A 6 legbizarabb tény Paks2-ről

A 6 legbizarabb tény Paks2-ről

Paks2 talán a világ legértelmetlenebb gigaberuházása. Körülbelül annyira értelmetlen, mint a négyes metró. Ilyen alapon piramisokat is építhetnénk a kedves vezetőinknek, az is ennyire “jó” üzlet lenne.

  1. Sokba kerül, nem, irtózatosan, brutálisan hihetetlenül sokba, felfoghatatlanul sokba;
  2. Szükségtelen: zöld energiával kiváltható lenne sokkal kevesebbért;
  3. Teljesen titkosították 30 évre az egészet;
  4. Elavult technológiával készül, amit nem teszteltek még;
  5. Bizonytalanságok, költségek ezreivel nem számol;
  6. Környezetszennyező (még azt sem tudni, hogyan, miből, hova rakjuk le az elhasznált fűtőelemeket);
  7. Sosem térül meg (meredeken zuhan a zöldenergia előállítási költsége);
  8. Az adófizetőknek kell visszafizetni a gigahitelt az oroszoknak, kamatostul (hol lesz addigra Orbán…?);
  9. Azoknak az oroszoknak, akik éppen a kiújuló hidegháborús viszonylatban a másik oldalon állnak – ergo

az atomerőmű felépítésével Magyarország is bekerül a Nyugat és az oroszok közti szürke zónába. 

paks.jpg

A paksi atomerőmű (Origo.hu)

Ezért aztán megpróbáltuk összeszedni a hat legabszurdabb tényt Paks2-ről. Tessék kapaszkodni.

1. 10 milliárd euróba kerül – plusz a rejtett költségek

Ismételgessük. ízlelgessük. 4 ezer milliárd forint hitel az oroszoktól. Az összköltség amúgy 10 milliárd euró. A költségek 20%-át álljuk mi, a 80%-át az oroszok. 

Összehasonlításképpen: Magyarország költségvetésében a bevételek sornál a múlt évben kb. 16 milliárd forint szerepelt (kerekítve). Azaz, az egész ország egy éves költségvetési bevételéből maximum 4 db atomerőmű épülhetne meg. Ha nem lenne nyugdíjrendszerünk, az se fedezné az erőmű építését. 

Várjon, nincs vége. Mindezt ugye hitelből oldjuk meg, az oroszoknak tartozunk máris. Még nem tudni, hogy lehívtuk-e az első 10%-ot a hitelből. A kormány ezt sem hajlandó elárulni. 

A visszafizetés nem lesz egy sétagalopp: 21 éven át közel évi 300 milliárd Ft-ot, azaz nagyjából 6000 milliárd Ft-ot kell összedobniuk a magyar adófizetőknek. Minden magyarnak hétszázezer forintjába kerül a bővítés. Önnek is. A gyerekének is. Bizony. 

Még mindig nincs vége. Ez a tervezett hitel összege, meg a tervezett költségvetés, ami általában az építkezés indulásával a kiadások egyre feljebb kúsznak – nincs kizárva, hogy a végén az egész a duplájába fog kerülni. Szijjártó kidobott zakója azt se fedezi, se a lakás a Pasa-parkban. 

2. Teljes orosz függésbe kerül az ország

Vajon hogy jön mindez össze a kormány szabadságharcos politikájával?

  1. Moszkva mégis jobb, mint Brüsszel?
  2. Az oroszoknak jobb tartozni, mint az IMF-nek?
  3. Miért jó Magyarországnak, hogy eladósodik Oroszországnak?

Ezek megválaszolatlan kérdések.

Gyaníthatóan Orbán Viktor és köre jól kitömi a zsebét ezzel a szerződéssel, a titkos tárgyalásokra az oroszok biztos jó pár tömött borítékkal érkeztek. 

3. Már most látszik, hogy ráfizetés és rossz üzlet

Világszerte állítják le az új atomerőművek építését, ugyanis egy valakinek éri meg: aki a hitelt adja rá. Nemcsak az atomkatasztrófák környezetre gyakorolt hatását nézve, hanem gazdasági-pénzügyi oldalról is teljes csőd egy ilyen projekt.

Nem fog nőni Magyarország versenyképessége, ha megépítjük, sőt, hátrányba kerülünk, mert nagyon drágán fog áramot termelni. Hihetetlen mértékben zuhan a zöld (szél-, nap-, víz) erőművek által termelt energia ára. Mindenki a zöld energiába fektet, mert olcsó és biztonságos. (Olvassa el a Napi.hu cikkét, érdemes.) És jó üzlet. 

A németeknél pont 2020-ra állnak le teljesen az atomerőművek – mi 2018-ban kezdünk el két új blokkot építeni. Sokért beszáll Orbán Viktor egy szar üzletbe, mi fizetünk érte, hogy szopassanak bennünket az oroszok. 

4. Kamu hatástanulmányok, bizonytalan elemzések, titkosítások

Viszont senkit sem érdekel, hogy rossz üzlet, hogy vannak-e a beruházásnak alternatívái. Hozzáértő honatyáink anélkül döntöttek róla, hogy egyáltalán tisztában lettek volna azzal, mit csinálnak, csak nyomták a gombot, mint egy kísérleti majom, ha banánt kap. 

Az egész projekt eleve titkos (a magyar adófizetők adják a pénzt, de az adófizetők nem tekinthetnek bele a szerződésbe – érted…), de a civilek és az újságírók addig erőlködtek, hogy sikerült megtudni pár dolgot. (Annyira titkos, hogy a Párbeszéd Magyarországért EP-képviselőjének, Jávor Benedeknek is fél évi levelezés és titoktartás mellett engedtek belenézni.) 

Például nem tudni, mi fog történni a fűtőelemekkel. Bizonytalan a sorsuk egyelőre. Az teljesen titkos, de ami kiszivárgott, abból az derül ki, hogy elavult számokkal dolgoztak az elemzők és az erőmű borzasztóan káros a helyi élővilágra.

Amúgy az Energiaklub szerint ezekből a hatástanulmányokból pont a legkárosabb környezeti hatásokat “felejtették ki”. A civilek szerint pl. egyáltalán nincs szükség Paks2-re, a zöld energiával teljesen ki lehetne váltani az atomerőműveket.  

Azaz: még mi, magyarok se tudjuk, hogy mire vettük fel a hitelt. Nem tudjuk, mik a kockázatok. Hogy meg tud-e épülni. Hogy mennyibe fog kerülni. Orbán egy üres oldalt írt alá, amin csak az van: sok pénzt kell visszafizetni. Ráadásul az egészet titkosították harminc évre. 

5. Törvénytelen, ezért az EU leállította. De mi csakazértis folytatjuk!

Pályáztatás nélkül, az EU-s szabályokat semmibe véve választotta ki az Orbán-kormány a Roszatomot, így kötelezettségszegési eljárás indult Magyarország ellen. A beruházás ellentétes a versenyjoggal és a közbeszerzési joggal, ez tuti biztos. Azaz törvénytelen. 

Az Európai Bizottságnak azzal is gondja van, hogy kap-e állami támogatást az egész, ezt is vizsgálják.

6. Korrupciógyanús és demokráciaellenes

Az Ipsos és a Medián felmérése szerint a magyarok 2/3-a ellenzi Paks megépítését és inkább a zöld energiába fektetne. A kormány döntése – mivel titkos és csak egy szűk csoport érdekeit veszi figyelembe – nem csak szakmailag megalapozatlan, de teljesen antidemokratikus.

Az egész giga-beruházás (ekkora még nem történt az országban) remek táptalaja a korrupciónak. 

Facebook Comments