Ez a kép mindent elmond arról, Putyin nagymester hogyan döntötte be a Nyugatot

Ez a kép mindent elmond arról, Putyin nagymester hogyan döntötte be a Nyugatot

Egy éve ilyenkor még keleti szél fújt. Egy éve ilyenkor még nem voltak menekültek (vagy nem látszottak). Egy éve ilyenkor még a magyar jobboldal a keleti autoriter vezetők illiberális államaira vetette vigyázó tekintetét. Bennük látta a jövőt, őket tekintette mintának.

Egy éve ilyenkor viharsebességgel terjedt a magyar neten egy hoax, amely szerint 

a Nyugat gazdasága, élén az amerikaival, mostanra Putyin csapdájába esett. És minél inkább igyekszik a Nyugat kivergődni ebből a csapdából, helyzete annál inkább egyre reménytelenebbé válik.

Ez Oroszország részéről

  1. ragyogó gazdasági kombináció
  2. briliáns terv
  3. gazdasági aranycsapda
  4. zseniális stratégia
  5. a legújabb kor pénzügyi történelmének kolosszális eseménye.

Míg a Nyugat számára

  1. zsákutca
  2. gazdasági katasztrófa
  3. kétségkívül tragikus helyzet.

A cikket állítólag “a szakújságírók e-mailen küldözgették egymásnak: ‘Olvastad? Nem? Mondj véleményt te is! Szerintem, szuper!“. Remek szakújságírók lehettek, ha simán lefeküdtek az orosz kormánypropaganda egy ennyire átlátszó és zavaros termékének. A magyar jobboldal (Bencsik András, Széles Gábor és a Békemenet is osztotta, majdnem szerveztek egy gyaloglást Putyin tiszteletére is) mindenesetre nagyon szurkolt annak, hogy 

Oroszország döntse össze a Nyugatot azzal, hogy olcsón olajat és egyéb energiahordozót ad el neki, amiért cserébe erős dollárt kap, amivel viszont fölvásárolja a világ természetes aranykészleteit.

Ha természetes aranyból való készletei továbbra is ilyen ütemben csökkennek majd, a Nyugat által megteremtett, az olajdollárra épülő világrend összeomlása előtt a Nyugat már nem fog tudni tenni semmit Putyin Oroszországával szemben.

Ez első látásra is baromságnak tűnt, nem véletlenül hallgatott róla “az egész nyugati sajtó, a vezető nyugati közgazdászok“, és utóbb az események se igazolták. Hiszen ha az oroszok fölvásárolták volna az aranyat, akkor a hiány miatt annak világpiaci ára emelkedett volna. Ehelyett továbbra is történelmi mélységekben tartózkodik.

Másfelől viszont az orosz állami aranytartalékok nemhogy nőttek volna, de éppenhogy drasztikusan csökkentek. Mi több, amióta Ukrajna miatt összetűzött a Nyugattal,

a szankciók alatt álló Oroszországnak minden gazdasági mutatója jelentősen romlott.

Amit ez a kép foglal össze remekül:

put.jpg

Tehát 2013 és 2015 között Putyin Oroszországában

  1. csökkent az aggregált GDP
  2. csökkent az egy főre jutó GDP
  3. nőtt az infláció
  4. nőtt az államadósság
  5. csökkent az aranytartalék
  6. csökkent a nyugdíj
  7. csökkent az átlagjövedelem

Pedig a Békemenet nagyon szurkolt neki, mert

Oroszország a tolerancia hazája, az orosz kapcsolat erősödése a magyar szabadságot jelenti.

De nincs itt semmi baj, a Putyin-hoax egy éve volt érvényes, akkor kellett, megvolt a feladata. Ma vannak új hoaxok, amelyek életben tartják az összeesküvés-elméletek híveit, és hatalmon a rájuk alapozó szélsőjobboldalt. A Putyin-hoax megtette kötelességét.

Facebook Comments