Megfejtetlen rejtély egy mesés középkori falikárpiton

Megfejtetlen rejtély egy mesés középkori falikárpiton

A Hölgy az egyszarvúval az egyik leghíresebb és legszebb középkori falikárpit. Eredetileg nyolc részből állt, de mára csak hat maradt fenn belőle. Jelképei nagyon érdekesek és titokzatosak: mindegyik képbe üzenetet rejtettek, de ezeket a mai napig sem sikerült tökéletesen megfejteni.

the_lady_and_the_unicorn_desire.jpg

Mindegyik kép egy előkelő fiatal hölgyet ábrázol, aki egy kecses egyszarvú és egy szelíd oroszlán társaságában tapasztalja meg a hat érzéket. Az egyszarvú a tisztaság, a szüzesség jelképe, az oroszlán pedig a szilárdság, bátorság és állhatatosság szimbóluma. A hat érzék a

  1. Hallás,
  2. Látás,
  3. Szaglás,
  4. Ízlelés,
  5. Tapintás,
  6. illetve a szív érzéke: a Vágy.

Ha a képeket mint sorozatot veszitek szemügyre, érzékelhettek egyfajta fokozódást. A hallás és a látás nyugodtságát valamilyen izgalmi állapot váltja fel a közvetlenebb testi élményt okozó ízlelésnél, tapintásnál vagy épp a szerelmi gyönyör érzésénél. 

Az érzelmi fokozódást legjobban az oroszlán és az egyszarvú testhelyzetén követhetitek nyomon: az orgonát hallgatva nyugodtan fekszenek, az ízes ételek hatására már két lábra állnak. A baldachin előtt pedig már szinte ágaskodnak. Ha belegondoltok, az allegorikus állatok viselkedése teljesen megfelel az emberek viselkedésének is hasonló helyzetekben. Egy szép képet, vagy kellemes zenét órákig is tudunk nyugodtan élvezni. Nyugtalanabbá válunk azonban, ha kívánatos ételek illatát, netán ízét érezzük, nem beszélve a szerelmi mámor átérzéséről.

the_lady_and_the_unicorn_hearing.jpg

Hallás

the_lady_and_the_unicorn_sight.jpg

Látás

the_lady_and_the_unicorn_touch.jpg

Tapintás

the_lady_and_the_unicorn_smell.jpg

Szaglás

the_lady_and_the_unicorn_taste.jpg

Ízlelés 

the_lady_and_the_unicorn_desire.jpg

Vágy

A hatodik  “érzék”  a mai napig rengeteg vitára ad okot.

Jelképrendszere elég összetett, így nehéz megfejteni. A hölgy, a többi kárpiton egy aranyláncot visel, a Vágy képén viszont a kezében tartja azt egy doboz felett, miközben az egyszarvú és az oroszlán kétoldalt kinyitja a sátor ajtaját. Van rajta egy különös szöveg is: Egyetlen vágyam.

  • Sokan úgy vélik, ez a kép a szív, a belső én megjelenítése.
  • Mások szerint azonban egyszerűen csak a szexuális vágyról szól, tisztelgés a testi szerelem előtt. 
  • További vélemények szerint az unikornis azt a középkori allegóriát jeleníti meg, amely szerint a szűzi szerelem a legvadabb szenvedélyeket is megszelídíti.

Az egyszarvús falikárpitot Flandriában szőtték a 15. században. A rajta szereplő címer alapján valószínűleg Jean le Viste nemesember megrendelésére készült a boussaci kastély részére. 1841-ben fedezték fel újra, azóta a párizsi Cluny Múzeum gyűjteményében ti is megnézhetitek.

1280px-lady_and_the_unicorn_1.jpg

Érdekesség, hogy magyar nyelven is megjelent egy olyan regény, ami e falikárpit körül játszódik. Olvassátok el Tracy Chevalier: A hölgy és az egyszarvú című könyvét. Én biztosan el fogom.

… és hogy miért kezdtem kutatni hölgyek, egyszarvúk és szőttesek titkai után?

Van egy díszpárnánk, és már régóta sejtettem, hogy a rajta lévő kép valami különleges dolgot ábrázol. A díszpárnába a hallás hölgyét és a szaglás unikornisát kavarták össze, de így is jó érzés, hogy van egy saját Hölgyem unikornissal. 

unnamed.jpg

Facebook Comments