Na, ezek a tisztességtelen kifizetések!

Na, ezek a tisztességtelen kifizetések!

A vádbeszédben Homonna János ügyész azt hangoztatta, hogy tisztességtelenek voltak a végkielégítések és prémiumok a BKV-ügyben. Ezt hangsúlyozandó hozzá tette, hogy azóta már törvényt is hoztak arra, hogy többet ilyen bűncselekmény ne fordulhasson elő.

Ettől függetlenül az ügyészség valószínűleg nincs teljesen képben a mai fideszes vezérek és tanácsadók bérezésével, de akkor vegyünk is sorba gyorsan pár mostani példát. Íme néhány fideszes – természetesen a teljesség igénye nélkül, akik az ügyészség logikája mentén jelenleg is “túlzó” fizetéseket vesznek fel.

moneyrain.jpg

A hatályba léptetett törvény mellé érdekes tény, hogy 2010-ben egy állami intézkedés 2 millió forintban maximalizálta az állami vezetői fizetéseket. Ezt azonban egy szeptemberi kormányrendelet már hatálytalanította is. S noha elvileg csak 2016-tól emelkedik az állami cégvezetők bérplafonja 5 millióra, több állami bank vezérének és tanácsadónak már most magasabb a fizetése 5 milliónál.

Matolcsy bizalmasa többet kap az új bérplafonnál

A Budapest Bank és az MKB Bank elnök-vezérigazgatója, Zolnai György és Matolcsy korábbi jegybanki helyettese, Balog Ádám már most többet keres a havi 5 milliónál. Ebben persze nincs benne a prémium, ami szintén magasabb az előírtnál: Zolnai az éves bér 40-45 százalékát, Balog pedig a 70 százalékot kapja meg ajándékba. A bankvezérek persze eddig kitértek a pontos összegek megadása elől.

Összehasonlításként: Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettes egykori tanácsadója esetében az ügyészség 2007-2009-ig kifizetett összesen 23,6 millió forintos fizetést kifogásol. Ezzel szemben:

A kormány tagjai jelenleg havi 95 millió forintot fizetnek politikai tanácsokért:

  • Szijjártó havi 14 milliót fizet a tanácsadóinak

Szijjártó tavaly elárulta, hogy 9 embernek fizet a tanácsokért, bruttó 5 millió forintot. A külügy jelenleg azonban 18 tanácsadót foglalkoztat, a bérük pedig havi 13,8 millió forint, tehát tavalyhoz képest a kétszer annyi tanácsadó közel két és félszer annyit keres.

  • Lázár 45 tanácsadót fizet

Lázár Miniszterelnökségének van a legtöbb politikai tanácsadója, szám szerint 45-en osztogatnak neki tanácsot. Két főtanácsadója összesen bruttó 2 522 900 forintot keres havonta. 18 politikai tanácsadója pedig átlagban kb. havi bruttó 440 ezret keresnek.

  • Tarlós főtanácsadója is kiemelt bérezést kap

Nemrég derült fény arra is, hogy dr. Szabadváriné Vámos Katalin, a Hagyóékat előzetesbe küldő ügyész is szép summát keres most Tarlós főtanácsadójaként.  

Tarlós 2009-ben beszélt Horváth Éva kettős foglalkoztatottságának gyanújáról: mutyira utalgatott, fizetésről, prémiumról, közpénzről és tanácsadói szerződések szükségtelenségéről beszélt:

„2007. február óta fizetéssel, prémiummal, egyéb juttatással együtt H. É. számára a BKV 23 millió 600 ezer forintot fizetett ki. Nyilván feltételezhető, hogy H. É., mint Hagyó Miklós legközelebbi munkatársa a főpolgármester-helyettes háta mögött intézte ezt a dolgot BKV-nál” – fogalmazott ironikusan Tarlós.

Mondatait és az összeget érdemes azonban összevetni Tarlós és Szabadváriné munkakapcsolatának gyümölcsével. Szabadváriné ugyanis a BKV-ügyben nyújtott szolgálatai elismeréséül a főpolgármester alá rendelt csapatban dolgozik, persze kiemelt bérezéssel: Havi 800 ezres fizetése mellett évente 800-900 ezres jutalmakat is kap.

Facebook Comments