Belső lázadás törhette meg Orbánt

Belső lázadás törhette meg Orbánt

orro.jpgKárenyhít és veszteségminimalizál a Fidesz a vasárnapi boltzár eltörlésével – ez nyilvánvaló. A népszavazás témát adott volna az ellenzéknek, jó eséllyel amúgy is megbuktatta volna a boltzárat, és alkalmat adott volna arra, hogy

többmillió ember a Fidesz és a jelenlegi kormány ellen szavazzon.

A Fideszben meg nem akartak kormányváltó népszavazást, mint amilyenbe Gyurcsány gyakorlatilag belebukott 2008-ban.

Illetve nem mindenki látta ezt ilyen világosan. Külön pechjük, meg nekünk is, hogy aki nem látta, az a Fidesz elnöke, meg Magyarország miniszterelnöke.

Múlt szerdán még ezt írtuk:

egy további másik opció, hogy profilaktikusan visszavonják a törvényt, amelynek a népszavazás a megsemmisítését célozza. Ezzel viszont Orbán elismerné a vereségét, sérülne a nimbusza, ezt nyilván nem akarja.

Ha akarná, már eddig is megléphette volna, nem kellett volna nyilvánvalóan törvénytelen módszerekkel, bűnözők felhasználásával megakadályozni a szocialisták kezdeményezését. De a bűnözők felhasználása még mindig kisebb ár volt, mint a vezéri imázs megbicsaklása.

A következő hetek azt mutatják majd meg, hogy milyenek a belső erőviszonyok a Fidesz felső vezetésében. Hogy maga alá gyűrt-e már mindenkit a küldetéstudatos, legyőzhetetlen Vezér, vagy tudnak-e még hatni a józan eszére a belpolitikai veszteségminimalizálók.

Nem kellettek hozzá hetek, ezt csak a miniszterelnök szerette volna, de alig 5 nap alatt eldőlt, hogy Orbán veszített a belső vitákban. Pedig múlt pénteken még úgy gondolta, ha időt nyer, akkor még megfordíthatja a játszmát:

Én is hallottam mindenfajta spekulációkat, de korai még itt állást foglalni. (…) azt szeretnénk, ha vasárnap mindenki otthon lehetne, és a családjával tölthetné a hétnek ezt a napját. Ezt úgy fogalmazzuk meg, hogy a vasárnapi munkavégzés tilalma. Ez egy általános elv. Mi ennek hívei vagyunk. (…) Ennek az első és legfontosabb lépése a kereskedelemben van, mert az a legegyszerűbben szabályozható terültet. Itt kezdtük, de ez csak az első lépés volt. Azóta is dolgozunk azon, (…) hogyan lehetne más szektorokra is kiterjeszteni a szabad vasárnapnak az elvét. Nem haladunk elég gyorsan ebben az ügyben, (…) Eltelt egy év, a kormány hétfőn kap jelentést a gazdasági minisztertől, hogy az egy évnek milyen tanulságai voltak, (…) Egyáltalán: mi a valóságos helyzet? Ezzel hétfőn szembe fogunk nézni. Ezt a jelentést nyilvánosságra fogjuk hozni, erről nyilván lesznek majd viták, és majd utána ezeknek a vitáknak a fényében eldöntjük, hogy mi a helyes politikai magatartás. Erre még van időnk.

kutyatap.jpgTehát Orbán pénteken, a döntés bejelentése előtt 3 nappal még

  • egyértelműen kiállt a vasárnapi boltzár mellett

  • és el akarta napolni a vitát,

hogy arról elég majd akár közvetlenül a népszavazás előtt dönteni.

De akkor az állam már milliárdos nagyságrendet költött volna a népszavazásra, nehéz lett volna komolyabb politikai kár nélkül visszalépni, ráadásul az ellenzék már hónapokig kampányolhatott volna a témával.

Orbán belső ellenzéke tehát úgy látta, hogy nem, nincs idejük.

Azt nehéz volna kívülről megmondani, hogy kikből áll a belső ellenzék. Hogy Rogán ebben az ügyben az egyik tagja, sőt vezetője lehetett, arra az utal, hogy ő állt ki bejelenteni a visszavonást. 

Az is figyelemreméltó volt, hogy Orbán nem adta hozzá az arcát, valamint hogy nem is próbálták a kormány óriási sikereként beállítani az ügyet, nem azt hangsúlyozta Rogán sem, hogy a kormány döntése miatt immár vasárnap is lehet vásárolni, hanem hogy 

az elmúlt egy évben nem sikerült meggyőzni az embereket arról, hogy ez az intézkedés az ő szempontjukból is sikeres. Nem sikerült meggyőzni a nőket, mert közülük sokan hangsúlyozták: a vasárnapi munkavégzés tilalma megnehezíti a családok mindennapi életét.

Jelentős presztízsveszteség ez a Fidesznek, és Orbánnak kiváltképp,

de talán még mindig kisebb, mintha 3-4 millió ember nyilvánította volna ki, hogy szemben áll a pillanatnyi kormánnyal. Akkor nehéz lett volna azt kommunikálni, hogy a kormány a magyar embereket képviseli – bármilyen ügyben is.

Hogy az emberek nem támogatták az ügyet, és elutasították a boltzárat, azt leginkább a Fideszben is csak onnan tudhatták, hogy megmérték a véleményklímát. Ha ezt megteszik mondjuk egy-másfél évvel korábban, vagy ha megtették, elfogadják a kutatások eredményét, akkor megspórolnak maguknak egy kínos ügyet.

Meg a vásárlóknak egy csomó kellemetlenséget.

Facebook Comments