Orbánt is lebuktatta az offshore-os fideszes

Orbánt is lebuktatta az offshore-os fideszes

Méltatlanul kevés figyelmet kapott az az az összefüggés, ami Kerényi János fideszes képviselő és a miniszterelnök hatvanpusztai haciendája között húzódik.

Kerényi azzal takarózott ugyanis, hogy

Nézze meg a vagyonnyilatkozatomat. Nyitott könyv az életem. Elég sok adót befizettem már.

Most tekintsünk el attól, hogy miként kapcsolódik a vagyonnyilatkozat az adózáshoz. Nagyvonalúan azon is lépjünk túl, hogy egy offshore cég lényege az, hogy nem itt adózik, és ha Kerényi itt adózik, akkor legfeljebb a jövedéki adót, az áfát, meg az inflációt fizeti meg.

Figyeljünk inkább védekezésének logikájára: nyitott könyv az élete, mert a vagyonnyilatkozatában minden benne van.

Itt hívnánk fel a figyelmet arra, hogy éppen ezeket a szavakat használta Orbán Viktor is, amikor az ő vagyonosodása volt kérdéses:

És a Fidesz ezt a védekezést olyan meggyőzőnek, az érvet olyan erősnek érezte, hogy a párt is megosztotta. De nem az. Kerényi esetében világos, hogy a vagyonnyilatkozaton túl is van élet, illetve

van olyan vagyon, ami nem szerepel a dokumentumban.

Mivel a vagyonnyilatkozat önbevallásos alapon működik, a képviselők azt írnak bele, amit jónak látnak, és azt hagynak ki, amit akarnak, vagy mernek – feltéve, ha nem derül ki. Kerényiné kiderült, lebukott az eltitkolt és kimentett vagyonnal. (mellesleg Orbán offshore-ellenes harcáról se nagyon hallani manapság.) De a miniszterelnök is közel áll hozzá:

Minden, amit ott olvas, az úgy van. 

A vagyonnyilatkozatáról Orbán ezt mondta, amikor a Mészáros stróman voltáról kérdezték. És ezt készséggel el is hisszük neki.

A kérdés csak, hogy ami nincs benne, az hogyan van.

 

Facebook Comments