Náci bácsi mindenkin segít, aki megérdemli

Náci bácsi mindenkin segít, aki megérdemli

Nincs valami nagy forgalom falun, Laci haveromék az asszonnyal akár fél órát is elüldögélnek a főtéren, mire összejön nekik a három (segédmotoros kerékpár nem számít). De hát, aki tömött kávéházra meg metróra vágyik, menjen Párizsba vagy Londonba, nálunk csendesebb szórakozás dívik.

Ha az autóforgalom nem is jelentős, azért modern büszkeségünk is van, itt sem csak szürkemarhából áll minden. Nemrégiben ugyanis vett a falu egy Volkswagen-kisbuszt, mindig üres, de azért megy fel-alá, mert muszáj neki. Egy közmunkás-hajléktalan csaj vezeti, de elég érdekesen. Egyébként ő nem Monoszlón lakik, hanem Szentantalfán, és gyalog jön sofőrködni, sok kilométeren át. Vagy távolsági busszal, átszállással, de az túl hosszadalmas, és különben sem jár csak egyszer vagy kétszer naponta.

A kisbuszt különben már sokszor láttam üresen közlekedni a környező falvak között, persze biztosan muszáj beletenni a kilométereket. Rá van írva a falu neve szép nagy betűkkel, meg hogy

Darányi Ignác Terv, aminek ugyan nincs semmi értelme, de valószínűleg le lehetett rá nyúlni az EU-t.

Persze lehetne tőlem Tormay Cécile Terv is,

a lényeg az, hogy valami híres antiszemita legyen az illető, lehetőleg a Horthy-érából, mert az most nagyon divatos.

(Jó, régebben meg minden téesz Dózsa György volt meg Gagarin, esetleg Előre a Kommunizmus Megvalósításáért Falun szocialista kévekötő brigád, nyilván az sem volt fenékig fejfedő.)

De most komolyan, ki a halál ez a Darányi, hogy ennyi kisbuszt vesz falura, mert mondani sem kell, a környező lakatlan települések is mind hasonló járgánnyal flangálnak a nagy semmibe, háromba’ ha ül két ember a nagyobb sátoros ünnepeken.

12326_daranyi_ignacz_tizevi_miniszteri_jubileumakor_fogadja_a_tisztelgoket_a_foldmivelesi_miniszteriumban.jpgDarányi Ignácz tízévi miniszteri jubileumakor fogadja a tisztelgőket a Földmívelési Minisztériumban (forrás)

Nos, Náci bácsi – mint némi kérdezősködés árán megtudtam – földművelésügyi miniszter volt többek között Moszkva, akarom mondani Széll Kálmán alatt:

  1. 1895. november 2-ától 1903. november 3-áig és 1906. április 8-ától 1910. január 17-éig a földművelésügyi miniszteri posztot töltötte be Bánffy Dezső, Széll Kálmán és Khuen-Héderváry Károly kormányában, a következő ciklusban pedig Wekerle Sándor kabinetjében.
  2. Nevéhez kötik az 1897-es földmunkás-sztrájkmozgalom letörését, az 1898. és az 1907. évi úgynevezett cselédtörvények bevezetését.

Na ez derék. Ugyan földmunkás-sztrájkmozgalomról mifelénk még senki sem hallott, de ha mégis bekövetkezne valami ilyesmi, és le kéne törni, ez a Terv ebben biztosan segítene.

A cselédtörvényeket pedig tudomásom szerint a Fidesz már rég beterjesztette a parlament elé, és a szocik azóta erősen gondolkodnak, hogy nyíltan támogassák-e, vagy csak fű alatt, somolyogva.

Amúgy itt most mindenki a szürettel van elfoglalva. Úgy tíz éve még nagy mulatságok voltak ilyenkor errefelé, segítettünk kiüríteni a félig telt hordókat, helyet csinálni az újbornak. Még szüretelni is voltunk némi pesti haverokkal, mert kellett a puha értelmiségi munkáskéz, és különben is, az olyan kúl. Mára talán maradt vagy két gazda a faluban, aki még nem vágatta ki az összes szőlőtőkéjét, pedig bort eladni már rég nem lehet senkinek, legfeljebb ha egy-két fürt szőlőt, az ugyanis kellhet, ha a környező nagyobb birtokokon elfogyna a tabletta. De amúgy is annyi itt a szőlő, hogy a seregélyek csapatostul fordulnak fel, bár ezt elkerülendő némelyikük már rákapott a kolbászra. Ennyit az agrársztrájkról.

De ne legyünk rövidlátók, tekintsünk gyorsan szét az országban. Hát

nem igaz, hogy Náci bácsi nem segít mindenkin, aki megérdemli.

Annyi jótéteménye van, hogy tényleg csak egy rövid felsorolásra futja, önkényesen kiragadott tételekkel.

Például a Darányi Ignác Terv részeként újult meg a csongrádi Ellés-monostor romja, amelyet a turisták számára látogatható állapotba hoztak. Az épület felszentelését éves zarándoklattal szeretnék ünnepelni. (Evés zarándoklat lesz az, eltévesztették.)

A pályázati lehetőségeket saját létesítményei fejlesztésére és a helyi hagyományőrzőkkel összefogva is igyekszik igénybe venni a Somogy megyei Kaposfő önkormányzata, mára pedig számos eredményt értek el. (Na, ez derék, ez a számos eredmény, biztosan csak a végtelen szerénység végett nem tudjuk meg, hány.)

Felhívjuk azon gazdálkodók figyelmét, akik még nem teljesítették az egyes EMVA-jogcímeknél előírt, kötelező képzéseket, hogy az utolsó kifizetési kérelem benyújtása előtt az ügyfelek kötelesek a DIT ÚMVP keretében szervezett, adott jogcím tárgyában tartott kötelező képzésen részt venni és azt elvégezni. (Ezt kis híján értettem, ja nem, mégsem.)

A Darányi Ignác Terv segítségével, 33 millió forintnyi támogatással vált az egykori makói tűzoltóüdülő egy modern, tágas közösségi térrel és három szobával rendelkező vendégházzá. (Olcsójánosok: három szoba 33 millióért, az csak 11 millió szobánként.)

A Darányi Ignác Terv részeként, LEADER-támogatással újult meg a Csongrád megyei Szentes sportklubjának öltözője. Az önkormányzat előfinanszírozásával a beruházás az eredeti terveknél hamarabb sikeresen befejeződött.

Na, ennél jobb hírrel ma még én sem szolgálhatok.

Tardos János

Facebook Comments