Ezekért a nőkért fizettek a legtöbbet 2015-ben

Ezekért a nőkért fizettek a legtöbbet 2015-ben

Nem, nem konzumhölgyekről lesz szó (illetve tulajdonképpen azokról is). Elsősorban azonban drágán eladott fesményeket mutatunk. Konkrétan azt az öt alkotást, amelyek az idei évben a legmagasabb összegért cserélt gazdát. Az már csak hab a tortán, hogy ezek véletlenül mind ledér és kevésbé ledér hölgyeket ábrázolnak.

Az aukciós házak árverései és a privát eladások minden évben átrendezik valamelyest a Világ legdrágább festményeinek listját. Ebbe a sorrendbe szólt bele 2015-ben ez az 5 festmény.

5. Roy Lichtenstein: Nővér

95,4 millió dollárért cserélt gazdát idén novemberben a New York-i Christie’s aukciósház közvetítésével.
(A 30. legdrágábban eladott festmény jelenleg a mindenkori összesített listában.)

lichtenstein-grey-bknd-feature-article-header-800x500.jpg

Roy Lichtenstein pályája csúcsán, 1964-ben festette a kék szemű, szőke hajú szexi képregény Nővért a pop art jegyében. A művész néhány alkotását most egyébként élőben is megnézhetitek a Ludwig múzeum Ludwig Goes Pop + The East Side Story tárlatán.

4. Amedeo Modigliani: Fekvő akt

170,4 millió dollárért vásárolta meg egy kínai üzletember szintén a Christie’s novemberi árverésén.
(A 6. legdrágábban eladott festmény jelenleg a mindenkori összesített listában.)

modigliani_nu_couche.jpg

A festmény 1917-1918 között készült, az I. világháború utolsó időszakában. Amikor Modigliani kiállította Párizsban a képet, igazi botrány lett belőle. Hatalmas (főleg férfiakból álló) tömeg volt rá kíváncsi, de a rendőrség szinte azonnal bezáratta a tárlatot.

3. Pablo Picasso: Algíri nők (O változat)

179,4 millió dollárért rekord áron ütötték le ezt a festményt is a Christie’s novemberi aukcióján.
(A 5. legdrágábban eladott festmény jelenleg a mindenkori összesített listában.)

picasso-femmes-d-alger.jpg

A festményen valódi fizetett hölgyeket láthattok. A kurtizánok egy csoportját ábrázoló kép Eugene Delacroix hasonló című festményén alapul. A romantika nagy festőjének témáját Picasso egy 15 darabból álló sorozat keretében dolgozta fel 1955-ben, a változatokat pedig A-tól O-ig betűkkel jelölte meg. Ez az utolsó, az O változat a sorozat betetőzése, mind közül a legkülönlegesebb alkotás.

2. Rembrandt: Maerten Soolmans és Oopjen Coppit portréja

180 millió dollárért vette meg a portrépárt szeptemberben közösen Hollandia és Franciaország.
(A 4. legdrágábban eladott festmény jelenleg a mindenkori összesített listában.)

pendant_portraits_of_maerten_soolmans_and_oopjen_coppit.jpeg

Oopjen Coppit és férjének megvétele valószínűleg egyedülálló a festmények adás-vételének világában. A portrépárra a francia és a holland kormány is igényt tartott. Végül abban állapodtak meg, hogy az árháború helyett inkább közösen tesznek ajánlatot a két festményre úgy, hogy mindkét alkotásban 50-50 százalékos tulajdonjogot szereznek. Továbbá megállapodtak abban is, hogy a két képet a jövőben mindig együtt állítják ki, hol a francia Louvre-ban, hol a holland Rijksmuseumban.

1. Paul Gauguin: Mikor házasodsz?

A közel 300 millió dollárért eladott alkotás nem csak az év, hanem minden idők legdrágábban eladott festménye is a jelenlegi állás szerint.

paul_gauguin_nafea_faa_ipoipo-_when_will_you_marry-_1892_oil_on_canvas_101_x_77_cm.jpg

Bár az aukciós piaci árak is meredeken emelkednek, a legmagasabb árak továbbra is a private sales, azaz a magánügyletek keretében születnek. Az új csúcstartó festmény Tahitin készült 1892-ben. Eladási ára pedig februárban megdöntötte Cézanne: Kártyázók című festményének 2011-ben állított 250-260 millió dolláros abszolút rekordját.
Facebook Comments