Ezért igazán megérte létrehozni a Fideszt

Ezért igazán megérte létrehozni a Fideszt

fidszul.jpg

Csütörtökön lesz 28 éve, hogy megalapították a Fideszt.

Két hír szerdáról (2016-ból):

  1. A kormány államosítaná a közétkeztetést is.
  2. A KLIK nem szűnik meg, csak átnevezik, és még nagyobb területet rendelnek alá.

Az elsőt Lázár azzal indokolta, hogy 

a közétkeztetésben jelenleg részt vevő magáncégek főképp a profit megszerzésében érdekeltek.

És ez milyen igaz. Akár Lenin elvtárs is mondhatta volna szemrehányólag. Vagy a Tamás Gazsi, aki nagyon egyetértene ezzel a gondolattal. Bár TGM Marxon nevelkedve azt is tudná, hogy a profit szükségszerű következménye az árucserének, az árucsere meg a munkamegosztásnak.

munkamegosztás -> árucsere -> profit

Ha tehát a profitot fel akarnánk számolni, akkor egyenesen előre a civilizáció alapjainak felszámolása felé. Ettől még Uljanov is visszarettent, ezért ment választotta inkább a NEP-et, az Új Gazdaságpolitikát, valamint Kádár és Nyers ennek nyomán az Új Gazdasági Mechanizmust a 60-as években.

Pol Pot például nem rettent vissza; az eredménye közismert.

A marxi utópia nem valósítható meg, még a megkísérlése is az emberek ellenállásába, következésképpen a halálába ütközik, ezért nem léptek túl soha a kommunisták a szocializmusnak nevezett szakaszon. És végül az is életképtelennek bizonyult, és összedőlt.

És azért dőlt össze, mert a tervutasításos gazdaság, a végletekig központosított államműködés – paradox látszó módon – külső támogatás nélkül tartósan képtelen megállni a saját lábán. Hiányzik belőle az innováció, az ötlet, a magánkezdeményezés.

Ezt Orbán mintha elfelejtette volna mostanra. Pedig 1988-ban még tudni látszott, amikor megalapította a Fideszt.

De egy autokrata állam nem tűrheti el, hogy legyenek olyanok, akik nem közvetlenül tőle függenek. Akik nem szorulnak rá. Ezért kell mindent államosítani, és mindenkit a befolyása alá vonni.

Én a nyolcvanas években nem a diktatúra ellen harcoltam, hanem azok ellen, akik csinálták a diktatúrát.

Szóval nem a kommunizmus, a kollektivista állam, a diktatúra, hanem kommunisták ellen. Mintha azok egyszerűen egy alkalmatlan társaság lettek volna, akik, ha jobban csinálják, akkor nem dől össze a rendszer.

Ezért aztán igazán kár volt rendszert váltani.

De egyszer majd meg kell ismételni.

Facebook Comments