Így omlott be a MOL-székház teteje

Így omlott be a MOL-székház teteje

A MOL-székház szocreál tündérpalotája Újbudán, az Október 23. és a Budafoki út sarkán terpeszkedik el. Biztosan ti is láttátok már rózsaszínen csillogó ablakait, ha a 4-es villamossal mentetek az Alleehoz. Engem gyerekkoromban mindig megbabonázott a színes üvegeiről visszaverődő fény, ám tény, hogy építészeti megoldásai hagytak némi kivetnivalót. Olyannyira, hogy

az építkezéskor leszakadt a teteje.

mol1.jpg

Az Építészfórum leírása szerint a szocreál irodaháznak nem csak a homlokzata, de a belső terei is igénytelenek építészetileg. Bent

általános probléma a szűkösség érzése,

ami a két belső folyosóból és a kifejezetten alacsony belmagasságból adódik. A középső része teljesen sötét, a zártcellás, alig kétszemélyes irodákban pedig szinte lehetetlen kényelmesen megoldani a mai, jellemzően számítógéphez kötött teammunkát. Ez azonban mégis csak egy kisebb építészeti malőr, ahhoz képest, ami az építkezés közben történt. 

mol2.jpg

A MOL-székház elődje 1991-ig az OKGT (Országos Kőolaj és Gázipari Tröszt) volt. Ennek székházaként jött létre ez az épület 1970-ben. Az építkezés közben azonban kivitelezési hiba történt. 1973. november 21-én egy majdnem teljes emelet – vagyis úgy 100 -150 négyzetméter, és több tonna vasbeton – leszakadt.

mol3.jpg

A leszakadás oka az volt, hogy

a legfelső szinten kifelejtettek egy tartópillért.

A homlokzat síkjából kiugró étterem vasbetonfala ugyanis eredetileg két pillérre támaszkodott volna, azonban egy tervmódosítás során az egyik pillért már nem rajzolták bele a tervbe. Az alsóbb födémek sérülése pedig azért történhetett, mert ott utólag lyukakat vágtak a pillérek oldalán a vasalás megfelelő áttervezése nélkül. Ezek a gyenge csomópontok pedig nem bírták el a rázúduló romokat, és szintén leszakadtak.

mol4.jpg

mol5.jpg

Visszaemlékezők szerint a beomlásnak hatalmas robaja volt, és iszonyatos látványt nyújtott, ahogyan a felső szint belógott Schönherz Zoltán út (ma Október 23.) fölé. A baleset a déli ebédidőben következett be, így személyi sérülés szerencsére nem történt.

Forrás: Egykor.hu, Építészfórum
Fotók forrása: Ády
Archív fotók: Szabó Mihály

Facebook Comments