Ki ez a Ferenc, hogy csak így osztja az észt nekünk?

Ki ez a Ferenc, hogy csak így osztja az észt nekünk?

francis.jpg

Az egyikük szerint készen kell állni a háborúk és az éhség elől menekülők befogadására. A másikuk szerint a migráció nem orvosság, hanem méreg.

Az egyikük szerint elengedhetetlen a szolidaritás az alapvető jogaiktól, így a hit szabad és biztonságos gyakorlásától megfosztott emberekkel. A másikuk szerint minden egyes migráns a terrorizmus kockázatát hozza magával.

És így tovább.

  • Az egyikük a katolikus egyház feje, Ferenc pápa.
  • A másikuk pedig a magyar miniszterelnök.

Az egyikük előszeretettel papol erkölcsről, keresztény hitről, ősi hagyományokról. A másikuk hajléktalanokat fogad be, elmegy a szegények közé, szolidáris az üldözöttekkel. Az egyikük a magyar miniszterelnök, a másikuk a katolikus pápa.

Na jó, de hány hadosztálya van annak a pápának? – kérdezte egyszer egy diktátor, mikor felidézték előtte az akkori pápa néhány szavát.

És tényleg. Ki a fene az a pápa? Hát van neki jó Rogán Antalja vagy Habony Árpádja? És a gázszerelője már nevére vette fél Olaszországot? A Vatikán, egyébként időnként igen zűrös pénzügyeinek, a haszonélvezője vajon csak néhány strómanja?

És ez a Latin-Amerikából származó pápa mondta valaha, hogy „Európán kívül is van élet”?

Tényleg, ki ez a Ferenc, hogy csak így idejön és osztja az észt?

A katolikus egyház dolga, hogy megadja I’tennek, ami az övé és a császárnak, ami a császáré.

Ha kérem, itt a menekültek vannak kijelölve ellenségnek a császár által, akkor tessék ehhez szállítani a teológiai érveket, a szószékről arról prédikálni, hogy fúj migráncs.

Miért kapták azt a sok iskolát, ingatlant, támogatást, világi javat, ha nem azért, hogy a kis vezető kedvébe járjanak a maguk módján?

Még szerencse, hogy Róma messze van.

Nagyon messze. Budapesttől úgy látszik sokkal messzebb, mint például Bécstől, ahol egy érsek megnyittatta az egyház épületeit a rászorulók előtt.

Itt meg ugye az a válasz, hogy ha „befogadnánk migránsokat, akkor embercsempészek lennénk”. Hűha. Csak a pápa meg ne hallja, mit beszélnek itt a bíborosai.

De semmi izgalom. Róma innen messze van. A nyalni való fenekünk meg egészen közel.

D. J.

Facebook Comments