Náci Orbán és László Petra: rosszhírünk a nagyvilágban

Náci Orbán és László Petra: rosszhírünk a nagyvilágban

Vasárnap reggel a CNN internetes változatának nyitó oldalát négy hír vezette. Az egyik a republikánus elnökjelölt-jelölt Trump kampánystratégiájával foglalkozott.

A másik három Magyarországgal.

Nézzük őket szép sorban.

Az első azért nem teljes terjedelmében Magyarországról szólt. Beszámolt azokról a tüntetésekről, amelyek a hétvégén végighullámoztak Európa nagyvárosain, sok-sok tízezer ember részvételével és a menekülők befogadása mellett emelték fel a szavukat.

Ebben a képekkel is bőségesen illusztrált írásban hosszan és részletesen kiemelik, hogy Magyarországon másként mennek a dolgok, a magyar miniszterelnök a menekülők de facto lázadásáról beszél, és így tovább. Majd az írás végén részletesen felidézik, hogy Magyarország is aláírója annak az 1951-es menekültügyi konvenciónak, amely szerint a háborús övezetekből menekülőket be kell fogadni. 

A következő cikk bemutatja azt a kis filmecskét, amelyen a magyar rendőrök „etetik” a menekülteket. Vagyis zsömlés zacskókat hajigálnak a tolongó emberek közé. Idéznek néhány menekültet, aki beszámol arról, milyen viszontagságos körülmények között, mennyi veszély után értek Magyarországra, az Európai Unió kapujába, ahol így bánnak velük.

Ez a cikk is a genfi menekültügyi konvenció felidézésével zárul.

A harmadik természetesen László Petra operatőr ügyét idézi fel. S azért természetesen, mert ez a hír az elmúlt napokban le sem került a vezető médiumok címlapjáról.

Ha valaki az elmúlt napokban ránézett a CNN oldalaira – és ilyenek, felteszem, nem kevesen voltak a világban –, akkor talán nem is önmagában értelmezi ezt a hírt. Hiszen

Magyarország le sem kerül a CNN vezető anyagai közül, s ezen tudósítások többsége sem túl barátságos Magyarországgal.

László Petra csak egy csöpp a pohárban. (Nagy csöpp, de csöpp.)

cnn.jpg

„Elmenekültünk a háború elől, és egy nagy börtönbe jöttünk”  idézi már címében egy beszámoló. Egy másik közzéteszi azt a videót, amelyen látszik, hogy a finoman szólva is mostoha körülmények közé zárt menekülőket miként ébreszti egy derék magyar rendőr. (Szerencsénkre az angol felirat nem adja vissza a magyar nyelv káromkodásai sorának szép zamatát. Hmm.)

De Arwa Damon több tudósítása is emlékezetes marad sokaknak. Leginkább az, amelyben egy kukoricaföldön fut a menekültekkel együtt, miközben rendőrök kivont gumibottal kergetik őket.

Arwa Damon sokszor jelentkezett Magyarországról. S nem túl barátságos hangon számol be az itteni hatóságok ténykedéseiről. Lehet Damont elfogultsággal vádolni, édesanyja szír, édesapja amerikai, ő az Egyesült Államokban született. De az tény, Damon veterán tudósító, aki az iraki háborútól kezdve számos forró pontját megjárta a világnak. Látott egy-két dolgot már. S ha így mutatja be Magyarországot, akkor azt öt Kovács Zoltán kormányszóvivő-féle nyilatkozat sem ellensúlyozza.

Természetesen a magyar sajtóelhárítók és trollok kikezdték Damon sokszor valóban erős érzelmekre apelláló tudósításait

azzal, hogy na ja, ő is szír. Lehet. De ő a CNN sokat próbált tudósítója, közönsége is valószínűleg így követi beszámolóit, nemcsak a tévében, hanem twitter-oldalán is.

Egyébként más amerikai orgánumok is beszámolnak Damon munkájáról. Nem kispályás játékossal van dolgunk.

Tapasztalatait pedig egy nagyívű, képekkel, videókkal bőségesen illusztrált munkában foglalta a minap össze, ez is jópár órán keresztül vezető anyag volt a CNN nyitó oldalán.

És éppen becsukni készülök a CNN oldalát, amikor oldalt felvillan a Daily Mail legújabb videóbeszámolója, amely címe szerint nácikra emlékeztető viselkedéssel vádolja a magyar kormányt. Igaz, ezt az osztrák kancellártól idézik, de a cikkben lévő képek nem sok rokonszenvet ébreszthetnek a világ jóérzésű embereiben a délibábos Magyarországról.

Ráadásul a végén ott egy kis videó, amelyen fegyveres magyar katonák egy kisgyerekes családot egzecíroztatnak, a maguk finom modorában.

És megint csak annak örülhetünk, milyen jó, hogy kevesen értik a nyelvünket.

D. J.

(Kép: CNN)

Facebook Comments