Egy takarító miatt indult a tömeges felmondás a Szent Imre kórházban

Egy takarító miatt indult a tömeges felmondás a Szent Imre kórházban

A Szent Imre igazgatója egy őt ért kritika és egy takarítócég dolgozója miatt lehetetlenítette el a kórház működését.

A múltheti tömeges felmondás banális hátteréről a Szent Imre névtelenséget kérő dolgozója mesélt nekünk. Kitálalt arról, mi volt a közvetlen előzménye annak, hogy végül felálltak az orvosok és a nővérek.

81499_szentimre1.jpg

Utolsó csepp a pohárban

Belső forrásunk szerint mindig is feszült volt a viszony Bedros J. Róbert kórházigazgató és a Szent Imre dolgozói között. A felmondások dominóeffektusát azonban egy nagyjából két hete posztolt Facebook-bejegyzés indította el. A gyorsan terjedő posztban

Bedros vezetői stílusát és viselt dolgait kritizálták.

Informátorunk elmondása szerint a kórházigazgató azonnal nyomozást indított az ügyben. Kiderítette, hogy a kritikus hangvételű poszt szerzője a Szent Imrével is szerződésben álló Pedus takarítócég egyik alkalmazottja volt, aki az intenzív osztályon is takarított. A bejegyzést Bedros fenyegető parancsára rögtön törölték.

Ezt követően Bedros behívta az orvosi kart, és üvöltözés, csapkodás közepette számon kérte az intenzív osztály főorvosát, Fejér Csabát, majd visszavonta főorvosi kinevezését is. Tette mindezt annak ellenére, hogy Fejér évek óta vezette az osztályt, és gyakorlatilag semmi köze nem volt a takarítócég alkalmazottjához, csak annyiban volt vétkes, hogy pont az ő osztályán takarított a kritikát megfogalmazó dolgozó.

Bedros ezek után is napi szinten kötekedett és ordítozott Fejérrel,

gyakorlatilag ellehetetlenítette munkáját.

Bár Fejér szeretett a Szent Imrében dolgozni, a nyomás hatására végül felmondott. Ez volt az utolsó csepp a pohárban. Ekkor állt fel négy másik orvos és több nővér is, akik szolidaritásból szintén beadták felmondásukat, lényegében a Bedros által keltett közhangulat és annak folyományai miatt.

Másnap, mikor felmondási idejük alatt az orvosok bementek dolgozni, Bedros szó szerint azt mondta nekik, hogy takarodjanak. Minősíthetetlen stílusának köszönhetően az intenzív osztály és a neurológia is napokra ellehetetlenült.

bedros.jpgA tömeges felmondást követően ugyanis nem 15 orvos maradt státuszban, hanem csak 10 teljes állású aneszteziológus. A többi orvos csupán egy-egy nap jár be műteni szerződéses keretben, illetve félállásban. Ez azt jelenti, hogy

a Szent Imrében lévő 8-9 műtő jelenleg is félkapacitással működik.

Itt azonban meg kell jegyeznünk, hogy az Indexen is idézett Bálint András orvosigazgató-helyettes nem hazudott, csupán azt mondta, amit Bedros parancsára fejvesztés terhe mellett mondhatott. Nagyon jó kérdés, hogy miért nem nyilatkozott maga Bedros, ha már úgyis nemes egyszerűséggel „főigazgató főorvos, főtanácsos, egyetemi tanár, orvos igazgató a kórház vezetőként” aposztrofálja saját magát.

Előzmények

Múlt hét elején robbant a hír, hogy a Szent Imrében dolgozó altatóorvosok és nővérek tömegesen mondanak fel. A sajtóban több ok is szerepelt. A távozók közül Csurgai Annamária altatóorvos arról nyilatkozott, hogy nincs elég nővér, sem pedig orvos ahhoz, hogy a munkájukat rendesen el tudják végezni. Fizetésük pedig évek óta nem emelkedett. A probléma azonban mélyebben gyökerezik. Rengetegen panaszkodnak Bedros J. Róbert kórházigazgató jellemére, minősíthetetlen stílusára, ellentmondást nem tűrő, meghökkentő intézkedéseire, és az ebből fakadó kórházi állapotokra.

Bedros kórházigazgató munkássága

Belső forrásunk elmondása szerint a Szent Imrének – ahogy a többi kórháznak – ötven éve nincs pénze, csak adóssága. Amióta viszont Bedros a kórházigazgató, mindent elkövet annak érdekében, hogy nullszaldós legyen az intézmény. Ráadásul még büszke arra, hogy nem ráfizetéses a kórház (legalábbis papíron).

Ennek az ára az, hogy

  1. nincsenek felújítások és karbantartások, például némelyik lift évekig állt.
  2. Fizetésemelést sem kapnak évek óta a dolgozók, ezért informátorunk megérti azokat a fiatal orvosokat, akik kihasználják a lehetőségeiket, és külföldre mennek dolgozni.
  3. Forrásunk felhívta figyelmünket a Szent Imre honlapján megpályázható állások számára is. A nyitott pozíciók számából is kiderül, milyen nagy munkaerőhiánnyal küzd a kórház osztályvezetői szinten is.

Bedros egyébként egy a Fidesz által kedvelt orvos, aki idén márciusban a Magyar Érdemrend tisztikeresztjét is megkapta, annak ellenére, hogy tudományos munkássága elenyésző. A Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetemen szerezte a doktoriját, amiről orvosi körökben köztudott, hogy

nem sokat ér.

Ennek ellenére – emberünk szerint – mégis nagy mellénnyel ordítozik, fenyegetőzik, és rúg ki bárkit, aki szembe megy az ő személyével vagy akaratával. Forrásunk szerint Bedros alkalmatlanságát és élhetetlen természetét mi sem bizonyítja jobban, minthogy előző munkahelyén, a Jahn Ferenc kórházban pezsgőt bontottak a távozásakor.

Kíváncsian várjuk, hogy Bedros J. Róbert reagál-e erre az írásra, vagy csak simán bepereli a blogot.

(Képek: Orinetpress és Food&Wine)

Facebook Comments