A fertőzés már a magyar kormányt is elérte

A fertőzés már a magyar kormányt is elérte

Keményen bírálta az Orbán-kormány politikáját a múlt héten az Egyesült Államok Magyarországra akkreditált nagykövete.

  1. A dologról a kormánytól független sajtó bő terjedelemben számolt be.
  2. Az állami média nem adott hírt a nagykövet beszédéről.
  3. Arra hivatkoztak, hogy nem voltak jelen az eseményen; számukra nem volt várható, hogy hírértéke lesz a beszédnek.
  4. Bell nagykövet mondandóját csak akkor közölték, amikor már megérkezett Szijjártó külügyminiszter reakciója, ami kontextusba helyezi az amerikai álláspontot.
  5. Arról, hogy miért nem vették át az online lapok beszámolóit, akik ott voltak a rendezvényen, azt írták, nem akarták hitelesíteni azokat.

a hírügynökség a kiadás tényével hitelesíti az adott eseményről szóló híradást, ahogy azt a nemzetközi sztenderdek is megkívánják.

colleen-bell-corvinus.jpgEz eddig rendben is volna: beismerték, hogy vagy fogalmatlan hülyék, vagy politikai nyomásnak engedtek, amikor nem mentek el tudósítani; nincs ebben semmi újdonság.

Hétfőn azonban az MTI kiadta, hogy Bogár László szerint 

Az Egyesült Államok fegyverként használja a bevándorlókat Európa ellen, mivel veszélyeztetve érzi világhatalmi pozícióját az utóbbi időben kialakult eurázsiai együttműködés miatt.

És itt már azonnal fölmerülnek kérdések. Az MTI saját logikáját követve részben helyesen járt el. Hiszen Bogár véleménye ország-világ előtt, az állami tévében elhangzott, a híradást magát nem kellett tehát hitelesíteni.

De a hírérték.

Bogár a kormánytévében fejthette ki nettó ökörségeit, a szerkesztő hívta be, a riporter kérdezett alá. Amiről aztán beszámol a tudósító.

Tehát ők maguk teremtettek egy fiktív univerzumot, amely más kitalált világokról szól, de úgy tesz, mintha a valóságosra referálna.

Bogár László Nógrádi Györgyhöz hasonló önjelölt szakértője a dolgok állásának, noha jobboldali kormányok alatt kétszer is volt államtitkár, közgazdász végzettsége nemigen nem ad alapot arra, hogy éppen ő végezzen világpolitikai elemzéseket. A végzettség persze nem akadály: értelmes beszédre elvben bárki képes, a tudományos titulusok viszont hitelesítik az állításait az abba belegondolni nem tudók vagy nem akarók számára.

bogar-laszlo.pngEllenben már az MTI összefoglalójából is azonnal világos, hogy ez az ember félig vagy tán egészen bolond. Ha nem volna az, nem mondana ilyeneket.

  1. Hiszen miként lehetne bevándorlókat fegyverként használni?
  2. Kiürítik a svéd, dán és német szociális és rendészeti kasszát?
  3. Az USA azt az Európát akarná büntetni, amelyik a legnagyobb kereskedelmi partnere, és amelyikkel éppen egy átfogó szabadkereskedelmi megállapodásról tárgyal?
  4. Milyen kialakult eurázsiai együttműködésről beszél? Nem tűnt föl neki, hogy

az Európai Unió pillanatnyilag gazdasági blokád alatt tartja a putyini birodalmat?

Az ezoterikus jobboldalon népszerű, és általában minden alap nélkül professzornak címzett Bogár addig jut, hogy az Egyesült Államok – a csak általa látott, fiktív európai-orosz-kínai együttműködés miatt – több területen

feleslegessé és értelmetlenné vált.

Feleslegessé. Értelmetlenné. Erről a helyről üzenjük Washingtonnak, hogy azonnal oszlassa fel az Államokat, mert már fölösleges és értelmetlen. Szabadságot Montanának! Meg Puerto Ricónak!

És itt megáll az ember esze, elfogynak az érvek, ezeket már cáfolni se érdemes. Ha ezek a szélsőjobboldali orgánumokban, mint az UFÓ-hívő és gravitációtagadó Széles által kiadott Magyar Hírlapban, meg Echo TV-ben jelennek meg, az még esetleg rendben van. Saját pénze, arra költi, amire akarja.  (Esetleg, mert más esetben lehetne úgy is, hogy minden alapot nélkülöző ostobaságokat nem lehet terjeszteni, de ez csak egy ideális világban lenne így, az meg nincs itt.)

De miért kell ezeket a irracionális agymenéseket közpénzből (évi 80 milliárd forintból) propagálni?

A dolog persze onnan nézve világos, ha tudjuk, hogy az alternatív univerzumban élő Bogár álláspontja egészen összecseng Magyarország jelenlegi vezetőiével. Bármilyen furcsa is ezt a kitételt Szijjártó vonatkozásában használni.

6m4d2roxvymokedgs.jpegMert ugye a külügyminiszter Bell kritikájára reagálva azt állította

az Amerikai Egyesült Államok szeretne minél több bevándorlót látni Európában, nyilván ezért fogalmazták meg most a véleményüket.

Nyilván. Más oka nem is lehetett.

Ott tartunk tehát, hogy

  1. az állami média számára a nemkormánypárti lapok hírei nem hitelesek,
  2. viszont félbolond összeesküvés-hívők véleménye hírértékkel bír.

Hírérték várható attól, amit mond, tehát behívják. Miközben az amerikai nagykövet beszédétől nem várható hírérték, arra tehát nem mennek el.

A baj csak az, hogy ezek nem maguktól ennyire hülyék, hanem meg lett mondva nekik. Ha meg nem, és tényleg ennyire ostobák, akkor még nagyobb baj, hogy a fertőzés már a magyar kormányt is elérte.

Nincs arra valami szabály, hogy mentális egészségüket elveszített ne emberek ne irányíthassanak egy egész országot?

(Képek: Origo, PR-Monitor, 444)

Facebook Comments