Ez egy igazán mocskos húzás a Fidesztől

Ez egy igazán mocskos húzás a Fidesztől

Rettenetesen össze leszünk zavarodva, ha egyszer tényleg lesz népszavazás a vasárnapi boltzárról. Pláne akkor, ha a tordasi boltos kérdését teszik föl.

Ez az ügy mindenkit érint, és mindenki rosszul is jár vele. A péntek-szombati tömeget és a vasárnapi tehetetlenséget már legalább annyira utálja a köz, mint anno a vizitdíjat. Ha népszavazásra engednék, ez biztosan a kormány vereségét hozná. Ráadásul ezt egyszerűen föl lehet fogni, egyértelműen állást lehet foglalni.

  1. Például: Akarja, hogy törvényben lehessen meghatározni a boltok nyitvatartási idejét?
  2. Vagy: Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés semmisítse meg a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés tilalmáról szóló 2014. évi CII. törvényt?
  3. Esetleg: Szeretné, hogy – a kormány által meghatározott kivételekkel – a kiskereskedelemben a vasárnap kötelező szünnap legyen?

vasarnap_zarva.jpgDe nézzük csak Simonné Gercsényi Gabriella magánszemély kérdését, ami fél perccel beelőzte a szocikét, és amit a Nemzeti Választási Bizottság olyannyira egyértelműnek talált, hogy engedélyezte az aláírásgyűjtés-elkezdését.

Egyetért-e Ön azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak?

Hát persze. Ki az, aki ezzel ne értene egyet? Már persze Orbán, Semjén és Harrach urakon kívül, akik bele kívánnak avatkozni abba, hogy ön vagy én akarunk-e dolgozni vasárnap. Mindenki más vélhetően magukra a kereskedőkre hagyná az ilyen kérdések eldöntését. Például mi se szeretnénk, ha a kormány megszabná, mikor írhatunk posztot.

Tehát akkor az IGEN-re kell (kellene) szavazni? És mi van a NEM-mel? Hiszen ha nem értünk egyet azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak, akkor azt akarjuk, hogy nyitva legyenek, nem?

Tehát a kötelező vasárnapi boltzárat akkor is el kell törölni, ha az igenek nyernek, és akkor is, ha a nemek? De az utóbbi esetből az is következne, hogy mindenkinek (minden boltnak) kötelező volna nyitva lennie?

De lehet ezt másképpen is értelmezni. Eszerint például az IGEN az jelenti, hogy egyetértünk azzal, hogy zárva tarthassanak. Sőt, maradjanak is zárva, hiszen a kérdés egyáltalán nem érdeklődik a nyitvatartásról alkotott véleményünk felől.

És ezt jelenti (jelentheti) a NEM is: nem értünk egyet azzal, hogy az üzletek zárva tarthassanak. Mert esetleg azt akarjuk, hogy zárva kelljen tartaniuk.

És az NVB ezt nevezte egyértelmű kérdésnek. Egy olyan kérdést, amelyik összekeveri a lehetségest a szükségessel, és még csak azt se lehet tudni, milyen irányban keveri össze.

Az Index és a HVG is megszavaztatta az olvasóit arról, hogy ilyen kérdésre milyen választ adnának. Mindkettőnél a NEM-ek nyertek, azaz a szavazók nem értettek egyet azzal, hogy a kiskereskedelmi üzletek vasárnap zárva tarthassanak.

Mivel ismerünk korábbi méréseket, és a HVG egyértelmű kérdést is föltett, arra lehet következtetni, hogy a NEM válaszokkal a köz véleménye arra irányult, hogy 

nyithassanak ki a boltok.

Ezt persze lehet akár így is érteni. De az NVB fideszes elnöke éppen ellenkezőleg értelmezte a kérdést, amikor átengedte:

a NEM-válasz a vasárnapi boltbezárás támogatását jelenti.

Szóval igazán aljas trükkről van szó. Legelőször csak arra gondolhattunk, hogy a Simonné-féle kérdéssel a kormánypártok csak az időt akarják húzni, hiszen a tordasi boltos úgyse tud összegyűjteni 200 ezer aláírást, ami a népszavazás kiírásához szükséges. Ha pedig letelik az erre adott négy hónap, majd egy másik magánszemély újra megelőzi néhány másodperccel az ellenzéki pártokat. És ez így megy tovább, amíg meg nem unjuk: sose lesz népszavazás az ügyben.

De most már nem kizárt, hogy más a helyzet: a Fidesznek semmibe nem kerülne összegyűjteni az aláírásokat, és esetleg valamelyik ellenzéki párt is megpróbálhatna besegíteni, és akkor kiírható volna a népszavazás (sőt, kötelező lenne kiírni).

  1. De az eredmények hiába mutatnának egy irányba, az NVB, illetve az Országgyűlés többsége kedve szerint értelmezhetné azokat.
  2. Vagy már a szavazók is összezavarodnának, és nem is mutatnának egy irányba a voksok.
  3. Ami azt is jelenti, hogy a bizonytalanság miatt már össze se jönne a négymillió érvényes szavazat.

Őszintén gratulálunk Simonnénak: sikerült meghekkelnie nemcsak a politikát, de a logikát is.

Facebook Comments