Ha az emberek döntenének, akkor az emberölés bocsánatos bűn lenne

Ha az emberek döntenének, akkor az emberölés bocsánatos bűn lenne

Váratlan fordulat az ügyészségen: a köz nyomása akkora, hogy enyhítést kérnek a bíróságtól a fagyállós gazda perében. Azt ugye nem kell külön hangsúlyoznunk, mennyire szokatlan az, hogy a vádhatóság enyhítéséért fellebbezzen?

Az ügyészség a tárgyaláson a halált okozó testi sértés középmértéktől (5 év) fölfelé eltérő büntetést kért; megkapta (7 év); de most már túl súlyosnak találta. Mert a nép felháborodott. Némileg joggal: valaki megdolgozik valamiért (ez esetben a meggyborért), majd jön valaki más, és ellopja tőle.

fa.jpgDe ugyan mégis milyen téves minősítésről beszélnek az ügyészek, amikor

  1. az elítélt egyetlen egyszer se tett se fel-, se bejelentést a rendőrségen (tehát saját kezébe vette az igazságszolgáltatást);
  2. istent játszott (a tolvajt még a legbarbárabb időkben se végezték ki soha, a büntetés legfeljebb kézlevágás volt).

Arról meg pláne nem a bíróság tehet, ha – mint mondja – a fagyállós gazda nem tudott arról, hogy a fagyálló halált okoz. A bíróság egyszerűen nem hitte el a kertészmérnöknek, hogy

ezt nem tudta.

Ezt bárki tudja, akinek van autója. Vagy bárki, aki tud magyarul olvasni. Ezért minősítette a bírónő emberölésnek az ügyészek kérte halált okozó testi sértés helyett.

Mert ugyan bűn bort lopni, de embert ölni összehasonlíthatatlanul nagyobb. Még akkor is, ha amúgy megérdemelné. És néhány liter borért megérdemelné? De a nép bosszúért liheg. Ebben az esetben azonban nem az elkövetőt, a fagyállós gazdát büntetné, hanem a bortolvaj büntetését hagyná helyben:

borlopásért halál.

Ez barbárabb, mint amit valaha kiszabtak. De ha mégis ezt a logikát követjük, akkor szemet szemért, emberölésért is halálnak kellene járnia. Miközben most akarják enyhíteni még a börtönbüntetést is.

De belegondoltak már annak abszurditásába, milyen világ volna az, ahol

  1. a tolvajokat kivégeznék,
  2. aki embert öl, annak meg enyhítenék a büntetését?

Az igaz, hogy hogy ez gyorsan megoldaná a bolygó túlnépesedésének problémáját.

De akkor aztán azon se csodálkozzunk majd, ha nem a borunkat veszik el, hanem az életünket, mert az emberölés csak bocsánatos bűn volna. És csak azután a borunkat, mert az akkor már senkié, tehát nem számít tolvajlásnak, amiért viszont halál járna. 

(Kép: Index/Ajpek Orsi)

Facebook Comments