Három apró probléma Orbán népszavazásával

Három apró probléma Orbán népszavazásával

Előbb kutyás képet posztolt, majd kutyás interjút adott a miniszterelnök, hogy élét vegye a keddi eseményeknek. Lám, befogad egy ki- és összevert kutyát, nem is olyan rossz ember ő.

kuvasz.jpegDe aztán látták, hogy ez nem lesz elég. És beadtak egy népszavazási kezdeményezést. Amivel azonba akad néhány pici probléma.

1. Kérdéses a törvényessége.

Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?

Ez a kérdés nyilvánvalóan nemzetközi együttműködést érint. Magyarország hatályos alaptörvénye azonban kizárja a referendumot ilyen ügyekben:

8. cikk (3) Nem lehet országos népszavazást tartani d) nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségről.

2. Nincs jogi relevanciája.

Az Európai Unió nem változtatja meg szabályait egy magyarországi népszavazás eredményessége esetén sem. Ez a népszavazás senkire nézve nem keletkeztet kötelezettséget. Ezért írja már az alaptörvény ugyanabban a cikkében, hogy 

(2) Országos népszavazás tárgya az Országgyűlés feladat- és hatáskörébe tartozó kérdés lehet.

Azaz arról nem lehet, ami nem tartozik az Országgyűlés hatáskörébe. És pont. Ez pedig egyértelműen nem tartozik. Pont. Megkérdezhetnék pl. a választópolgárokat arról is, hogy

Akarja-e, hogy a Barcelona az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is megnyerhesse a BL-t?

Az erre adott válaszoknak se lenne semmi relevanciája.

Kvótaügyben még a kormányoknak sincs vétójoga az Európai Tanácsban, mivel az ebben az esetben minősített többséggel dönt. Emiatt fordult a bírósághoz Orbán és Fico, mert szerintük ez tagállami ügy, amibe az Unió vezető testületeinek nincs felhatalmazása beleszólni. Az országok többsége szerint van, mert ez nem csak tagállami belügy.

Egy bírósági döntés persze megváltoztathatja a helyzetet, de a népszavazás csak pótcselekvés. Amellett persze, hogy kifejezetten tilos.

3. Szinte lehetetlen az érvényessége.

Az alaptörvény idézett cikke szerint

(4) Az országos népszavazás érvényes, ha az összes választópolgár több mint fele érvényesen szavazott, és eredményes, ha az érvényesen szavazó választópolgárok több mint fele a megfogalmazott kérdésre azonos választ adott.

Ezt egyébként éppen a Fidesz szigorította meg a 2011-es alkotmányozáskor, nem is titkoltan azért, hogy elejét vegye a közvetlen beleszólásnak a parlament munkájába.

A eredményességhez tehát több mint kétmillió egyirányú (mondjuk nem) szavazat kell. Ez meg is van a Fidesznek, ha hiszünk annak, amit a kvótaügyi áláírásgyűjtésről nyilatkoztak. Viszont ettől még nem érvényes a referendum, ahhoz kell még, hogy

több mint négymillióan szavazzanak egyáltalán.

Ez még a Jobbik szavazóival sincs meg nekik. Az ellenzéknek nincs más dolga, mint arra buzdítani a szavazóit, hogy álljanak ellen a propagandának, és ne menjenek el. Ez amúgy is a könnyebb döntés.

A négymillió érvényes szavazat nem lenne példátlan a magyar politikatörténetben, de népszavazáson mindössze kétszer

  • 1989-ben a négyigenesenés
  • 2008-ban, a közismerten alkotmányellenes, ún. szociálison sikerült megugrani a küszöböt.

Mert ami nem érinti közvetlenül a magyar választót, az nem is érdekli.

A vasárnapi boltzárról szóló népszavazás például érintené és érdekelné, ezért KELL megakadályoznia a Fidesznek – akár erőszakka és fenyegetéssel is.

Mi következik mindebből?

  1. A választási bizottság nem hitelesítheti a kérdést (de azért ne legyenek illúzióink).
  2. Ha a fideszes többség mégis hitelesíti, akkor a Kúria fogja érvényteleníteni (biztos lesz olyan, aki ezt kezdeményezi).
  3. Ha azonban mégis kiírnák, akkor az ellenzék nem megy el, és ezzel érvénytelenné teszi.

Még buszokkal szállított közmunkások esetén is nagyon-nagyon kétséges a népszavazás érvényessége. Ebből is látszik, mennyire kétségbeesett lépés ez Orbánéktól.

De persze az is lehet, hogy arra játszik, hogy legkésőbb a Kúria úgyis elmeszeli a dolgot. De addig még eltelik néhány hónap, és addig is lehet kampányolni, viszont az ellenzék nem állíthatja azt, hogy a kormány megakadályozza, hogy a nép véleményt nyilvánítson. Hiszen éppen azon lesz, hogy ezt megtehesse.

És ki beszél már akkor a vasárnapi boltzárról, meg a Nyakót fenyegető kopaszokról?

Facebook Comments