6 tudós, aki megbánta saját találmányát

6 tudós, aki megbánta saját találmányát

103263504.jpgA tudósokat az hajtja, hogy megoldást találjanak egy problémára, feltaláljanak valamit, ami megkönnyíti az emberek életét. Sajnos azonban akadnak olyan találmányok is, amelyeket végül nem jó célokra fordít a hatalom.

Íme 6 tudós, aki megbánta saját találmányát.

Alfred Nobel: dinamit

Alfred Nobel svéd kémikus, feltaláló és mérnök neve mindenki számára ismerős, a Nobel-díj alapításának okán. Mielőtt azonban létrehozta volna a díjat, a vagyonát egy pusztító találmánnyal alapozta meg.

Nobel 1867-ben szabadalmaztatta a dinamitot. Egy évvel korábban azonban a kísérletezés családi tragédiához is vezetett: 1864-ben a heleneborgi gyár laboratóriuma felrobbant, és öten életüket vesztették, köztük Nobel 21 éves öccse, Emil, illetve régi barátja, a gyár mérnöke.

184854072.jpgA dinamitot egyébként Nobel

kifejezetten békés célokra

akarta felhasználni: korszerű bányamunkákhoz, vasút- és alagútépítéshez. Sőt, arra számított, hogy a találmánya véget vet a háborúnak. Úgy gondolta ugyanis, hogy az ellenfelek majd megriadnak a dinamit pusztító erejétől, és mint civilizált nemzetek, inkább feloszlatják csapataikat.

Nos, nem így lett. A seregek hamar felismerték a dinamit csatákban alkalmazható jelentőségét, és rengeteg ember vesztette életét a találmány miatt. Ezek után nem csoda, hogy amikor tévedésből Nobel halálhírét keltették, a halál kereskedőjeként aposztrofálták. Valószínűleg ez is nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a feltaláló kompenzálásképpen megalapította a Nobel-békedíjat.

Arthur Galston: Agent Orange (lombirtószer)

Arthur Galston amerikai botanikus annak szentelte karrierjét, hogy a növények növekedését segítse. Feltalált egy hormont, ami lecsökkentette a szójabab termesztési idejét. Azonban rájött arra is, hogy a szer túlzott használata katasztrofális lombhulláshoz vezet.

528102684.jpgNem számított azonban arra, hogy találmányából vegyi fegyvert csinálnak. A növényirtószerként használt anyagot az amerikai hadsereg a vietnami háború idején vetette be. A permetezés fő célja

a sűrű dzsungellombozat ritkítása

volt, hogy az ellenség ott ne találjon fedezéket és ne termeszthessenek élelmiszert.

Az Agent Orange („narancssárga hatóanyag”) a szállítására szolgáló narancsszínű hordókról kapta nevét. Becslések szerint 400 ezer ember halálát okozta, és félmillió gyerek született torzan miatta. A vegyszer hatására súlyos bőrbetegségek, tüdő-, gége- és prosztatarák alakulhat ki. Továbbá olyan születési rendellenességeket is okozhat, mint a nyúlszájúság, értelmi fogyatékosság, sérvek, valamint sokujjúság.

Galston kiállt a vietnami használat ellen, és eljutott a kongresszusi meghallgatásig is. Ennek hatására az amerikai kormány abbahagyta a szer alkalmazását a régióban.

Mihail Kalasnyikov: AK-47

Amikor a II. világháború végén a Szovjetunió Vörös Hadserege rájött, hogy a géppisztolyok és a puskák közé szüksége lenne egy közepes lőtávolságú sorozatlövő fegyverre is, pályázatot írt ki egy gépkarabély tervezésére. Ezt Mihail Kalasnyikov nyerte meg az Avtomat Kalasnyikova Model 1947 tervével, amit AK-47 néven ismerünk.

562579175.jpgEz a világ egyik leghatékonyabb harci fegyvere, hiszen olyan egyszerű és olcsó az összerakása, hogy sok országban állítólag

kevesebbe kerül, mint egy csirke.

Sajnos azonban a fegyver éppen ezért hamar a terrorista csoportok és más erőszakos szervezetek kedvencévé vált. Az AK-47-es ilyen sikere után Kalasnyikov megbánta találmányát, és úgy nyilatkozott, bárcsak inkább egy hatékony fűnyírót talált volna fel.

Sőt, annyira aggasztotta a vérontás, hogy egy levélben az orosz ortodox egyház fejétől is bűnbocsánatot kért találmánya miatt.

Kamran Loghman: fegyverminőségű paprikaspray

A paprikaspray feltalálása is nemes szándékkal kezdődött. Először 1960 használták az amerikai postások azért, hogy elriasszák az őket megtámadó kutyákat. A védekezőszer sikerein felbuzdulva az FBI megbízta Kamran Loghmant, egy fegyverminőségű változat elkészítésével. Nemsokára a rendőrök országszerte használták az erőszakos bűnelkövetőkkel szemben.

Loghman szerint találmánya így többszáz ember életét mentette meg 20 év alatt.

pepper_spray_resized.jpgA feltaláló azonban teljesen ledöbbent, amikor 2011-ben találmányát a békés tüntetők ellen használták, és felháborodva nyilatkozott arról, hogy nem erre a célra fejlesztette a paprika sprayt.

Orville Wright: repülőgép

Mindenki ismeri a történetet arról, hogy Orville és Wilbur Wright hogyan találta fel, építette meg és repült az első repülőgéppel. A testvérpár egész életében a biztonságos repülést tökéletesítette. Arra azonban egyikük sem számított, hogyan fogják a repülőket a háborúkban hasznosítani.

Találmányukat 1909-ben adták el az amerikai hadseregnek, azzal a szándékkal, hogy

a repülőket megfigyelésre használják.

bomber_resized.jpgAz első világháborút átélő Orville tudta, mekkora pusztításra képesek a repülők, de Nobelhez hasonlóan ő is azt hitte, hogy egy ilyen fegyver erejét látva egyik országnak sem áll majd érdekében háborúzni.

Miután azonban a második világháborúban látta a bombázók pusztításait, ő is megbánta találmányukat. Halála előtt azt nyilatkozta, hogy testvérével azt hitték, találmányukkal segítenek megteremteni a világbékét, de tévedtek.

Robert Oppenheimer: atombomba

Julius Robert Oppenheimert a részecskefizika és a hindu filozófia egyaránt érdekelte. Mint fizikus, a II. világháború alatt a Manhattan-terv igazgatójaként fontos szerepet játszott az első amerikai atombomba kifejlesztésében.

103263504.jpgVezetésével 1945. július 16-án Új-Mexikóban felrobbantották az első atombombát. A Trinity (Szentháromság) fedőnevű kísérleti robbantás ereje

egyszerűen elsöpörte a közelben üresen álló farmot.

Ezt figyelve Oppenheimernek egyik kedvenc idézete jutott eszébe a Bhágavad Gítából:

Én lettem a halál, a világok pusztítója.

Az atombomba erejét látva Oppenheimer támogatta, hogy az atomenergiát nemzetközi ellenőrzés alá vonják, és felemelte a szavát az atombomba fejlesztése ellen. Emiatt méltatlan támadások érték, és kommunistának kiáltották ki. Megalázott, mellőzött, megkeseredett emberként halt meg.

Facebook Comments