Világ terroristái, egyesüljetek!

Világ terroristái, egyesüljetek!

Oly egyszerű lenne a világ, ha „terrorista” csak „arab”, „mohamedán” vagy „migráncs” lehetne.ab.jpg

Illetve, még akkor sem lenne egyszerű, mert akkor sem lenne igaz az a tétel, hogy minden „arab”, „mohamedán” vagy „migráncs” terrorista, úgyhogy igazság szerint ezzel sem lennénk beljebb.

De hát tudjuk, minden olyan bonyolult (mondjuk, azért mert a háttérhatalmak meg a tudjukkik összezavarták direkt a világot), de emlékszünk azért, hogy

  • a cárt felrobbantók egyáltalán nem voltak „arab”, „mohamedán” vagy „migráncs” szerű alakok.
  • Ahogy az olasz – vagy a hetvenes évek német terroristái sem.
  • Breivik is olyan északi típusúnak néz ki.

Na, jó, őt nem kell számolni, mert ő kivétel, amúgy alig akad az észak-európaiak között terrorista, úgyhogy semmiképpen sem jellemző – mondják azok, akik szerint a gyilkos iráni fiú persze jellemző. (Mondjuk, ő sem arab, hanem valószínűleg perzsa, de efféle apróságokra most kár lenne adni.)

És mit kezdjünk azokkal a németekkel, akik a Vörös Hadsereg frakció vagy a Baader-Meinhof csapat tagjaként gyilkolták honfitársainkat? Vagy azzal a néhány némettel, akik a ferihegyi repülőtérre vezető úton követték el az újkori magyar történelem első igazi terrortámadását?

És bármiben lefogadom, hogy a Fidesz első kormányra kerülése előtt robbantgatók sem a minden „arab”, „mohamedán” vagy „migráncs körből kerültek ki.

De ha már magyar történelem, akkor a Somogyit és Bacsót meggyilkoló horthysta tisztek sem, vagy az Orgoványnál gyilkolók sem, de még a közismert Matuska Szilveszter sem. És bár sok honfitársunkat is fel tudjuk tehát sorolni, mint akik merényletekkel, terrorakciókkal gyilkolták a többieket, mégsem igaz az a tétel, hogy a magyarok, a keresztények úgy általában gyilkos terroristák lennének.

A helyzet ennél sokkal súlyosabb. Terrorista innen is, onnan is kikerülhet. Aki pedig valóban a terrorizmus ellen akar fellépnie, annak erre igenis figyelni kell. A többi csak

uszítás.

Még akkor is, ha tény, a Közel-Keleten akadnak olyan iszlám vagy szélsőséges, terrorista palesztin erők, akik például azt gondolják, hogy Izraelt terrortámadások sorával fel lehet morzsolni. És ezek a támadások bizony sokszor a máshol élőket is veszélyeztetik. Mindez nagyon nagy baj, amely ellen keményen kell küzdeni. De még ebből sem következik, hogy akkor mindenki terrorista lenne, aki…

Kétségtelen, kevesebb undorítóbb dolgot lehet e műfajban elképzelni, mint amikor mondjuk Gázában megünnepelnek egy-egy véres és sok áldozatot követelő terrorakciót. Ám igazán attól lesz gyomorforgató az az ünnepség, hogy az ottani hatalom támogatja mindezt.

De ebből a nyilvánvaló uszításból sem következik, hogy mások akkor uszíthatnak, gondolkozás nélkül terroristázhatnak embereket aktuális politikai igényeik szerint.

Mert ez maga is terrorizmus.

Amely éppen az egyik legfontosabbat, a terrorizmus elleni valódi harcot nehezíti meg.

Persze lehet, ez is a cél, mert a szélsőségek, tudjuk, vonzzák egymást.

D. J.

Facebook Comments