Ekkora baklövést csak a szocialisták tudnak elkövetni

Ekkora baklövést csak a szocialisták tudnak elkövetni

A dolognak voltaképpen semmi jelentősége nem lett volna: az egyik időközi – ráadásul önkormányzati – választás a sok közül, ha a baloldali belharc nem hívja fel rá a figyelmet.

index.jpg

Gyilkossági váddal letartóztatnak egy dunaújvárosi Fidesz-képviselőt. A helyére kiírt választásnak semmi tétje: az már 6 éve a Fideszé, ráadásul akármi történik a Fidesz közgyűlési többsége szilárd marad.

Itt a jó alkalom, hogy a baloldalon eldöntsék, ki az úr a szemétdombon. Bár a Gyurcsány-párt már jóelőre bejelenti, hogy saját jelöltet állít, az MSZP ragaszkodik hozzá, hogy nem áll be mögé, hanem ő is elindítja saját emberét, hogy megmutassák, Gyurcsányék sehol sincsenek, nem is kell velük szövetkezni egy választáson.

Az elképzelésben volt ráció, de ha már nekiálltak szkanderozni, ha megemelték a tétet, arra azért figyelniük kellett volna, hogy elkerüljék a megrendítő vereséget.

Nem sikerült.

Simán elkövettek egy harakirit.

  • A megemelt tét miatt a Fidesz nagyon akart nyerni, Orbán is kampányolt a városban.
  • A baloldali ellenzék (DK, PM, MSZP) összesen megverte volna a Fideszt, ha közös jelöltet állítanak.

Ezzel nincs is semmi gond, a szocialisták számára lényegesebb volt a belső erőviszonyok tisztázása, mint egy semmit sem érő közgyűlési hely. Nem a Fidesz győzelme tragikus számukra, hanem hogy DK jelöltje két és félszer, a Jobbiké kétszer annyi szavazatot kapott, mint az övék. A PM-es és egy független pedig csaknem ugyanannyit.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a részvétel alig 32 százalékos volt, az az mutatja, hogy

az MSZP jelöltje minden várakozást meghazudtolóan alulmúlta magát.

Egy olyan választáson, aminek ők emelték meg a tétjét. Amiről gyakorlatilag nem is tudnánk, ha maguk a szocialisták nem hívják fel a figyelmet rá előzetesen.

És ez nem az első ilyen baklövés az elmúlt hónapokban. Mióta átütött a vasárnapi boltzár elleni kampányuk, és a Fidesz eltörölte a szabadságkorlátozást, a következők történtek:

  • a boltzár eltörléséből semmilyen (politikai) hasznot nem tudtak húzni,
  • nem hagyták abba a másik két népszavazásért folyó aláírásgyűjtést,
  • az egyikben nem sikerült összeszedniük a 200 ezer aláírást,
  • a másikról még semmit nem tudunk, de józan ésszel ki gondolhatja, hogy valamilyen földügyi kérdésben, ha össze is jönnek az aláírások, majd négymillió ember megy el szavazni az ősszel?

Amilyen ígéretesnek indult a tavasz az MSZP-nek, olyan vesztes helyzetbe tudták manőverezni magukat a nyár elejére.

Nem sok minden kellett ehhez, egy tisztújítás, meg egy belső vezetési válság pont elég volt.

Facebook Comments