A migráció és a terrorizmus összefüggése Orbán küldetéstudatával és politikai számításával

A migráció és a terrorizmus összefüggése Orbán küldetéstudatával és politikai számításával

Egyfelől már a menekültkrízis is úgy kellett a Fidesz-KDNP-nek, mint egy falat kenyér. Előtte a kormányzati korrupció és a tilkozások miatt megroppant a támogatottáságuk, sorra veszítették el az időközi választásokat. Azóta félmillió támogatót szereztek vissza.

Másfelől miután a menekültkrízis kifulladt (a kormány máshová terelte a tömeget és ezzel a problémát), gondban lettek: a párizsi terrortámadás olyan volt nekik, mint egy kulacsnyi víz a sivatagban.

orban_viktor_1.jpgHa a Magyarország, a magyar kormány nem akar kötelező menekült- vagy bevándorlási kvótát, érvelhet ellene racionálisan:

  1. A menekülteket nem lehet letelepíteni olyan országban, ahol nem akarnak élni, mert a schengeni határokon belül oda mennek, ahová akarnak. És ha ezt a jogot elvesszük tőlük, az a belső határok újbóli felállításával, a schengeni zóna megszűnésével jár, ami nem kívánatos.
  2. Magyarországra senki nem akar bevándorolni, mivel nincs elég vásárolóerő, ezért nincs elég kereslet, ezért nincs elég munka. Emiatt menekült el az országból már kb. félmillió magyar Angliába, Ausztriába és Németországba.
  3. Valamint a magyar szociális rendszer sincs olyan állapotban, hogy elbírja néhány ezer, esetleg 10 ezer ember ellátását.
  4. Továbbá, a magyar kormány nem engedheti meg magának, hogy nagy tömegben menekülteket fogadjon, mivel a választók jelentős része idegenellenes.

Ez utóbbi nem vád, hanem tény. Adottság. Változtatni rajta csak nehezen lehet, ha egyáltalán. De a kormány nem is akar, helyette

rájátszik a rasszista, xenofób, paranoid, hisztérikus indulatokra.

Minden, amit Orbán a bevándorlásról eddig állított, szimpla hazugság, rasszista uszítás. Mert nézzük csak a hétfői parlamenti beszédét. Állításaival szemben

  1. nem igaz, hogy a bevándorlásból egyenesen követezik a terrorizmus;
  2. nem bizonyosodott be, hogy a menekültek között terroristák is volnának;
  3. és az sem igaz, hogy a bevándorlásból automatikusan következik a bűnözés növekedése.

A terroristák főként született nyugat-európai állampolgárok. Életszerűtlen is lenne, hogy egy alaposan szervezett támadássorozatot a csak néhány hete helyben élő, terroristaszemmel megbízhatatlan hátterű, hely- és nyelvismerettel, legális papírokkal, valamient logisztikai háttérrel nem rendelkező alanyokra bízna bármely hatalom is.

pa.jpegÖngyilkos merénylőt bármely bokorban találni. Hozzáértő szervezőt és anyagbeszerzőt már sokkal nehezebb.

A terroristák jellemzően másod- és harmadgenerációs bevándorlók leszármazottai. De közülük sem mindenkiből lesz terrorista vagy bűnöző. Korábban jellemzően többszörösen büntetett piti gengszterek voltak, akik a börtönben váltak iszlám fundamentalistákká; ez adott értelmet az életüknek.

Innen nézve világos, hogy a terrorista a vallásos és az arab emberek metszethalmaza. De akkor miért nem az istenhívőket akarja kitiltani Orbán Európából? Mert az nyilvánvaló, hogy

ki nem mondva a deportálás mellett érvel.

Máskülönben hogyan függene össze a párizsi terrortámadás és a menekülthelyzet? Ha ugyanis a bevándorlást terrorizmust okoz, és a bűncselekményeket a korábban bevándoroltak utódai (azoknak bármily csekély hányada) követte el, akkor ebből az következik, hogy nemcsak nem szabad  újabbakat beengedni, hanem a régiektől is meg kell szabadulni valahogy.

(Aki ezt túlzásnak tartja, az olvassa csak az 5-ös számú párttagkönyv tulajdonosát arról, hogy mik valódi gondolatok kormányközeli fejekben.

Európát pedig ki kell takarítani. Azonnal és alaposan.

A háborús analógiák mindkét szerzőnél szerepelnek, a logikájuk ugyanaz, csak Bayer egyenesebben fogalmaz, nem túl szofisztikált közönségével őszintébben kell beszélni.)

Amellett, hogy ez tőrőlmetszett náci beszéd (az Orbáné is, nemcsak a Bayeré), további probléma vele, hogy meg kívánja mondani például a franciáknak, hogy kiket engedhetnek be az országukba, és hogyan járjanak el már a bent lévőkkel.

Ha nézte a pénteki francia-német meccset, akkor mindkét csapaton láthatta, mit jelent a bevándorlás Nyugat-Európában, és hogy mennyire a társadalom részévé váltak a korábbi migránsok leszármazottai. A világbajnok németeknél például játszottak törökök, volt a pályán arab és ghánai, és még a lengyelek ezúttal ki is maradtak.

A franciáknál  a komplett védelmet és középpályát bevándorlók utódai alkották: a kezdőben hét nyugat-afrikai gyökerekkel bíró játékos kapott helyett, a négy törzsökös európaiból meg az egyik eredetileg lengyel volt.

A bevándorlás tehát Nyugat-Európában

  1. nem csak problémákat okoz;
  2. régóta együtt élnek vele;
  3. ha hibát követtel el, az nem most tették;
  4. a helyzetet megváltoztatni a menekültek elutasításával nem lehetséges.

Nem is gondolják, hogy az volna, ez csak Orbán fejében, és az európai szélsőbboldalon van így (ahová egyébként a Fidesz valójában már évek óta tartozik.) A válasz sokkal inkább a iszlám felvilágosodás elérése, a vallási fundamentalizmus következetes üldözése (ha nem tekintjük a szociális helyzet radikális megváltoztatásának utópiáját.)

A terrorveszélyt nem a bevándolók vagy az arabok jelentik, hanem a dzsihádizmus, a fanatikus vallásosság; a megoldás pedig a szekuralizáció, nem pedig a keresztény fanatizmus feltámasztása és az idegengyűlölet kihasználása.

Orbánnak tehát finoman szólva nincs igaza, szókimondóbban: hazudik és uszít. Teszi ezt egyfelől a küldetéstudata miatt (az idei kötcsei beszédében számolt be erről), valamint hideg, pragmatikus politikai számításból, amiről a beveztésben írtunk.

Feynman osztrák kancellár nem tévedett nagyot, amikor a vészterhes 30-as éveket vízionálta már hónapokkal ezelőtt Budapestre. Magyarországon mindennapossá, állami propagandává vált az xenofób uszítás. Szomorú, hogy ez még a szerb miniszterelnök számára is nyilvánvaló:

aki a párizsi tragédiát a muszlimok és az iszlám elleni gyűlöletkeltésre használja, ugyanazon a véres úton jár, mint azok, akik ártatlan emberekre lőttek.

Érvelni ellene lehet, könnyű is, annyira hamis, csak fölösleges. A leegyszerűsítés megvan, az ellenségkép kipipálva, a veszélyérzet fenntarva, a megmentő már megjelent. A primitív tömeg a szüntelenül ismételt szlogeneket együgyűségében végül igazságként fogadja majd el.

Ha tényleg így lesz, és Magyarország nem tud kijózanodni, akkor meg is érdemeljük a sorsunkat.

Facebook Comments