Handó ismét kicselezi a törvényt: senki sem hiszi már, hogy a kényes ügyekben elfogulatlan ítéleteket akar

Handó ismét kicselezi a törvényt: senki sem hiszi már, hogy a kényes ügyekben elfogulatlan ítéleteket akar

Handó Tünde OBH-elnök ismét megtalálta a módját annak, hogy a Fidesz számára politikailag kényes perekben a hozzá lojális bírák mondjanak ítéletet. Ha már nem tudja kihelyezni a pereket, házhoz rendeli kiválasztott bíráit.

00332735.jpeg

Handó összesen 15 másodfokon ítélkező vidéki bírát rendelt a Fővárosi Ítélőtáblára, hogy a következő évben “enyhítsék a bíróság leterheltségét” – írja a Népszava.

Ennek következtében politikailag érzékeny ügyek sora kerülhet az általa kiválasztott bírák elé a Fővárosi Ítélőtáblán. (Többek közt a Hiszékeny-ügy, a moszkvai székházügy, a Kulcsár-ügy, az Aranykéz utcai robbantás, valamint a Fenyő- és a Cinóber-gyilkosság összevont büntetőpere.)

A Fidesznek már a 2010-es hatalomra jutása óta célja, hogy

befolyása alá vonja a bírósági rendszert.

Ennek érdekében próbálkoztak a kényszernyugdíjazásokkal, Fidesz-hű bírósági vezetők kinevezésével, ami odáig fajult, hogy az Országos Bírósági Hivatal elnökének Handó Tündét választották, aki Szájer József fideszes EP-képviselő felesége, egyben az Orbán-család közeli barátja. Handó – már ekkor is túlterheltségre hivatkozva – két év alatt több mint ötven ügyet tett át általa kiválasztott bíróságokra. Így kötött ki a BKV-per – kétszer is Kecskemétem.

Emlékeztetőül:

  • Handó Tünde, az OBH elnöke 2012-ben lehetővé tette az ügyek más bíróságra való áthelyezését. Ezzel csak az volt a gond, hogy mindenkinek joga van a törvényes – tehát nem kijelölt, nem elfogult – bírósághoz. A Fidesz parlament ennek ellenére három különböző módszerrel is megpróbálta törvénybe, majd az Alaptörvénybe csempészni az ügyáthelyezés jogsértő jogát. Végül a Velencei Bizottság és nemzetközi fórumok nyomására az AB visszamenőleg megsemmisítette a hatályon kívül helyezett passzusokat.

00332763.jpeg

(Handó Tünde az ügyészség első emberével, Polt Péterrel. Amilyen közvetlen a viszonyuk, a kép ironikus címe az is lehetne: “A hatalmi ágak szétválása”.)

Mióta azonban az AB megtiltotta az ügyáthelyezéseket, Handó újabb kiskaput talált: igen gyakran él a bírói kirendelés eszközével. Magyarán: ha az ügyeket nem oszthatja szét az általa választott bíróságok közt, akkor az általa választott bírákat rendeli ki a túlterhelt bíróságokhoz – a politikailag kényes ügyek mellé.  

A gyakorlatban ezt azt jelenti, hogy egyes ügyekben

csak papíron ítélkezik a törvényesen szignált Fővárosi Ítélőtábla.

Valójában azonban nem a Markó utcában, hanem a kirendelt bírák eredeti munkahelyén, vidéken zajlanak a perek.

A kirendeléshez persze a kiválasztott bírák beleegyezésére is szükség van. Ez pedig sokat elárul az adott bíró együttműködési készségéről. Ha egy bíró igent mond Handónak, félő, hogy az ítélethozatalkor is meg akar majd felelni a fideszes “kenyéradó gazda” elvárásainak.

Császy Zsolt, a Sukoró-per vádlottja ellen négy büntetőeljárást indítottak. Az egyikben 2015. november 25-én hirdettek elsőfokú felmentő ítéltet. Az ügy azonban fél év alatt sem jutott el a Fővárosi Ítélőtáblára, holott erre a törvény szerint 60 nap van. Bőven meglehet, hogy ebben az esetben is

Handó kirendelésére vártak. 

A központi bírósági honlapon még nem frissült az ügyelosztási rend, amelyet a 15 érkező bíró miatt kell módosítani. Így egyelőre hivatalosan nem tudni, hogy a kirendelés hatással lesz-e a nagy politikai jelentőségű ügyekre.

De van egy tippünk.

Facebook Comments