5 ok, amiért érthetetlen, hogy a Fidesz ügyvédjére bízták Paks II-t

5 ok, amiért érthetetlen, hogy a Fidesz ügyvédjére bízták Paks II-t

Elvileg az lenne a logikus lépés az orosz cégtől, hogy egy száz százalékban az ő érdekeiket képviselő ügyvédet bízzanak meg.

Ehhez képest…

20141113paks-atomeromu.jpg

A “Fidesz ügyvédjeként” ismert Szabó Ivánra bízta a paksi atomerőmű bővítésével kapcsolatos jogi feladatokat az orosz állami tulajdonú Roszatom – írta meg a Magyar Nemzet. Az ügyvédi iroda a Roszatom nyílt pályázatára jelentkezett, és az elnyert megbízás egy évre szól.

A választás azonban orosz részről több okból is különös.

Elvileg az lenne a logikus lépés a Roszatomtól, hogy egy száz százalékban az ő érdekeiket képviselő ügyvédet bízzanak meg. Ehhez képest azonban egy olyan jogászt választottak az évtized egyik legdrágább és legbonyolultabb beruházásával kapcsolatban, aki ezer szállal kötődik a Fideszhez.

Szabó Ivánt nem véletlenül ismerik a Fidesz ügyvédjeként a médiából. Ügyvédi irodája számtalan megkérdőjelezhető ügyben védte a Fidesz érdekeit. Íme 5 ok, amiért hiba volt az oroszok részéről Szabó Ivánra bízni Paks II-t.

1. Pécsi Vízművek einstandja

Szabó Iván ügyvédi irodája a nagy vihart kavaró Pécsi Vízmű Zrt. ügyében tett szert országos hírnévre. Irodája képviselte a pécsi önkormányzat cégét a francia vállalatcsoporttal szemben, amikor a Fidesz érdekében államosították – lényegében einstandolták – a vízművet.

2. A nokiás Balogh védője

Szabó Iván a BKV-ügyben is komoly szerepet játszott. Ő védte ugyanis azt a Balogh Zsoltot, aki kitalálta a nokiás dobozokról szóló mesét. A Balogh által kirobbantott korrupciós botrány vezetett akkor a Fidesz kétharmados győzelméhez.

Balogh tehát egy fideszes önkormányzat jogi képviseletét ellátó ügyvédi irodától kapott védelmet.

A szembesítésen ügyvédei javasolták Baloghnak, hogy ne válaszoljon arra, honnan származott a Hagyónak átadott kétszer 15 millió forint. Balogh nem is tudott volna erre őszintén felelni, hiszen – mint a bíróság is megállapította – a korrupciós pénz és a nokiás doboz nem létezett.

3. Cégfoglaló akciók és vezetőcserék

A Fidesz 2010-es győzelme után Szabó Iván vezényelte le a Magyar Fejlesztési Bank cégfoglaló akcióit, de emellett az Állami Autópálya Kezelő Zrt., a Magyar Közút Nonprofit Zrt. és a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. épületéből is ő tette ki azonnali hatállyal a régi vezetést.

A NIF Zrt-nek nem mellesleg a közbeszerzéseit is Szabó bonyolítja.

4. Kinevezései és kitüntetései a Fidesztől

Természetesen a Fidesz politikai érdekeinek megfelelően tevékenykedő ügyvéd jutalma sem maradt el. Az állami megrendelései mellett Szabó Ivánt kinevezésekkel és kitüntetésekkel is megjutalmazta Orbán kormánya.

Szinte felsorolni is sok:

  • 2010 nyarán a száz százalékos állami tulajdonú Szerencsejáték Zrt. felügyelő-bizottságának elnöke,
  • az Országos Választási Bizottságban a KDNP delegáltja,
  • a Tettye Forrásház Zrt. igazgatóságának tagja,
  • a Magyar Víziközmű Szövetség Jogi Bizottságának társelnöke.
  • 2011-ben Orbán kitüntette a Magyar Köztársasági Érdemrend Tisztikeresztjével.
  • 2013-ban a Magyar Fejlesztési Bank Zrt. felügyelő bizottságának tagja,
  • 2013-tól a Budapesti Műszaki Egyetem víziközmű tanszékének meghívott előadója.

Megbízásai többsége olyan intézményekhez vezet, amelyek átvételében Szabó korábban vezető szerepet játszott.

5. Ügyvédbojtárokkal és OKJ-sekkel dolgozik az évtized beruházásán

A fenti felsorolásból egyértelműen kiderül, hogy Szabó Iván jó kapcsolatot ápol kormányközeli személyekkel. Tegyük fel, hogy ez valamiért nem zavarja az oroszokat. Ám ennek tetejébe még az is kiderült – az ügyvédi iroda honlapjáról -, hogy csupán hét jogászgyakornok és három OKJ-s végzettségű munkatárs fogja segíteni Szabó Ivánt a Paks II-vel kapcsolatos jogi feladatok ellátásában.

Érthetetlen, hogy ezek után miért döntött az orosz állami cég Szabó irodája mellett.

Másrészről azonban sajnos semmi meglepő nincs abban, hogy egy ekkora horderejű megbízást ismét egy Fidesz-közeli cég nyert el. Jobban meglepődtünk volna, ha az oroszok egy ellenzéki ügyvédet bíztak volna meg.

Önök mit szólnak Szabó Iván megbízásához? Írják meg kommentben!

(Kép: Origo)

Facebook Comments