6 jel, hogy az Orbán-kormány képtelen kezelni a menekültkrízist

6 jel, hogy az Orbán-kormány képtelen kezelni a menekültkrízist

Az Orbán-kormány az év eleje óta először tűnik olyan kormánynak, amely képes valamit sikerrel menedzselni és erre tudatosan rá is játszik. Azonban, ha a színfalak mögé nézünk, egyszerűen katasztrófa, amit művelnek. 

A menekültügyben, ami eddig történt, az ugyanaz, mint ami az országban történik öt éve: tragikomédia. Nevetnénk, ha nem a mi bőrünkre menne. 

Nyilvánvaló, hogy a menekülteknek esze ágában sincs itt maradni Magyarországon, nem akarnak tőlünk semmit, csak átmenni Németországba.

A kormánynak, ha igazán kezelni szeretné a helyzetet, két választási lehetősége lenne:

  1. átengedni mindenkit, a lehető leggyorsabban,
  2. visszatartani mindenkit és betartani a nemzetközi egyezményeket.

Nézzük meg, mit csinál az Orbán-kormány ehelyett:  

1. Összevesztek az EU-s partnerekkel

Miközben a menekültekért több milliót eurót kapunk az EU-ból, Kósa Lajos pedig azt hazudja, hogy nem kapunk semmit. Az összeveszés oka persze semmi más, csak, hogy Orbán erőt mutasson az EU felé. Összevesztek menekültkérdésben

  1. az osztrákokkal,
  2. a franciákkal,
  3. a németekkel,
  4. a svájciakkal,
  5. a szerbekkel.

Vagyis minden, az EU-ban fontosnak számító országgal és a szomszédainkkal. 

Ez a konfliktus csak tovább ront az ország helyzetén. Sírnak a menekültek miatt a többieknek, közben pumpolják őket pénzért és össze is vesznek velük. Ez aztán a sikeres külpolitika.

2. Képtelenek a menekülteket minimális szinten tájékoztatni, regisztrálni

A menekültek nem kapnak tolmácsot, rendes tájékoztatást, nincsenek térképek, felkészült segítők. Odaállítanak egy pár szerencsétlen rendőrt díszletnek, akik persze a tömeget nem képesek kezelni és a tömeg kitör a táborokból, kóborol az autópályán és mindenféle náci riporterek rugdoshatják fel a kislányokat. Emberek fulladnak meg zárt teherautókban. Humanitárius katasztrófa, ami történik, a kormány pedig cinikusan megvonja a vállát: na ja, minek jöttek ide?  

migrans.jpg

Nincs megoldva rendesen, hogy regisztrálják őket, hogy a megfelelő helyre irányítsák őket – az egész rendszer képtelen kezelni az országba érkezőket.

3. Képtelenek a menekülteket minimális szinten ellátni

Nem sokra gondolunk: hogy legyen hol aludniuk, fürdeniük, hogy kapjanak minimális orvosi ellátást, vizet, meg némi élelmet, amíg tovább állnak. Emberi körülményeket. A Keleti pályaudvar előtt a földön alvók mindezt csak a civil önkéntesek segítségével kapják meg. Azaz: a kormány tényleg ellenségként tekint rájuk. 

A számukra kialakított táborokban embertelen körülmények uralkodnak, úgy bánnak velük, mint az állatokkal. Ha nem lennének civil önkéntesek, adományok, segítők, a helyzet sokkal jobban eldurvult volna. Nyilván az Orbán-kormány direkt erre játszik rá, hogy élezze a konfilktust, mert akkor lehetne tovább folytatni a gyűlöletkampányt.

4. Gyűlöletkampánnyal hergelik a magyarokat

Pótcselekvés. Elköltünk milliárdokat egy gyűlöletkampányra, aminek csak belpolitikai haszna lehet (a menekültek nem értik), az üzenet egyértelműen a magyarokat tüzeli fel a menekültek ellen. Nyilvánvaló, hogy a Fidesz szeretné a sikertelenségéről, a hatalmas korrupcióról, az ország állapotáról elterleni a közvélemény figyelmét. 

Ugyanebből az összegből fel lehetett volna készülni a menekültekre, felkészíteni a hondvédséget, rendőrséget, az egészségügyet, tolmácsokat szerezni, megszervezni az útvonalukat, felkészíteni az adminisztrációt és a hivatalokat a többlet terhelésre. Lehetett volna felkészíteni a közvéleményt arra, ami érkezik, ami történni fog, nem tették. Mindezek helyett nekünk a gyűlölet szítása volt a cél, tisztán rövid távú, belpolitikai haszonszerzésből. 

5. Bekeményítenek: felszámolják a szabadságot

A Fidesz ahelyett, hogy a problémát kezelni akarná, erőt akar mutatni. Így most a demokrácia és a szabadság maradékát is fel akarják számolni. Mozgósítják a hadsereget, és szabályosan hadi állapotokat vezetnek be a déli határnál. 

De nem csak mozgósítás történik: különleges jogosítványokat is adnak a rendőrségnek például. Tudja Ön, hogy innetől a rendőrség a menekülthelyzetre való tekintettel az ön lakását, autóját átkutathatja? Hogy Önt bűnözőként kezelik majd, ha segít a menekülteken? Nem? Hogy ön ellen az ön hazájában az ön kormánya bármikor bevetheti a katonaságot, a menekültekre hivatkozva? 

Akkor olvassa el a TASZ figyelmeztetését

6. A kerítésbotrány

Először azt mondták nem lesz. Aztán mégis lesz. Azt hittük, ez valami rossz vicc. Aztán jöttek a verziók: milyen magas lesz, hogy fog kinézni, lesz-e penge, lesz-e szögesdrót. Aztán lett egy olyan-amilyen (igazából semmire sem jó), de most majd megint lesz nagyobb, hosszabb, szélesebb! Magyarország jobban épít kerítést!

A kerítés egy szimbólum. A töketlenség, a butaság, a gyűlölet szimbóluma. A Fidesz szimbóluma. Annak a szimbóluma, hogy képtelenek a helyzetet kezelni. (Hendének is emiatt kellett mennie, valószínűleg, hiszen ezt Orbán is tudja.)

Abszurd vicc az egész, mert pontosan olyan, mint az összes intézkedése a kormánynak idáig: a problémát nem oldja meg, csak elmélyíti, viszont jól mutat a tévében. Illetve nem is mutat jól. Talán emiatt van, hogy ettől sem nőtt a népszerűségük egy cseppet sem. 

Facebook Comments