A 7 legdurvább korrupciós pálya a Fidesztől

A 7 legdurvább korrupciós pálya a Fidesztől

Trafikmutyi. Stadionépítések. Földmutyi. Paks2. NAV-botrány. Magánnyugdíj-számlák. Mindez aprópénz ahhoz képest, ami Magyarországon láthatatlan, amiben a Fidesztől az MSZP-ig mindenki benne van. 

Saját lábára állt végre a család. Csak a mi lábunkról szállnának le.

Mégis, melyik a legpofátlanabb húzás a rendszerben? Milyen szempontok szerint súlyozzunk? Összeg? Ahogyan kezelték? A pofátlan magyarázkodás, vagy a visszatámadás? 

Az elmúlt évek legpofátlanabb korrupciós jelenségei néhány mondatban. 

korrupcio.jpg

1. Ellopott EU-s fejlesztési pénzek 

Meg se lehet számolni, mennyi pénz megy el arra, hogy a projektek túlárazottak, hogy a haverok nyernek és mindenki rengeteg pénzt tehet zsebre. Találgatunk, évente hány ezer milliárd megy el így. 

Mindenki tudja, hogy ez van, mindenki csinálja. Benne van a kartellezés-ellenes kampányt indító Gazdasági Versenyhivataltól kezdve a pályázatokat kiírókig, a pályázaton indulókig, az egészet ellenőrzőkig. Mindenki. Ezért működhet – és remekül működik.

Lásd a Transparency International Magyarország jelentését az ügyben. 

2. Pártfinanszírozás és képviselői ellenőrizhetőség

A korlátlan költekezés és a közpénzek korlátlan áramlása a pártfinanszírozás. Évtizedek óta nem történt semmi ebben az ügyben: egy pártnak, pártalapítványnak, vagy akár csak egy képviselőnek kevésbé kell leszámolnia a vagyonával, mint egy átlagos zöldségesnek. Ebben az ügyben minden párt remekül elvan, az LMP néha megmozdul, de ők is tudják, hogy sosem fognak elérni semmit. 

Mit jelent mindez gyakorlatban?

– Minden párt, pártalapítvány rengeteg közpénzt kap. Csak úgy. Mert vannak. Ezzel tessék-lássék kell elszámolniuk; mindenki ott csencsel, ahol tud, ráadásul nem is a saját vagyonukkal, hanem az adóforintokkal játszanak. Ha valaki elköltené egy kaszinóban az egészet, az se szúrna szemet. Úgy jönnek-mennek a pénzek, ahogy a képviselőnek, pártvezetésnek jól esik. 

– Minden képviselőnek van ugyan vagyonnyilatkozata, de nem történik semmi, ha kiderül belőle valami. A képviselőknek korlátlan lehetősége van megváltoztatni, megmagyarázni bármit. És meg is magyarázzák – már, aki veszi a fáradtságot. De a legtöbb már a látszatra se ad (lásd Pasa park).

– Rengeteg a kamupárt, akik milliókat kaptak kampányra – csak úgy, hogy indulhassanak. Biztos lett volna jobb helye a pénznek.

3. A NAV-botrány

Milliárdos ÁFA-csalások, be nem fizetett pénzek, összefonódás az alvilág és a politikai elit között: mindez nem lett volna lehetséges, ha nincs a NAV és a NAV élén a mindenkori politikai elithez lojális vezetőség. Az egész sztori untig ismert: a NAV nem vizsgálódott, egyenesen segítette, hogy a cégek trükközzenek az adókkal. Évente 1000 milliárd forintról van szó, amiből minden évben lehetne egy újabb négyes metrót építeni. 

Történt az ügyben valami? Az amerikaiak és Brüsszel is vizsgálatot követelt, a NAV elnöke lejáratta magát nagy nyilvánosság előtt (“Nem értem, tolmácsot kérek.”), majd lecserélték egy másik hasonló alakra. Vagyis: minden ugyanúgy folyik tovább.

4. Nyugdíjvagyon, földmutyi, trafikmutyi és ingatlanmutyi

Egyszerű a Fidesz képlete: nézzük meg, mit adhatunk oda a családnak, a haveroknak, ami jól jövedelmező üzlet.

