Most mi lesz? A Rogán megvereti a Mesterházyt?

Most mi lesz? A Rogán megvereti a Mesterházyt?

MIlyen felelősséggel tartozik az állampolgár? Már a jogin kívül, természetesen. A kérdés onnan nézve aktuális, hogy a Rogán nevű propagandaminiszter

“jogi és nem jogi természetű következményeket”

helyezett kilátásba egy ellenzéki képviselőnek, ha nyilvánosságra hoz bizonyos adatokat.

Mesterházy Attila, az MSZP volt elnöke, miniszterelnökjelöltje, stb., stb., arra kérdezett rá a Miniszterelnökségi Kabinetirodát vezető Rogán Antalnál és a Miniszterelnökséget vezető Lázár Jánosnál, hogy milyen tanácsadókat alkalmaznak és mennyit fizetnek nekik.lazar-janos-es-rogan-antal.jpg

Lázár válaszolt is, Rogán viszont a pontos adatközlést elutasította, mert

a foglalkoztatottak nevére és illetményére vonatkozó megkeresése kapcsán álláspontom szerint parlamenti válaszban való nyilvánosságra hozatala a közérdekű adatok megismerésének igényével nem áll arányban.

Mindössze annyit árult el, hogy a törvény megengedi, hogy

havi csaknem két és félmillió forintot keressen egy-egy főembere.

De hogy valóban ennyit keres-e (mert ennek eldöntését magára Rogánra bízták), és hogy kik ők, azt már nem tette közzé. Mesterházynak, mint országgyűlési képviselőnek, betekintést enged, de ha nyilvánosságra hozza, akkor őt érintik a már említett, nem jogi természetű következmények is.

A kérdést mármost az, mifélék lehetnek ezek. (Ezzel nem árt jó előre számolni, mert szinte biztos, hogy Mesterházy él a fölkínált lehetőséggel, és nyilvánosságra is hozza a látottakat.)

Pénzügyiek? Bizonyára nem, mert egy esetleges kártérítést is meg kell előznie egy jogi eljárásnak.

Másfelől pedig miért is ne lenne közérdekű adat a közpénzen foglalkoztatott és közpénzekl fölött diszponáló személyek neve és fizetése? A neveket állománytáblában volt szokás közzétenni, és ahogy Lázár is megtette, a bérek se voltak eddig titkosak.

mesterh.jpgDe milyen egyéb következmények lehetnek adekvátak Mesterházy számára? Politikaiak?

  1. Tudniillik, hogyha nyilvánosságra hozza, elpártolnak tőle a szavazók?
  2. Vagy akkor Rogán is nyilvánosságra hoz róla valamit?
  3. Vagy büntetésből elveszik a mandátumát?

Mivel egyik se valószínű, egyelőre ötletünk sincs arra, hogy mik lehetnek azok a “nem jogi következmények”, amelyeket a propagandaminiszter emleget. Hacsak nem meg akarja verni vagy veretni, akkor el se tudjuk képzelni.

Ha van ötlete, írja meg a kommentek között!

De az se kevésbé érdekes, hogy miért akarja Rogán eltitkolni az amúgy triviális adatokat. Ezzel csak magára húzza az apatikus novembertől szenvedő sajtót, és azt a benyomást kelti, hogy valami titkolnivalója van. Mint Lázár a milánói és zürichi utazásaival.

Hiszen a hír az, amit valaki el akar titkolni, minden más csak hirdetés.

UPDATE: Rogán utóbb mégiscsak engedett, és nyilvánosságra hozta, mennyit keresnek emberei (bár, hogy kik ők, azt még nem). Sokat, de nem kiugróan sokat: ketten 800, egy 700, ketten 600, egy 400 és egy 300 ezer forintos nagyságrendet bruttóban, prémiumok nélkül.

De így most már soha nem tudjuk meg, mit jelentettek a “nem jogi természetű következmények”, hogy meg akarta-e veretni Mesterházyt, vagy valami még durvább.

Pedig ezt a közleményt is bizonyára az egyik fő- vagy altanácsadója fogalmazta.

(Képek: Origo, MTI)

Facebook Comments