Nyelvi analfabéták az Orbán-kormányban

Nyelvi analfabéták az Orbán-kormányban

Nem csak az ország nagy része szenved attól, hogy nincs nyelvtudása. Nincs ez másképpen a 3. Orbán-kormány tagjaival se – különös tekintettel a Belügyminisztériumra.

A kormány honlapján külön feltüntetik a kabinet tagjainak nyelvtudását az életrajzuk részeként. Pintér Sándor belügyminiszternél ez a rubrika például

egyszerűen nem létezik,

pedig a menekülthelyzet miatt rendszeresen részt kell vennie az unió belügyminisztereinek tanácskozásán, ami nyelvtudás híján eléggé nehézkes. Például tolmács nélkül képtelenség kétoldalú megbeszéléseket folytatni.

bmvez.jpgTolmácsot szeretnének kérni: Pogácsás, Kontrát, Pintér, Tasnádi, Felkai (Kép: mno.hu)

Nem járna jobban ugyanakkor senki, ha Pintér helyett valamelyik államtitkára látogatna el a külföldi utakra, ugyanis se Kontrát Károly parlamenti államtitkár, se Tasnádi László rendészeti államtitkár nem beszél nyelveket.

De nehéz lehet a brüsszeli tárgyalásokon az önkormányzati ügyeket felügyelő Pogácsás Tibornak is, aki szintén nem tüntetett fel nyelvtudást a kormány honlapján fellelhető életrajzában. Az már csak hab a tortán, hogy a doktori címet amúgy birtokló Felkai László közigazgatási államtitkár is

nyelvi analfabéta.

A legjobb papírjai a nyelvismeretről Balog Zoltán emberi erőforrás miniszternek vannak: ő felsőfokú nyelvvizsgával bír németből, angolul társalgási szinten beszél és klasszikus görögből alapfokú nyelvvizsgája van, amit Németországban tett le.

De nem áll rosszul Szijjártó Péter külügyminiszter se, aki angolból birtokol felsőfokú nyelvvizsgát, németből középfokút és még oroszul is elboldogul társalgási szinten. (Nemrég az ENSZ-közgyűlésén oroszul szólalt fel.)

Trócsányi László igazságügyi miniszter ugyan nem tüntette fel nyelvtudását, de franciául jól beszél, ezért is lehetett miniszteri kinevezése előtt Magyarország párizsi nagykövete, de négy éven át Brüsszelben is képviselte Magyarországot diplomataként. 

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tárgyalási szinten beszél angolul, akárcsak főnöke, Orbán Viktor miniszterelnök.

Társalgási szintű angollal

kell beérnie Rogán Antal partnereinek, akárcsak Lázár János kancelláriaminiszter vendégeinek; igaz Lázár legalább németből fel tud mutatni egy középfokú nyelvvizsgát.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter viszont szintén csak tárgyalási szintű angollal bír. 

Semmilyen nyelvtudása nincsen viszont Fazekas Sándor földművelési miniszternek, pedig neki is munkaköri feladata, hogy járjon az uniós agrárminiszterek tanácskozásaira.

Jobb helyzetben van Simicskó István honvédelmi miniszter, aki középfokú nyelvvizsgát tudhat magáénak angolból és alapfokút oroszból.

Seszták Miklós fejlesztési tárcavezetőnek papírja nincs a nyelvtudásáról, de saját bevallása szerint társalgási szinten elboldogul, ami

egy nyaraláshoz már azért elegendő,

igaz, egy hivatalos tárgyaláshoz édeskevés. 

Facebook Comments