van mit takargatnia.

m1-23956-142800002.jpg

  • Megkérdőjelezhető szakmai múlt

Az ügyésznő neve viszonylag kevés helyen bukkan fel. Szabadvári Ottónéként és leánykori nevén, Vámos Katalinként sem lelhető fel a munkásságát bemutató leírás. Annyi viszont bizonyos, hogy ö képviselte a vádat többek közt a Sutka-ügyben, ami után Magyarország nemzetközi elmarasztalást kapott.

  • Tarlós cinkosa volt a BKV-ügyben

Mikor Tarlós az ügyészséghez fordult a BKV-üggyel kapcsolatban, a kiemelt ügyek osztályvezetőjeként Szabadvárinéhez kerül Hagyó Miklósék ügye. Mondhatni a kezdetektől az ő ügyészi felügyelete mellett zajlott a BKV-ügy nyomozása.

  • Kollégáival kezdeményezte a BKV-ügy letartóztatásait

A BKV-per több vádlottjának letartóztatását is Szabadváriné kollégái kezdeményezték. Sőt mi több, Szabadváriné személyesen írta alá Horváth Éva, Lelovics Ottó és a vezéráldozat, Hagyó Miklós letartóztatásának dokumentumait.

  • Jóváhagyásának köszönhetően indultak meg a kényszervallatások

Szabadváriné jóváhagyásával 2010 januárjában elkezdődtek a BKV-ügyben a kihallgatások és letartóztatások. Később az ügy bírósági szakaszában kiderült, hogy ezek az eljárások súlyosan törvénysértő körülmények közt zajlottak. A vádlottak és tanúk közül sokan elmondták utólag, hogy terhelő vallomásaikat kényszervallatás során tették. A rendőrök ugyanis megfenyegették őket, hogy ha nem vallanak feletteseikre és Hagyóra, akkor nem engedik haza őket. Így születtek meg a BKV-ügy ellentmondásos rendőrségi iratai, összeollózott vallomásai, téves dátumozásai, elveszett, illetve a hamisítás gyanúját is felvető okiratai.

  • Előzetesbe küldte Hagyót is embertelen körülmények közé

Ugyan azon a napon, mikor megszűnt Hagyó mentelmi joga, 2010. május 14-én sor került letartóztatására is. Három nappal később Szabadváriné saját kezével kanyarította az aláírást a volt főpolgármester-helyettes előzetesét indítványozó iratra. Azóta Strasbourg is megerősítette a tény, hogy Hagyót indokolatlanul és embertelen körülmények közt tartották fogva kilenc hónapon át.

  • Tarlós a kezébe adja a többi fővárosi cég ügyét is.

Tarlós a többi fővárosi cégnél történt visszaéléssel kapcsolatban is az ügyészséghez fordult, így végül ezek az ügyek is a Szabadváriné vezette kiemelt ügyek osztályán landoltak. Vagyis a BKV-ügyhöz hasonlóan az FKF, a Főkert, a fővárosi fürdőcég és a Főtáv ügye is az ő kezébe került. Végül osztálya vádat emel a fővárosi cégek ügyében is. Ám a BKV-ügyhöz hasonlóan ezekben az ügyekben is igen komoly kérdéseket vetnek fel a Szabadváriné vádemeléseit megelőző nyomozati vallomások körülményei.

Nos, ezek után váltott munkahelyet Szabadváriné és került Tarlós szárnyai alá. Otthagyja az ügyészséget, és sosem derült ki, hogy mi volt távozásának az oka. Viszont nem sokáig maradt munka nélkül. Már másnaptól Tarlós hivatalában dolgozott önkormányzati főtanácsadóként – immár férje nevén, dr. Szabadvári Péter Ottóné néven. A BKV-ügyben tanúsított szolgálatkészségének elismerése számokban is megmutatkozik.

Kiemelt bérezést kap, havi 800 ezres fizetése mellett pedig azóta évente többször is igen magas, többszázezres jutalomban részesült.

Ha innen nézzük, nem véletlen, hogy Szabadváriné el akarta titkolni múltját, illetve nem akarta reklámozni új munkahelyét. Egy valami azonban biztos: Szabadváriné még akárhányszor megváltoztathatja a nevét, de soha nem fog tudni megszabadulni múltjától.

Facebook Comments