Mit tudunk könnyen ellopni?

Ha van egy iparág, vagy közvagyon, amit egyszerűen át tudunk adni a családnak, vagy egy haveri körnek, akkor megtesszük.

Egyszerűen átírjuk a törvényeket, önkormányzati rendeleteket.

Odaszólunk, elég egy telefon. Minden lehet legális, csak akarni kell. Ha valakinek volt földje, amit megművelt: odaadjuk a haveroknak. Ha valakinek volt trafikja: odaadjuk a haveroknak. Ha valakinek önkormányzati ingatlan kell: majd olcsón odaadjuk neki, a piaci ár alatt. 

A vicc az egész sztoriban az, hogy megvannak a szereplők. Tudjuk, kik ők. Tudjuk, mit és hogyan csináltak. Mégis, valahogy az ügyészség sosem talál kivetnivalót a dologban. Vagy majd a Fidesz módosít valamelyik törvényen és akkor az egész szépen törvényessé válik. 

5. Stadionépítések, a foci és a TAO

Ahogy Orbán Viktor hízik, úgy nőnek ki a stadionok a földből. A TAO-pénzek olyan civilekhez, olyan sportokra folynak el, ami senkit sem érdekel. 50 néző a meccseken a milliárdokért átadott stadionokban, a milliókért focizó botlábúaknak. Hogy ezeket a TAO-pénzeket ki és mire költi, nem tudni. Ellenőrizhetetlenül mennek el milliók, milliárdok, közben épülnek a stadionok, virulnak a fociakadémiák. A kedvenc stadionunk a dunaújvárosi és a felcsúti, amelyiknek még a földje is fűthető. Az is nagyon kellett, darabonként 2 milliárdért. 

6. Az állami cégek 

Pályáztatás nélkül, a haveroknak adunk pénzt, nagyon sokat, de nem ellenőrizzük, hogy mire megy el. Kell egy állás, vagy egy felügyelőbizottsági tagság? Kell egy tanulmány, amit valaki majd jól megír, oldalanként több millióért? Kell egy új projekt, egy szerződés valakivel? Mindig akad valaki, aki nyújtja a kezét és kapja a milliókat. 

Az állami cégek, köztük pl. az MVM, az MTVA, vagy a Szerencsejáték Zrt a klasszikus kifizető hely, ahogy egy ott dolgozó fogalmazott: “Be kell csuknom a szemem, amikor végigmegyek a folyosón, hogy ne lássam, ahogy talicskával tolják ki a pénzt.” Mári néni kaparja a sorsjegyet, Andy Vajna nem adózik a kaszinói után, a Szerencsejáték Zrt. (írhattuk volna bármelyiket, tényleg bármelyiket) meg fizet milliárdokat politikaközeli cégeknek. Ellenőrizetlenül. Érdemes elolvasni az Átlátszó cikkeit a témában: Simicska neve is feltűnik.

Nem kifejezetten ez a kategória, de ugyanez történik a Matolcsy-féle Nemzeti Bankban is: ingatlanokat vesznek, festményeket vesznek, mindent vesznek. Közpénzből, ellenőrizetlenül. Valószínűleg a pár százezres festmények csak a jéghegy csúcsát jelentik…

7. Paks2 és az orosz hitel

Bár állami cég, de mégis külön ügy, hiszen az egész ország energiaellátásáról van szó a következő ötven-száz évben. Korábban már írtunk róla: a 10 milliárd eurós hitel nem kevés pénz. Jönnek majd a haverok és segítenek beosztani. Vagy már el is költötték? Mivel minden titkos, lehet, sosem fog kiderülni. De az ország majd szépen visszafizeti. 

+1 A legdurvább

Hogy Csehországban és Romániában is a korrupcióba bukott bele a kormány, nem is olyan régen. Jött a korrupcióellenes ügyészség, jöttek a tömegtüntetések, a kormány börtönben, bíróság előtt, vagy csak simán lemondott.

Magyarországon viszont sokan inkább írnak alá a menekültek, mintsem tüntetnek a korrupció ellen. Miért? 

Facebook Comments