László Petra lábbal, Cristiano Ronaldo kézzel nyúl a gyerekhez

László Petra lábbal, Cristiano Ronaldo kézzel nyúl a gyerekhez

Cristiano Ronaldo ma a világ egyik legismertebb embere. Olyan focista, akire milliók figyelnek. Amikor ő a kezdőkörbe egy menekült szír kisfiúval fut ki – ráadásul egy olyannal, aki néhány nappal korábban azzal lett ismert, hogy egy magyar újságíró felrúgta – akkor az valószínűleg hatásosabb üzenet, mint sok száz vagy ezer teleírt oldal, poszt, komment és a többi.

Ha a Canterbury érseke hazavisz pár menekültet az otthonába – továbbmegyek, ha ezt Gyurcsány volt miniszterelnök teszi meg -, ha a bécsi érsek megnyittatja az egyházi intézményeket, akkor az nem csak azért fontos, mert segít pár emberen. Nyilván ez sem teljesen mellékes.

cr_1.jpgDe talán hat másokra is, legalábbis elgondolkoztatja őket. Mindez nem válasz a migrációs problémákra, nem old meg túl sokat ezekből az ügyekből – és mégis.

Amikor az operatőr felrúgja a menekülő apát a kisfiával akkor az nem azért válik jelképpé, mert olyan súlyos ügy, hanem, mert jól jellemez egy magatartásmintát. Ráadásul egy olyat, amelyet sokan sokfelé feltételeztek a „magyarokról” – s ebben mintegy igazolást találtak.lp.jpg

S hiába a segítő százak és ezrek, túl humánus kép nem alakult ki a „magyarokról” a nagyvilágban.

És akkor ennek az ellenpontja, amit a Real Madrid és Ronaldo tett. Feltételezhetjük, hogy a csapat drukkerei közül sem mindenki egyértelműen lelkes azért, ha egy „arab” kisfiút választanak erre – hiszen nyilván van éppen elég rendes „spanyol” és „rászoruló” hispán gyermek is, aki boldogan vigyorgott volna ott a zöld gyepen. Talán még sértődött és durva üzenetek is születtek – bár ez utóbbiban nem vagyok egészen biztos. Mindegy, az ismertséghez, a népszerűséghez jobb helyeken illik, hogy felelősségérzet is társuljon. Néha olyasmiket is meg kell tenni, ami nem feltétlenül és mindenki előtt népszerű.

Persze csodákra nem érdemes számítani. Belekukkantottam néhány honlapon a hírhez írt kommentekbe. (ja, magyar oldalakon). Már régen nincsenek illúzióim e műfajt illetően, de azért még

mindig elcsodálkozom a korlátozás nélkül áradó gyűlölet effajta tobzódásán.

De levonhatjuk-e ebből azt a következtetést, hogy Ronaldónak, a Ronaldóknak felesleges erőlködniük?

Korántsem. A világ elég sokáig meg volt arról győződve, hogy a Föld lapos vagy hogy léteznek boszorkányok. Bizony sokszor el kellett mondani, hogy bocs, de tévedtek, amíg

eljutott a korabeli trollok agyáig az információ és képesek is voltak azt megérteni.

Másrészt, nyilván messze nem reprezentatív minta tagja az, aki effajtákat ír.

Harmadrészt, talán akadtak olyanok is – lehet hogy nem itt, csak szerencsésebb országokban – akik legalább egy kicsit elgondolkodtak. Akik ma már csöppnyit árnyaltabbnak látják ezt a problémát.

És már ez is valami.

D. J.

Facebook Comments