Mit kezdjünk a homeopátiával?

Mit kezdjünk a homeopátiával?

A napokban volt egy újabb hír arról, hogy a homeopátiás szerek nem gyógyítanak. Egész pontosan 68 betegségből pontosan nullát gyógyítanak.

Nem olyan nagy újdonság ez. Korábban Ausztráliában ugyanilyen állásfoglalást adott ki a hatóság. Később a britek is. Aztán a Svéd Tudományos Akadémia kezdeményezte, hogy ugyanolyan vizsgálatoknak vessék alá a homepátiás szereket, mint az igazi gyógyszereket. Ehhez csatlakozott az MTA is.

Ha persze bebizonyosodna róluk, hogy gyógyítanak, akkor minden rendben. De épp az ellenkezője bizonyosodott be.

homeopatia.jpg

Már eleve vizsgálatra se volna semmi szükség, hiszen ezek a pirulák bevallottan nem tartalmaznak semmilyen hatóanyagot. Elvileg tehát nem szabadna lennie egyetlen józan embernek sem, aki azt hiszi, hogy a hatóanyag nélküli szer eredményezhet valamilyen gyógyhatást. (A józan emberek köréből persze ezzel ki is kerül a magyar Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója, aki minden ellenérv dacára megkérdőjelezhetetlennek tartja a homeopátia létjogosultságát.)

Hiszen amiben nincs hatóanyag, az nem gyógyíthat. Ezt elég könnyű belátni. Ha meg nem gyógyít, akkor aki mégis azt állítja róla, az

szélhámos, kuruzsló, sarlatán.

A kérdés sokkal inkább az, hogy mit kezdjünk ezzel. Magyarországon legalább a tb nem támogatja a kuruzslást, de patikában gond nélkül hozzá lehet férni a homeós szerekhez, sőt, az eladó időnként ajánlja ezeket. És van olyan orvos, nem is kevés, aki meg felírja.

  • Van olyan álláspont, hogy a homeopátiás (és minden egyéb ezós) cucc forgalmazását azonnal be kellene tiltani Magyarországon. Hiszen a gyártása, forgalmazása, felírása egyaránt csalás.
  • A másik szerint betiltani nem lehet, mert úgyis akadnak emberek, akik hisznek a csodákban, és akkor az ellenőrizetlen feketepiacról jutnának hozzá.

ezo.jpgAz első álláspont ott bukik, hogy tényleg vannak, akiket semmiféle észérv nem tud eltéríteni. A másik viszont ott, hogy a feketepiac ellenőrizetlensége egy definíció szerint hatóanyag (és hatás) nélküli szernél olyan nagy veszélyt azért nem tud jelenteni.

Legfeljebb akkorát, mint a Gravoboj-számok. Vagy az asztrológiában lévő hit. Vagy a chemtrailben. Ezeknél már a migránsok miatt mindmeghalunk-félelem is sokkal veszélyesebb.

De azt azért érdemes lenne megfontolni, hogy a gyógyszerek és gyógyhatású készítmények közül kitiltsuk. Patikában ne legyen forgalmazható, orvos ne írhassa fel. És a csomagolás kötelezően tartalmazza, hogy

hatóanyagot nem tartalmaz, gyógyhatása nincs.

Facebook Comments